33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Deminarea Ucrainei va dura câteva secole

Deminarea teritoriului ucrainean va costa aproximativ 37,4 miliarde de dolari în următorii 10 ani, iar deminarea complectă ar putea dura şi câteva secole

În timpul anului și jumătate de război, minele, împreună cu bombele și proiectilele de artilerie și alte obuze neexplodate, au infestat teritoriul Ucrainei. Deminarea poate dura sute de ani și poate costa miliarde de dolari, scrie The Washington Post.

Ucraina, mai poluată decât Siria şi Afganistan

Deminarea Ucrainei va dura câteva secole. Rusia a minat intens linia frontului în așteptarea contraofensivei în curs a Ucrainei și a folosit în mod activ mine antipersonal interzise pe scară largă. Investigațiile Human Rights Watch au arătat că forțele ruse au folosit cel puțin 13 tipuri de mine antipersonal, precum și capcane.

Potrivit unui raport recent al think tank-uluiGLOBSEC, aproximativ 30% din Ucraina, peste 107.000 de kilometri pătrați, este contaminată cu obiecte explozive. Acest lucru face ca țara să fie mai poluată decât cele mai minate țări din lume, precum Afganistan sau Siria.

Teritoriul Ucraine ar putea fi deminat în 757 de ani

Potrivit estimărilor GLOBSEC, un sapator poate curăța între 15 și 25 de metri pătrați pe zi, în funcție de topografia zonei și de concentrația de explozibili. Teritoriul contaminat al Ucrainei este atât de mare încât, potrivit unor experți, ar fi nevoie de 757 de ani pentru ca cele 500 de echipe de deminare care lucrează în prezent să finalizeze lucrările.

În plus, deminarea nu este doar un proces lent, ci și costisitor. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deminarea Ucrainei costă între 2 și 8 dolari pe metru pătrat și va costa aproximativ 37,4 miliarde de dolari în următorii 10 ani. Numai în acest an, SUA au alocat Ucrainei 95 de milioane de dolari pentru deminarea teritoriului.

Explozivii au provocat deja victime semnificative. De la începutul invaziei ruse pe scară largă din februarie 2022 până în iulie 2023, Națiunile Unite au înregistrat 298 de decese de civili din cauza dispozitivelor explozive (22 dintre morți erau copii) și 632 de civili au fost răniți. HALO Trust, o organizație internațională de deminare, a înregistrat peste 2.300 de incidente cu muniții care necesită eliminare, iar această cifră este o subestimare semnificativă.

Luptătorii ucraineni au recunoscut că minarea densă a teritoriului de către ocupanți creează obstacole serioase în calea avansului.

Linia de apărare puternic minată a rușilor, pe care au petrecut luni de zile să o creeze, provoacă pierderi umane și distruge tancuri de luptă și vehicule de infanterie furnizate Ucrainei de către partenerii săi.

Medicii de luptă care lucrează pe linia frontului spun că rănile cauzate de minele antiterestre sunt acum printre cele mai frecvente răni de pe front.

Related posts

Atac masiv al Rusiei cu rachete asupra capitalei Ucrainei. Şeful diplomaţiei UE s-a refugiat într-un adăpost subteran din Kiev

econtext

S-a stricat prietenia Trump Netanyahu

econtext

Cum vede Casa Albă înlocuirea lui Zalujni

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix