Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat joi seara, la finalul summitului informal al UE, că Europa se confruntă cu un „pericol clar și actual”. Ea și-a prezentat cu această ocazie planul pentru „Reînarmare în Europa”.
Ursula von der Leyen: Europa se confruntă cu un pericol clar și actual
Șefa Comisiei Europene a prezentat liderilor europeni un plan prin care aceștia își asumă o responsabilitate mai mare pentru securitatea Uniunii Europene, conform celor raportate de The Guardian.
„Astăzi, se scrie istorie”, a declarat Ursula von der Leyen reporterilor de la Bruxelles.
„Ieşim din acest Consiliu European foarte hotărâţi să asigurăm securitatea Europei şi să acţionăm cu amploarea, rapiditatea şi hotărârea pe care le cer această situaţie. Suntem hotărâţi să investim mai mult, să investim mai bine şi să investim mai rapid. Urgenţa este reală”, a spus preşedinta Comisiei Europene.
Costa: Europa se îndreaptă către o apărare puternică şi mai suverană
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a afirmat că liderii europeni au analizat „lecțiile învățate din conflictul din Ucraina” și intenționează să investească în domenii esențiale.
„Astăzi marcăm un moment definitoriu pentru Europa, pentru securitatea europenilor”, a subliniat şi Antonio Costa, afirmând că liderii UE se îndreaptă „decisiv” către o apărare europeană „puternică şi mai suverană”.
Consiliul European a adoptat măsuri „concrete” pentru a oferi noi resurse, instrumente și mijloace destinate consolidării capacităților de apărare ale Europei, a declarat acesta. „Aceasta implică investiții în economia noastră și protejarea cetățenilor noștri”, a subliniat președintele Consiliului European.
„Investim resursele acolo unde este necesar”, a declarat Antonio Costa în cadrul conferinței de presă comune cu Ursula von der Leyen, organizată la finalul summitului de la Bruxelles.
O apărare europeană mai robustă oferă, de asemenea, o descurajare esențială pentru protejarea Ucrainei. „Eforturile noastre de a întări apărarea europeană vor aduce avantaje și Ucrainei, deoarece securitatea acesteia este fundamentală pentru securitatea Europei”, a subliniat Costa.
El a menționat că liderii europeni se pregătesc să ofere sprijin Ucrainei atunci când aceasta va decide să inițieze negocieri, pentru „a o ajuta să obțină un rezultat favorabil”.
Ursula von der Leyen a primit spijin pentru planu „Reînarmarea Europei”
Liderii europeni au exprimat joi sprijinul pentru planurile Comisiei Europene de a crește cheltuielile pentru apărare și de a continua asistența acordată Ucrainei, într-un context internațional marcat de schimbările de politică ale Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump. Summitul pentru apărare al Uniunii Europene, desfășurat la Bruxelles, a avut loc în contextul temerilor că Rusia, stimulată de conflictul din Ucraina, ar putea să atace o altă țară din UE, iar Europa nu mai poate conta pe ajutorul Statelor Unite.
Liderii UE au apreciat propunerile recente ale Comisiei Europene, care vizează oferirea de flexibilitate fiscală pentru cheltuielile de apărare și posibilitatea de a împrumuta împreună până la 150 de miliarde de euro pentru a susține costurile militare ale statelor membre.
Într-o declarație comună adoptată de toate cele 27 de state membre, liderii au solicitat miniștrilor lor să analizeze cu urgență aceste propuneri în detaliu.
„Europa trebuie să facă față acestei provocări, acestei curse a înarmărilor, și trebuie să iasă învingătoare”, a afirmat prim-ministrul polonez Donald Tusk în cadrul summitului special dedicat apărării, desfășurat la Bruxelles. „Europa, în ansamblu, are capacitatea reală de a înfrunta orice confruntare militară, financiară sau economică cu Rusia – suntem pur și simplu mai puternici”, a adăugat Tusk.
Emmanuel Macron: Rusia reprezintă o amenințare pentru Franța și Europa
Președintele francez Emmanuel Macron, care le-a transmis miercuri concetățenilor săi că Rusia reprezintă o amenințare pentru Franța și Europa, a subliniat că toate aceste inițiative constituie doar un prim pas.
„Indiferent de evoluțiile din Ucraina, trebuie să ne dezvoltăm capacități autonome de apărare în Europa”, a declarat el după summitul UE.
Liderii Uniunii Europene și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, însă această declarație a fost adoptată fără participarea liderului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, un susținător al lui Trump, care menține, de asemenea, relații prietenoase cu Moscova.
În comunicatul lor, ceilalți 26 de lideri ai UE au subliniat că nu pot exista negocieri referitoare la Ucraina fără implicarea acesteia și s-au angajat să continue să ofere asistență.
Costa: „Suntem aici pentru a susține Ucraina”
„Suntem aici pentru a susține Ucraina”, a declarat Costa, în timp ce el și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, zâmbind larg, l-au primit cu căldură pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, la summit, evidențiind un contrast puternic față de modul în care a fost tratat Zelenski în Biroul Oval săptămâna trecută.
Dar deceniile de dependenţă a Europei de protecţia SUA, divergenţele privind finanţarea şi modul în care disuasiunea nucleară a Franţei ar putea fi utilizată pentru Europa au arătat cât de dificil ar fi pentru UE să umple golul lăsat de Washington după îngheţarea ajutorului militar pentru Ucraina.
Potrivit NATO, Washingtonul a furnizat anul trecut mai mult de 40 % din ajutorul militar acordat Ucrainei, o parte din acesta neputând fi înlocuit cu uşurinţă de Europa.
Liderii Uniunii Europene au susținut apelul lui Zelenski de a sprijini ideea unui armistițiu între forțele ruse și cele ucrainene, atât în aer, cât și pe mare. Zelenski le-a comunicat liderilor UE că un astfel de armistițiu ar reprezenta o oportunitate de a evalua voința Moscovei de a pune capăt invaziei sale de trei ani. Totuși, Moscova a indicat joi că nu ar fi de acord cu această propunere.
Descurajare nucleară
Într-un semn al gravității situației, Emmanuel Macron a declarat, înainte de summitul de la Bruxelles, că Franța este deschisă la discuții privind extinderea protecției oferite de arsenalul său nuclear partenerilor europeni.
Franța este singura putere nucleară din Uniunea Europeană și una dintre cele trei din cadrul NATO, alături de Statele Unite și Regatul Unit.
Propunerea lui Macron a fost primită cu reacții pozitive, dar rezervate. De exemplu, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că o „umbrelă nucleară” ar putea reprezenta o descurajare „cu adevărat serioasă” împotriva Rusiei.
Polonia a afirmat că ideea merită o discuție, în timp ce altele, precum Cehia, au subliniat importanța menținerii implicării Statelor Unite.
De ani de zile, apelurile lui Macron de a aborda această temă cu partenerii europeni au fost ignorate, deoarece capitalele europene s-au simțit protejate de descurajarea nucleară oferită de Washington. Totuși, realinierea președintelui american Donald Trump față de Rusia și amenințările de retragere a trupelor americane din Europa generează schimbări în politica de apărare a Europei, inclusiv în țări tradițional apropiate de SUA, precum Polonia și Danemarca, conform celor scrise de POLITICO.
„Un plan care trebuie luat în considerare”
Întrebată de jurnaliști dacă Danemarca ar fi dispusă să accepte arme nucleare pe teritoriul său, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat: „Nu este un subiect pe care să-l discutăm în prezent, dar (…) totul trebuie să fie luat în considerare acum”.
Până în acest moment, însă, Macron nu a făcut o ofertă oficială pentru ca alte țări să găzduiască arme nucleare franceze. Într-o schimbare semnificativă de poziție, Friedrich Merz, probabilul viitor cancelar al Germaniei, a afirmat luna trecută că Berlinul ar trebui să discute cu Parisul și Londra „dacă partajarea nucleară sau, cel puțin, securitatea nucleară din Marea Britanie și Franța ar putea fi extinsă” și asupra Germaniei.
Trump a subliniat că Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria securitate. Joi, el a pus la îndoială angajamentul de a apăra aliații, afirmând că nu va face acest lucru dacă aceștia nu contribuie suficient la propria apărare.
Decizia sa de a trece de la un sprijin ferm al SUA pentru Ucraina la o abordare mai conciliantă față de Moscova a stârnit o profundă îngrijorare în rândul europenilor, care percep Rusia ca fiind cea mai mare amenințare.
Pentru a sublinia acest nivel de îngrijorare, partidele care aspiră să formeze următorul guvern al Germaniei au convenit marți să elimine limitele constituționale referitoare la împrumuturi, în scopul finanțării cheltuielilor de apărare.
În altă parte a Europei, în nord, Norvegia a anunțat că își va dubla angajamentul financiar față de Ucraina în acest an, în timp ce își va crește și propriile cheltuieli pentru apărare, conform declarațiilor prim-ministrului.