5 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Dovada că o postare pro-Călin Georgescu a fost plătită cu 2.000 lei pe Tik Tok. Banii, dați la negru

Postările pro-CĂLIN GEORGESCU de pe Tik Tok au fost plătite. Influencerii cu puțini urmăritori au luat 2.000 lei pe o postare în favoarea lui Georgescu. S-au dat de gol și, indirect, au recunoscut. Influencerii cu sute de mii de urmăritori au luat mii de euro la negru.

E o concluzie unanimă că ascensiunea lui Călin Georgescu s-a făcut pe Tik Tok. Un candidat care nu și-a făcut campanie în presă și la televizune, cotat cu 3%, a sărit în câteva săptămâni la peste 22% și a câștigat primul tur al alegerilor prezindențiale.

Dovada că postările pro-Călin Georgescu de pe Tik Tok au fost plătite. Unii bani s-au dat la negru

Călin Georgescu a adus un document oficial din care reiese că a cheltuit zero lei în campania electorală.

Influencerii au recunoscut că au fost plătiți de Călin Georgescu pentru a-i face campanie. Contra unor sume care diferă în funcție de numărul de urmăritori, cel care a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale i-a momit pe tinerii dornici de a face bani ușor cu câteva sute de lei pentru a câștiga un loc la Cotroceni.

Unii dintre acești influenceri au recunoscut că au fost plătiți. Newsweek arată că cel puțin 2 influenceri admit că a fost vorba de un „parteneriat plătit”, atunci când au vorbit de candidatul (Călin Georgescu), care trebuie votat la președinție.

Alți influenceri, care au un număr uriaș de urmăritori – peste 200.000, nu au recunosuct că e vorba de „parteneriat plătit”. Specialiștii consultați de Newsweek spun că banii au fost dați la negru. „Nu are niciun sens ca un influencer care vorbește de modă, machiaj sau mașini să se apuce să vorbească unei comunități de Tik Tok despre preferințe politice”, au spus specialiștii în social media pentru Newsweek.

Influencerii sunt plătiți cu sume care încep de la minim 500 de lei (cei cu puțin urmăritori). Sumele ajung la mii de euro pentru un influencer care are sute de mii de urmăritori.

Pe TikTok, Călin Georgescu are în jur de 360.000 de urmăritori și 4,3 milioane de aprecieri, o comunitate pe care a creat-o în ultimii doi ani de când are contul. Unii specialiști în marketing spun că această creștere fulminantă nu ar fi fost posibilă dacă videoclipurile lui Călin Georgescu nu ar fi fost distribuite masiv în ultima perioadă. Acest fapt a dus la o creștere organică și la crearea unui fenomen care a schimbat complet cursul acestor alegeri prezidențiale.

Campanii mascate pe TikTok pentru Călin Georgescu

Cei care au postat videoclipuri electorale vorbesc despre România, români, națiune și pregătire profesională, elemente pe care a mizat și Călin Georgescu în campaniile sale agresive pe social media. Există elemente vizuale pe care le au în comun postările de pe TikTok în favoarea lui Călin Georgescu: hashtag-ul #prezidentiale2024 și #echilibrusiverticalitate, fapt care „l-a dat de gol” pe candidatul indepedent Călin Georgescu.

Unii influenceri au admis că e vorba de conținut plătit (apare în stânga jos), alții nu, semn că banii s-au dat la negru.

Adriana Ciriblan este o tânără care are peste 1.000.000 de urmăritori, ceea ce înseamnă că a primit sume importante de bani pentru a distribui clipul electoral. Într-un alt video, aceasta a recunoscut că a fost plătită cu sume mari pentru a posta pe pagina sa.

În stânga, jos, scrie foarte clar că e un parteneriat plătit. Video este AICI

CĂLIN GEORGESCU

Roxana este o tânără extrem de activă în social media. Până nu demult postarile sale erau despre relații, femei, bărbați și rețete, apoi aceasta a postat în luna noiembrie un clip electoral. Având în vedere faptul că ea are în jur 200.000 de urmăritori, înseamnă că a primit în jur de 2000 de lei pentru clipul de susținere a lui Călin Georgescu.

CĂLIN GEORGESCU

„Ce ne dorim noi de la un președinte? Ne dorim un președinte cinstit, curat, curajos, un președinte care își respectă promisiunile onest, disciplinat, care are principii și valori autentice. Avem nevoie de un președinte care a demonstrat calitățile sale prin fapte și nu prin vorbe. Ne dorim să se întoarcă și românii noștri acasă. Vrem fapte și nu vorbe”, spune tânăra pe contul său de TikTok.

Sorin Rus este un tânăr extrem de apreciat în social media, care a apărut și la o emisiune televizată. Acesta a postat, tot luna trecută, un videoclip asemănător tinerei de mai sus. El are aproape 240.000 de urmăritori și a primit, la fel ca și Roxana, 2000 lei pentru clipul său.

CĂLIN GEORGESCU

„În curând va trebui să mergem la vot. Că tot vine vorba, sunt discuțiile acestea cu campania electorală, chiar și scandaluri, am venit să spun și eu ce președinte mi-aș dori pentru țara mea. În primul rând, mi-aș dori un președinte care să aibă calitățile necesare pentru această funcție, să fie patriot, să fie familist și să lupte pentru interesele românilor.

Să țină cu noi că prea de mult nu am avut un astfel de președinte care să se ocupe de interesele românilor, în special”, încearcă să explice tânărul pe TikTok.

Cristina Horez dădea și ea exemple de președinte perfect împreună cu o prietenă de-a sa. După ce lumea a început să afle cine este Călin Georgescu, tânăra a șters clipul electoral pentru care a primit 2.000 lei.

În stânga, jos, scrie foarte clar că e un parteneriat plătit.

5

O altă tânără, Beatrice Adriana are peste jumătate de milion de români care o urmăresc pe rețelele de socializare. În timp ce își calcă hainele, influencerița le explică votanților de ce ar trebui să aleagă un președinte diferit. Cel mai probabil, ea a primit 5.000 lei pentru clipul lui Călin Georgescu.

6

„Parteneriat plătit”

Spre deosebire de campaniile plătite de partide în mass media, unde legea i-a obligat să precizeze în clar elementele de identificare, când vine vorba de TikTok se pare că regulile sunt altele. Unii influenceri au păstrat bifa prin care anunță faptul că materialul video este „parteneriat plătit”, însă cei mai mulți ar fi folosit, cel mai probabil, o altă formulă de plată și nu prin platforma TikTok.

Consultând politica TikTok, putem vedea că platforma stabilește clar în ce manieră se poate face o campanie de promovare.

„Când postezi conținut care promovează un brand, un produs sau un serviciu pe TikTok, trebuie să activezi setarea de divulgare a conținutului. Acest lucru te asigură că ești transparent în ceea ce privește tipul de conținut pe care îl postezi și te ajută să construiești și să menții încrederea între utilizatorii TikTok și agenții de publicitate. De asemenea, poate informa oamenii dacă există o relație comercială între tine și un brand, dacă este cazul”, se arată în politica TikTok.

Foarte puțini dintre cei care au postat videoclipurile electorale au bifat „parteneriat plătit”, fapt care arată că unii ar fi încălcat politica acestei platforme de social media. Cu toate acestea, videoclipurile nu au fost șterse și cel mai probabil, banii au fost încasați.

Câți bani iau influencerii pentru un parteneriat?

Veniturile unui influencer din România pentru un parteneriat plătit pe TikTok depind de mai mulți factori, similar cu ceilalți influenceri la nivel global. În general, influencerii din România câștigă sume mai mici decât cei din piețele internaționale mari, dar există și excepții în cazul influencerilor cu audiență largă și engagement ridicat. Astfel, tarifele pentru influencerii români sunt între 500-2000 lei.

CASETA

Unul dintre tinerii care a căzut în plasa electorală întinsă de către Călin Georgescu a recunoscut într-un clip că a fost plătit de către candidatul la alegerile prezidențiale.

Strategia campaniei a fost să fie mascată pentru a-i influența pe români.

„Strategia a fost ca noi să spunem câteva caracteristici pe care ni le dorim de la viitorul președinte. Acolo avea exemple, dar puteai să spui și tu. Am zis că vreau să votez o persoană pro minorități. Ulterior, mi-am dat seama că nu sunt niște calități care îl definesc pe domnul Călin Georgescu.

Îmi pare rău că am fost folosit precum un câine în această campanie, fără să-mi dau seama de ceea ce fac”, a spus Alex Stremiteanu.

Related posts

Prognoza meteo, 28 mai. Se răcește în România și va ploua în multe zone ale țării

econtext

Ciucă respinge reducerea TVA-ului, deși prețul la alimente a atins cote alarmante!

Nemeșan Iulian

Grădina Botanică din București se transformă, începând cu 3 noiembrie 2023, în Grădina Luminilor – „Alice în Țara Minunilor”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More