21.1 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cutremur puternic în România, duminică dimineață. Ce magnitudine a avut și în ce zonă s-a produs

La data de 26 noiembrie 2023, ora locală 05:38:44, s-a înregistrat un eveniment seismic de magnitudine ml 4.2 în zona Vrancea, Vrancea. Cutremur care a avut o adâncime de 142.8 km, generând îngrijorare în rândul persoanelor care l-au simțit. Momentan, nu au fost anunțate persoane rănite sau pagube materiale. Astfel, o dată cu prima ninsoare căzută în București, dimineața zilei de duminică a dus și un cutremur puternic în țară. Află mai jos în ce orașe s-a resimțit seismul.

La ce oră a avut loc acest cutremur. La ora locală a României 05:38:44  o mișcare telurică de magnitudine 4.2 a fost resimțită în zona seismică Vrancea, punând în alertă locuitorii din regiune. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la o adâncime considerabilă, de 142.8 km, diminuând astfel impactul resimțit la suprafață.

Epicentrul fenomenului s-a situat în apropierea unor localități semnificative, la 48 km vest de Focșani, 63 km est de Sfântu-Gheorghe, 64 km nord de Buzău, 74 km est de Brașov și 93 km nord-est de Ploiești.

„În ziua de 26.11.2023, 05:38:44 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 142.8 km”, a informat INFP duminică dimineața.

Vrancea, zonă cu activitate seismică puternică

Zona seismică Vrancea a fost martora a două evenimente seismice semnificative în data de 11 noiembrie, subliniind încă o dată caracterul activ al acestei regiuni. Primul cutremur, cu magnitudinea de 2,6 grade, s-a înregistrat la ora 11:28, la adâncimea de 121 de kilometri, în județul Vrancea. Localitățile apropiate epicentrului au fost Focșani (40 km vest), Buzău (53 km nord), Sfântu-Gheorghe (74 km est), Brașov (83 km est) și Ploiești (90 km nord-est).

La doar câteva ore distanță, la 22:22, o altă mișcare telurică a cutremurat regiunea, având o magnitudine de 3,2 grade și o adâncime de 139 de kilometri. Epicentrul acestui al doilea cutremur a fost situat în județul Vrancea, în apropierea orașelor Focșani (49 km vest), Buzău (57 km nord), Sfântu-Gheorghe (66 km sud-est), Brașov (74 km est) și Ploiești (86 km nord-est).

Aceste două evenimente s-au adăugat recentului cutremur din 26 noiembrie, de magnitudine 4,2, întărind îngrijorările cu privire la activitatea seismică din regiunea Vrancea. Până în prezent, autoritățile nu au raportat pagube semnificative sau răniri, însă rezidenții din zonă sunt îndemnați să fie pregătiți și să respecte protocoalele de siguranță în caz de cutremur.

Unde s-a produs cel mai puternic cutremur din România, în 2023

Într-o surprinzătoare schimbare a tiparelor seismice, România a fost martora celui mai puternic cutremur din anul 2023, și anume un seism cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, care a avut loc pe data de 14 februarie. Contrar așteptărilor, epicentrul acestui eveniment seismic a fost localizat în județul Gorj, adâncimea acestuia fiind de 6,3 kilometri.

Evenimentul i-a surprins pe seismologi, deoarece regiunea Vrancea, tradiționala zonă cu activitate seismică intensă din România, nu a fost epicentrul acestui cutremur de amploare. Autoritățile locale au acționat prompt, monitorizând situația și asigurându-se că nu au apărut pagube semnificative sau victime.

Related posts

Maria Lungu de la Survivor se apucă de afaceri! Pe foștii colegi îi acuză de falsitate!

Cazaban Emilia

Iarna lovește cu putere în toată țara. Regiunile în care va ninge

econtext

Cea mai rea veste pentru fumători. Va fi stare de șoc la aflarea prețului unui pachet de țigări

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix