19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cutremur puternic în Turcia. Seismul s-a simțit și în Cipru și Siria

Un cutremur puternic a avut loc în această dimineață în centrul Turciei. Seismul vine la nici jumătate de an după cutremurele catastrofale din Turcia, în urma cărora au murit aproape 60.000 de oameni.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a avut loc marți dimineață, ora 08.44, în centrul Turciei. Seismul s-a resimțit în Cipru și Siria.

Cutremurul a avut loc la orele 8.44, în această dimineață, la 86 de kilometri față de Seyhan și de Provincia Adana.

De asemenea, potrivit CSEM, cutremurul a fost urmat la puțin timp de o replică cu magnitudinea de 3.0.

Și zilele trecute, pe 22 si 23 iulie, au mai avut loc două cutremure în Turcia de 3,5, respectiv 4 grade pe scara Richter. Turcia este o țară situată într-o zonă seismică activă, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice. La începutul acestui an, Turcia a fost zguduită de două cutremure extrem de puternice, care au provocat moartea circa 60.000 de oameni și distrugerea a sute de mii de clădiri.

Turcia a fost zdrobită de cutremurele din februarie 2023

Turcia și Siria au fost zguduite de cutremure devastatoare. În urma lor au rămas zeci de mii morți și răniți. Autoritățile turce au înregistrat peste 6.000 de replici după catastrofa din luna februarie 2023. Mai mult, cutremurul și replicile puternice care au urmat au provocat rănirea a peste 108.000 de persoane în Turcia.

Președintele Tayyip Erdogan a promis că va reconstrui casele în cel mult un an. Este vorba de peste 160.000 de clădiri cu 520.000 de locuințe, care s-au prăbușit sau au fost grav avariate în urma dezastrului, cel mai grav din istoria modernă a țării.

Cutremurul devastator din Turcia din 6 februarie 2023 și replicile acestuia au produs pagube materiale de aproximativ 34 de miliarde de dolari. Estimarea a fost făcută de Banca Mondială, care anunță că suma este echivalentă cu patru procente din PIB-ul Turciei în 2021.

În raportul emis de Banca Mondială se precizează faptul că în estimare nu s-au luat în calcul costurile de reconstrucție. Acestea ar putea valora de două ori mai mult. De asemenea, estimarea nu au luat în calcul nici pagubele produse de cutremur în nordul Siriei. Pentru această țară a fost efectuată o altă estimare a pagubelor, separat de Turcia, chiar dacă ele au fost afectate de același cutremur.

Related posts

Procedurile de achizitii publice vor fi simplificate. Se renunta la avizul unor institutii

Asaftei Bogdan

Oficial rus îl acuză pe Erdogan că nu şi-a „onorat” obligaţiunile faţă de Rusia

econtext

Tendințe îngrijorătoare care pot anunța o escaladare. Expert în securitate: „Estul să se pregătească. Rusia ar putea ataca anul acesta sau anul viitor“

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix