Detaliul incredibil care face ca România să nu fie o țintă pentru Putin dacă Rusia e atacată cu F-16 a apărut într-o declarație a oficialilor din Rusia. Putin a anunțat că va ataca țările mici cu o „populație densă”. Iar România nu se încadrează în descriere.
Ministrul olandez de externe a susținut că avioanele de luptă F-16 din Olanda ar putea fi utilizate pentru a lovi teritoriul rusesc. Asta a stârnit mânia Rusiei care a avertizat că statele mici dar cu populație densă vor fi primele lovite de Rusia dacă se întâmplă asta.
Detaliul incredibil care face ca România să nu fie o țintă pentru Putin dacă Rusia e atacată cu F-16. Ministrul olandez de externe, Hanke Bruins Slot, a anunțat pe 31 mai că Olanda nu ar obiecta dacă Ucraina ar folosi avioane de luptă F-16 pe care le-a furnizat pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei în legitimă apărare, după cum a relatat presa ucraineană.
Detaliul care face ca România să nu fie o țintă pentru Putin dacă Rusia e atacată cu F-16″Dacă ai dreptul la
autoapărare, nu există granițe pentru utilizarea armelor. Acesta este un principiu general”, a declarat ministrul olandez în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din NATO la Praga.
Declarația urmează unei poziții similare adoptată de Danemarca. Aceasta a afirmat că ar fi corect ca Ucraina să folosească avioanele F-16 pe care Danemarca le-a oferit pentru a ataca obiective militare de pe teritoriul rusesc. „Este complet în conformitate cu regulile războiului ca o țară care este atacată să fie capabilă să răspundă pentru ea însăși”, a declarat ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen reporterilor la Bruxelles.
De unde vin F-16?
Ucraina va primi F-16 Fighting Falcon de la țări precum Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia. Statele Unite au aprobat transferul acestor avioane de luptă. Ar putea fi necesar să se ia în considerare faptul că ar putea fi necesară aprobarea Washingtonului pentru aceste avioane în operațiunile de luptă care vizează teritoriul rusesc, deoarece Statele Unite le-au vândut.
În plus, rețelele de socializare au fost inundate de percepția că avioanele F-16 vor fi într-adevăr văzute atacând Rusia în curând – fără nicio recunoaștere oficială din partea Pentagonului.
Secretarul de stat Antony Blinken a confirmat știrea la 31 mai, spunând: „În ultimele săptămâni, Ucraina a venit la noi și a cerut autorizația de a folosi armele care au fost furnizate pentru a se apăra împotriva acestei agresiuni (în apropiere de Harkov), inclusiv împotriva forțelor rusești care se concentrează pe partea rusă a frontierei”, după cum a relatat CNN.
SUA ar fi dat undă verde
Înaltul oficial american a precizat că lui Biden i-a fost prezentată cererea, iar acesta a aprobat utilizarea acestora. Blinken a răspuns că, în viitor, SUA se vor „adapta și ajusta”, atunci când a fost întrebat dacă ușa este deschisă pentru ca Ucraina să lanseze mai multe atacuri în Rusia.
Blinken nu a menționat dacă avioanele F-16 vor avea permisiunea de a ataca pe teritoriul rusesc. De exemplu, în ciuda presiunilor tot mai mari, administrația Biden nu a permis Ucrainei să lanseze în Rusia rachete cu rază lungă de acțiune ale sistemului tactic de rachete al armatei (ATACMS), care pot atinge ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri sau 200 de mile.
Avertismentul Rusiei către NATO
Ca răspuns la faptul că partenerii Ucrainei din NATO și-au relaxat rând pe rând politicile, președintele rus Vladimir Putin a amenințat cu „consecințe grave” și a pus un accent deosebit pe puterea nucleară a țării sale.
Detaliul care face ca România să nu fie o țintă pentru Putin dacă Rusia e atacată cu F-16
„Această escaladare constantă poate duce la consecințe grave”, a declarat Putin în timpul unei vizite în Uzbekistan.
„În Europa, în special în țările mici, ar trebui să fie conștienți cu ce se joacă”, a spus el, menționând că multe țări europene au „un teritoriu mic” și o „populație densă”. Iar acest factor, pe care ar trebui să îl aibă în vedere înainte de a vorbi despre lovituri în adâncimea teritoriului rusesc, este un lucru serios”, a spus el.
La 31 mai, șeful Comisiei pentru apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, Andrei Kartapolov, a declarat că Moscova va folosi armamentul furnizat de SUA pentru a răspunde în mod asimetric la orice atac asupra teritoriului său.
Mai mult, Dmitri Medvedev a declarat că Rusia a vorbit serios atunci când a sugerat perspectiva utilizării de arme nucleare tactice împotriva Ucrainei și că disputa țării cu Occidentul s-ar putea transforma într-un război la scară largă.