16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Discursul care schimbă ordinea internațională. Xi Jinping încheie anul cu promisiuni de război

Declarațiile liderului chinez Xi Jinping vin în contextul în care în puțin de două săptămâni taiwanezii își vor alege un nou președinte și un nou parlament. Alegerile din 13 ianuarie au loc într-un moment tensionat între cele două state.

În discursul adresat națiunii, Xi Jinping a transmis pe un ton autoritar că „Reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă”. Tranziția de la o simplă retorică la acțiune implică o posibilă confruntare cu SUA, aliat declarat al regimului de la Taipei.

Xi Jinping

Xi Jinping: Reunificarea Chinei este inevitabilă

Declarațiile liderului chinez Xi vin în contextul în care în puțin de două săptămâni taiwanezii își vor alege un nou președinte și un nou parlament. Alegerile din 13 ianuarie au loc într-un moment tensionat între cele două state.

Beijing și-a sporit numărul de trupe din Marea Chinei de Sud pentru a-și reafirma pretențiile de suveranitate asupra arhipelagului taiwanez pe care îl consideră teritoriu Chinei. Comunișii lui Xi Jinping nu au exclus posibilitatea unei intervenții pentru a cuceri micuțul stat.

„Compatrioţii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un simţ al ţelului comun şi să împărtăşească gloria întineririi naţiunii chineze”, a declarat Xi Jinping.

Xi Jinping

China își pierde influența în Taiwan

În discursul de anul trecut liderul chinez a precizat că oamenii de pe ambele maluri ale strâmtorii aparțin aceleiași familii. Beijing a lansat mai multe acuzații la adresa vicepreședintelui Taiwanului pe care l-a catalogat „un distrugător” al păcii.

Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze a transmis că actualul vicepreședinte, candidat la președinția Taiwan-ului „şi-a expus adevărata faţă de activist încăpăţânat pentru independenţa Taiwanului şi de distrugător al păcii în Strâmtoarea Taiwan”.

Related posts

Operațiunea magistrală de spionaj a lui Putin a divizat aliații, l-a discreditat pe Scholz și a împiedicat Kievul să obțină arme

econtext

Războiul din Ucraina, ziua 645. Este puțin probabil ca Kievul să-i alunge pe ruși în 2024

econtext

Război în Ucraina, ziua 743. Încercări disperate ale ucrainenilor de a scăpa de mobilizare: acte false, căsătorii false

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix