14.8 C
București
15 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Decizie în cazul „Justițiarului de Berceni”. Ce pedeapsă a primit pentru că și-a hărțuit fosta parteneră. „Răspunde sau mă întorc la noapte”

Costandachi Dumitru Alexandru, cunoscut în mediul online drept „Justiţiarul de Berceni”, a fost amendat penal cu suma de 16.000 lei (160 zile amendă penală x 100 lei/zi), pentru comiterea infracţiunii de hărţuire, arată hotărârea Judecătoriei Sectorului 3, București. Acesta va trebui să-i plătească și suma de 20.000 de lei fostei partenere pe care a hărțuit-o.

Hotărârea a fost publicată vineri, 28 iulie. În faţa instanţei, Costandachi a recunoscut comiterea faptelor şi a solicitat aplicarea procedurii recunoaşterii de vinovăţie.

Bărbatul poate face apel în termen de 10 zile.

Diana, fostă parteneră a lui Costandachi, a depus încă din 2020 plângere împotriva lui, pentru că o hărțuia. 
Doi ani mai târziu, în 2022, Diana a obținut un ordin de protecție împotriva lui Alexandru Constandachi;
Acesta a încălcat ordinul de protecție la doar câteva ore după ce poliția i-a montat brățara de monitorizare;
Libertatea a documentat cazul pe larg, aici.

Aceeași hotărâre îl obligă pe Costandachi să achite părţii civile suma de 20.000 lei reprezentând daune morale.

„În ceea ce priveşte acţiunea civilă instanţa reţine că persoana vătămată (…) s-a constituit parte civilă cu suma de 20.000 lei reprezentând daune morale, precizând că faptele comise de către inculpat i-au produs o profundă stare de temere, fiindu-i afectată viaţa de zi cu zi, au fost depuse înscrisuri şi CD – uri”, se mai arată în hotărârea judecătorească.

Instanța: „Ar fi trebuit să se abțină”

Instanța reține totodată că „cu atât mai mult, în situaţia în care inculpatul a fost și este preocupat de asemenea acţiuni civice (prinderea unor posibili prădători sexuali, n.r.), ar fi trebuit să se abţină de la comiterea infracţiunilor deduse judecăţii şi să ştie să-şi gestioneze viaţa privată, cu respectarea drepturilor persoanelor cu care intră în contact”.

Hărțuirea comisă de Justițiarul de Berceni constă în contactarea victimei în mod repetat, în perioada 09.09.2020 – 02.11.2020, prin 87 de apeluri telefonice și prin aplicația Whatsapp (a folosit 15 numere de telefon de Whatsapp cu prefix de Ţările de Jos (+31), pe care le-a închiriat prin intermediul unei pagini de internet care oferea acest serviciu în schimbul unei sume de bani), prin 33 de e-mailuri trimise de pe 17 conturi diferite, precum şi prin intermediul aplicaţiei Facebook unde a folosit un cont fictiv.

„Răspunde-mi sau mă întorc la noapte”

Alexandru Constandachi se exprimă în mailurile trimise către Diana atât în limba engleză, cât şi în limba română, spunându-i persoanei vătămate, printre altele:

„So I’m gonna start coming over and try to talk to you again (Deci, o să încep să vin iar la tine și să încerc să vorbesc din nou cu tine, n.r.)Ştiu că eşti plecată zilele astea, dar te întorci. Şi o să aflu dacă mi ai făcut şi mie la fel sau nu (…) Well, o să te caut. O să vorbeşti cu mine. (mesaj trimis la data de 21.09.2022 când persoana vătămată se afla la părinţii săi).Ţi-am arătat că regret căutându-te non stop şi făcând gesturi tâmpiteGo fuck yourself, you narcissistic bitch.Answer me sau ma întorc la noapte.Talk to me or I promise I can do this every day. I will try and convince you every damn day.”

„Apeluri şi mesaje care prin frecvenţă şi conţinut (încercarea obsesivă de a se împăca cu Diana, precum şi jigniri la adresa acesteia exprimate în limba engleză), i-au provocat persoanei vătămate o stare de temere”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Sectorului 3.

Ce alte drepturi i s-au interzis Justițiarului de Berceni

Pe lângă această amendă penală, Costandachi a primit și o serie de interziceri, pe o perioadă de un an:

dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
dreptul de a comunica cu persoana vătămată;
dreptul de a se apropia de aceasta la mai puțin de 100 metri.

În situaţia sustragerii cu rea-credinţă de la plata amenzii, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile închisoare, mai arată hotărârea judecătorească.

Related posts

FMI va ajuta tarile sarace in lupta cu pandemia coronavirus: amână datoriile

Cazaban Emilia

Liberalii ardeleni acuzați de trădarea valorilor românești. „PNL să-și schimbe numele!”

econtext

Frații Tate sunt din nou audiați la DIICOT! O nouă percheziție informatică!

Moise Lidia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More