3.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Două țări din Europa reintroduc de urgență serviciul militar obligatoriu

Două țări din Europa iau în considerare armata obligatorie. Începând din septembrie 2025, Serbia intenționează să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Conform noului plan, bărbații sârbi vor trebui să efectueze 60 de zile de antrenament și 15 zile de exerciții militare.

Dacă Parlamentul va confirma decizia, tinerii sârbi ar putea ajunge în cazarmă pentru un total de 75 de zile, în ciuda faptului că recrutarea militară obligatorie a fost abolită din 2011.

Odată cu reintroducerea sa, serviciul militar ar fi deschis și femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani, pe bază de voluntariat.

Potrivit fostului șef de stat major al Forțelor Armate Sârbe, anunțul indică faptul că decizia luată în urmă cu 13 ani a fost una greșită. „Armata a fost decimată, personalul vechi a ieșit la pensie și nu există personal nou pentru că oamenii nu sunt instruiți”, a spus generalul Dragan Paskaș.

Două țări din Europa se gândesc la armata obligatorie

Mișcarea Serbiei coincide cu o decizie similară a Croației, membru NATO, care la începutul acestei luni a anunțat posibila reintroducere din 2025 a serviciului obligatoriu. Trebuie menționat că ambele țări au dreptul constituțional la obiecțiunea de conștiință.

În Croația nu există încă o decizie oficială, dar începând cu anul viitor, aproximativ 4.000 de tineri ar putea urma două luni de pregătire militară obligatorie.

Două țări
Pentru analistul militar Igor Tabak, aceasta este doar o temă electorală cu care viitorii candidați la președinție curtează electoratul de dreapta.

„Mulți actori politici din Croația care ridică ocazional problema serviciului militar privesc de fapt mai mult la Serbia decât la Ucraina sau Orientul Mijlociu”, explică Tabak, „acesta este un subiect politic cotidian, care cred că este puțin probabil să fie abordat cu seriozitate”.

În ceea ce privește Europa, serviciul militar este prezent în țările baltice și scandinave, în unele state mediteraneene, în Austria și Elveția. Germania și Țările de Jos evaluează în schimb aplicarea „modelului suedez” de recrutare selectivă a părților interesate.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com

Related posts

Rusia a atacat la granița cu România! S-a întâmplat chiar în această dimineață

econtext

SUA au testat racheta intercontinentală nucleară Minuteman, ca răspuns la amenințările Rusiei

econtext

Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More