23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Benzina ar trebui sa se ieftineasca cu peste 12%! Vezi cat ar trebui sa coste acum

15

Benzina, petrol, dolar

Econtext.ro va prezinta o analiza asupra pretului benzinei din ultima perioada. Mai exact, de la finele anului trecut si pana in prezent (din decembrie 2010 si pana in iunie 2011). Vom lua ca referinta benzina fara plumb 95, vanduta de catre Petrom. Este cel mai ieftin sortiment de benzina.

Inca doua lucruri sunt importante in aceasta analiza: evolutia cotatiei petrolului pe pietele internationale si a cursului de schimb dolar/euro. Ambele ar fi favorabile unei ieftiniri a carburantilor in lumea intreaga, inclusiv in Romania, dar acest lucru nu se intampla inca. Cel putin nu in tara noastra.

Sa mai spunem un lucru: prezentam trei grafice (cu pretul benzinei in Romania, cu pretul petrolului si cursul dolarului). In cele trei grafice vom prezenta cotatiile celor trei indicatori (benzina, petrol, dolar) in zece zile din intervalul decembrie 2010 – iunie 2011.

Aceste zece momente corespund, in cea mai mare parte, scumpirii benzinei. Practic, vom vedea cat costa petrolul si cat era dolarul in momentul in care avea loc o noua scumpire a benzinei in Romania.

Cotatia petrolului

Dar sa vedem care sunt datele.

Dupa cum am mentionat intr-un articol recent (care poate fi consultat aici), barilul de petrolul s-a ieftinit saptamana trecuta cu circa 10 dolari. Miercurea trecuta, petrolul costa la bursa de la New York in jur de 100 de dolari pe baril.

Ulterior, vineri, titeiul se comercializa cu 91,1 dolari pe baril. Petrolul s-a ieftinit pe fondul deciziei Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) de a elibera o cantitate masiva de titei din rezervele sale strategice.

 

 

 

 

Cursul euro/dolar

In ceea ce priveste dolarul, acesta s-a ieftinit constant in raport cu moneda unica europeana, in intervalul decembrie 2010 si pana in iunie 2011. De exemplu, pe 3 decembrie 2010, cursul de schimb, dupa cotatiile Bancii Centrale a Europei (BCE), era de 0,75 dolar/euro.

Cu alte cuvinte, un dolar costa 75 de eurocenti. Vineri, 24 iunie, dolarul american era si mai ieftin, se vindea cu 70 de eurocenti. In toata aceasta perioada, dolarul s-a ieftinit gradual fata de euro, ceea ce inseamna ca petrolistii au cumparat petrol la preturi mai mici. Mai exact, dolarul s-a ieftinit cu circa 7% fata de euro in acest interval.

 

Iata aici evolutia dolarului fata de euro:

 

 

Benzina romaneasca

Sa vedem ce s-a intamplat cu benzina in acest timp! Incepand cu finele anului trecut si pana in prezent, carburantii s-au scumpit de peste zece ori. Numai intre 3 decembrie 2010 si 8 aprilie 2011, benzina a bifat noua scumpiri! Iar de atunci si pana acum au avut loc mai multe scumpiri.

Pe 3 decembrie, benzina costa 4,74 lei. Reamintim, am luat ca referinta benzina fara plumb 95 de la Petrom, care este cel mai ieftin sortiment de benzina.

Reluam. Pe 3 decembrie 2010, cand benzina costa 4,74 lei/litru, petrolul se vindea 89,19 dolari pe baril. In acelasi timp, dolarul era cotat la 0,75 euro. Ulterior, petrolul s-a scumpit treptat, iar benzina i-a calcat pe urme. In schimb, dolarul a continuat sa se ieftineasca. De exemplu, pe 8 aprilie 2011, benzina 95 a fost scumpita la 5,21 lei. In acea zi, petrolul costa 112 dolari, iar dolarul se vidnea cu 0,69 euro.

Au existat si cateva ieftiniri ale benzinei, dar ele au fost de mica amploare si pentru o perioada prea scurta de timp.

Mai exact, din 3 decembrie 2010 si pana pe 8 aprilie, Petrom a scumpit benzina de noua ori. Intr-adevar, justificarea era cotatia petrolului, care se scumpise drastic. Petrolul s-a scumpit in intervalul precizat cu peste 25%, de la 87-89 dolari/baril si pana aproape de 115 dolari.

 

Dar iata cum a evoluat pretul benzinei fara plumb 95 in intervalul decembrie 2010 – iunie 2011:

 

 

CONCLUZII

In ultima saptamana insa, lucrurile au luat o turnura favorabila pentru noi. Si aici am vrut sa ajungem. Astfel, petrolul s-a ieftinit in cateva zile cu aproximativ 10%, de la 100 dolari/baril si pana la 91,1 dolari/baril.

La randul sau, dolarul continua sa se ieftineasca. In schimb, benzina e inca la valori mari, de 5,33 lei/litru. Cand petrolul costa 112 dolari, benzina fusese scumpita la 5,21 lei.

Unde ar trebui sa fie pretul benzinei acum? Benzina fara plumb 95 ar trebui intoarsa la momentul in care petrolul se vindea cu cat 91 de dolari, cat costa petrolul acum. Iar din graficul petrolului vedem ca petrolul costa circa 91 de dolari in decembrie 2010.

In acel moment, benzina costa 4,88 lei. In plus, acum fata de decembrie 2010 avem si un dolar mai ieftin. Ceea ce ar insemna ca benzina ar trebui sa fie si mai ieftina, la 4,7 – 4,8 lei. Cu peste 12% mai putin decat in prezent!

Asadar, intrebarea este: mai depinde benzina de acesti factori (petrol, dolar), asa cum afirma cu ardoare companiile petroliere? Daca da, atunci cand se va ieftini benzina in concordanta cu pretul petrolului si cursul dolarului?

 

Related posts

Iubita lui Vladimir Putin, surprinsă în public, alături de liderul de la Kremlin

econtext

Rusia, acuzată de crime de război. Putin riscă o nouă punere sub acuzare

econtext

SUA permit transferul de F-16 către Ucraina. Va trimte și România avioanele temute de Putin?

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix