21.7 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, anunţul aşteptat de 5 milioane de români: „Gata, de luna viitoare!”

Veşti bune pentru milioane de pensionari. Daniel Baciu a anunţat că procesul de recalculare a pensiilor se află pe final şi a oferit graficul care va fi finalizat cu primirea noilor taloane.

Şeful Casei Naţionale a Pensiilor, Daniel Baciu a vorbit, la România TV, despre ultimele modificări referitoare la noul formular al deciziilor de pensionare.

Potrivit acestuia, o decizie a fost deja trimisă la Monitorul Oficial și urmează să fie respectat un grafic strict în ceea ce privește modificările din sistemul de pensii.

Totodată, oficialul mai spune că speră ca pensiile recalculate să înceapă să fie plătita anul acesta. „Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate. Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii. Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari. Este vorba despre acele adeverințe pe care ei trebuie să le prezinte, pentru că o parte din ei deja le au la dosarul de pensie”, a spus Daniel Baciu.

Potrivit șefului Casei de Pensii, Daniela Baciu, procesul oficial de recalculare a pensiilor a început încă de la sfârșitul lunii martie, iar acesta este finalizat în proporție de 99,9%.

”Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele.
Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate”, a spus Daniel Baciu,

Pensii 2024. Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

 2024. Pensiile românilor au crescut, la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Însă veniturile acestora vor crește încă o dată, la 1 septembrie 2024, după recalculare. Potrivit guvernanților, aproximativ trei milioane de români vor primi bani în plus.

Pensii 2024. ”La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”

”Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie. Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată.

Faptul că unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare, efectiv când aplicăm această formulă de calcul este posibil ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată. Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a explicat Daniel Baciu.

Șeful Casei Naționale de Pensii susține însă că mai există o noutate în legea pensiilor care va conta mult la calculul veniturilor. ”Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

”Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie”

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus șeful CNPP la Antena 3.

Pensii 2024. Cine sunt românii ale căror pensii vor fi calculate de două ori

Daniel Baciu, românii ale căror pensii vor fi recalculate a doua oară sunt chiar cei care au beneficiat de astfel de sporuri sau venituri cu caracter nepermanent.

”Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula.

Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii.

Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege. Formula simplă pe care orice român o poate înţelege

Calculează singur ce pensia majorată vei primi după noua lege. Începând cu 1 ianuarie 2024, noua lege a pensiilor a adus cu sine creșteri substanțiale și modificări esențiale. Una dintre acestea este introducerea unei formule de calcul noi, care îți permite să afli cât vei primi la următoarea majorare. Tot ce ai de făcut este să te uiţi pe decizia de pensie şi să aplici formula de calcul din noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie.

Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei. Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă: calculul pensiei = VPR x numărul total de puncte.

– VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei;
– număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an) + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).

Care sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:

– cei care au terminat facultate, masterat;
–  care au făcut armata;
– cei care au luat sporuri, prime, premii;
– cei care au făcut ore suplimentare;
– mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă        până la 14 ani;
– cei care au peste 25 de ani contributivi.

Iată un exemplu de calcul al pensiei majorate, explicat der Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater, la Antena 3:

– în cazul unui pensionar care nu a mai avut recalculări, se uită pe decizie. Să zicem că acolo are 50 de puncte.   

Acesta va rămâne nemodificat, pentru că aici se poate îngloba dacă a avut facultate. Tot aici intră și armata, sporuri sau ore suplimentare, pentru ultimele doar în cazul în care au fost plătite dări.
– în afară de cele 50 de puncte pe contributivitate, mai vine numărul de puncte pe stabilitate, care este noutate din lege.
– dacă cumva are și perioade practicate după ce a ieșit la pensie și și-a făcut recalcularea, anii aceia nu se pun la stabilitate. Deci, trebuie să ia anii de când s-a angajat până când a ieșit la pensie. Să presupunem că are 39 de ani. Dar, aici, el poate să aibă și perioade asimilate pe care trebuie să le scadă. Se scad anii de facultate, se scade armata ca an, pentru că aceștia sunt ani necontributivi. Din cei 39 de ani, ar putea scădea vreo cinci şi rămâne cu 35. De la 35 de ani de muncă are 10 ani care se iau în seamă și are 6,25 puncte în plus.

„Deci, pensia va fi 81 înmulțit cu suma dintre 50 de puncte pe contributivitate plus cele 6,25 puncte adăugate în plus, de stabilitate. Rezultatul arată o pensie de 4.556 de lei. Pensia = 81 (Vpr) x (50+6,25) = 4.556 de lei”, a explicat Anton Hadăr.

Related posts

Un tramvai s-a defectat în această dimineață pe Șoseaua Viilor din București, spre stația Ștefan Hepiteș

econtext

14 iunie 1985: 39 de ani de la o schimbare istorică în Europa

econtext

Cutremur în zona seismică Vrancea, duminică dimineața. Ce intensitate a avut mișcarea seismică

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix