16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Europa riscă să intre în recesiune

Nici măcar cele mai puternice economii din Europa, Germania și Franța nu vor scăpa de recesiune, dacă luăm în considerare datele furnizate de agenția S&P Global. Potrivit unui sondaj publicat astăzi, vineri 15 decembrie, activitatea economică a Europei a scăzut surprinzător în ultima lună din 2023.

Recesiune, un cuvânt care provocă fiori investitorilor și cetățenilor deopotrivă și care a fost utilizat de analiștii Bloomberg pentru a descrie traiectoria economiei din zona euro. Potrivit unui sondaj publicat astăzi, vineri 15 decembrie, activitatea economică a Europei a scăzut surprinzător în ultima lună din 2023.

Europa riscă să intre în recesiune

Nici măcar cele mai puternice economii din Europa, Germania și Franța nu vor scăpa de recesiune, dacă luăm în considerare datele furnizate de agențiile de rating. Cândva motorul economiei europene, Germania suferă la capitolul servicii și industrie. Situație pe care o regăsim și în a doua economie a Europei, Franța.

Indicatorul PMI (Composite Purchasimg Managers) din zona euro, calculat de S&P Globlal, considerat a fi un bun indicator al economiei a scăzut în decembrie până la 47 de puncte de la 47,6, procent raportat în luna precedentă, în condițiile în care analiștii au estimat un prag de 48 de puncte în decembrie. Este pentru a șaptea lună consecutiv câd indicele PMI scade.

Indicatorii PMI au scăzut sub pragul de 50 de puncte

Concret, un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o creștere ecomincă în timp ce o valoare mai mică de 50 de puncte reflectă contractarea economiei până la nivel de recesiune. „Evoluţia indicatorului PMI în decembrie demonstrează şi mai mult că economia zonei euro este în recesiune”, a apreciat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

În Germania, activitatea economică a înregistrat un regres semnificativ, indicând recesiune în ultimul trimestru al acestui an. Nici Franța nu stă mai bine. A doua economie a Europei a scăzut mult mai rapid decât estimau analiștii. Motivul: lispa cererii de bunuri și servicii.

Scenariul de recesiune este valabil și în Franța

Este pentru a doua lună consecutiv când firmele au fost nevoite să-și concedieze angajații. Indicatorul care măsoară gradul de angajare scăzut de la 49,7 puncte la 49,6. Cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

În sectorul serviciilor, indicel PMI dominat în zona Schengen a scăzut, de asemenea, de la 48,7 la 48,1 puncte. Asta în pofida estimărilor făcute de analiști, prognozate la 49 de puncte. În aceste condiții, Europa se îndrepată cu pași repezi spre recesiune.

„Aceste date confirmă aşteptările noastre privind continuarea declinului economiei din zona euro în trimestrul patru din 2023, contrar previziunilor BCE„, susţine Christoph Weil de la Commerzbank. Și unitățile de producție au parte de o lună proastă.

Indicatorul pentru activitate în industrie, pentru luna decembrie, a fost raportat la 44,2 puncte, deși analiștii au estimat un nivel de 44,6 puncte. Ultima dată când indicatorul s-a situat peste pragul de 50 de puncte a fost în urmă cu 18 luni.

Related posts

A murit Mohamed Al-Fayed, omul care contesta accidentul fatal al Prințesei Diana

econtext

Cine este Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” acuzat de generalii ruși că a pornit o revoltă armată contra Moscovei

econtext

Prigojin a dispărut! Aleksandr Lukașenko aruncă bomba despre șeful Wagner

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix