28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Forțele armate ale SUA au atacat forțele Houthi din Yemen. Bombardament de mare amploare

Atac puternic în Yemen. Forțele armate ale SUA și UK au lansat rachete împotriva bazelor rebelilor Houthi din Yemen.

Americanii au lansat cel mai puternic atac în Marea Roșie. Forțele militare ale SUA și Marii Britanii au bombardat peste douăsprezece locații folosite de Houthii susținuți de Iran în Yemen. Într-un atac masiv de represalii efectuat joi. Utilizând rachete Tomahawk lansate de pe nave de război și submarine, precum și avioane de luptă. Acest atac a vizat sistemele de apărare aeriană, radarul de coastă, și locațiile de stocare și lansare a dronelor și rachetelor.

Președintele Joe Biden a declarat că aceste atacuri subliniază angajamentul SUA și al aliaților săi de a nu tolera atacurile grupului asupra navelor din Mărea Roșii. Această acțiune a urmat după încercări de negociere diplomatică și o evaluare riguroasă, anunță CNN.

„Atacurile sunt un răspuns direct la agresiunile Houthiilor asupra navelor maritime internaționale în Marea Roșie, marcând prima utilizare a rachetelor balistice anti-navă,” a spus Biden. El a subliniat pericolul pentru personalul american și navigatorii civili și amenințarea la adresa comerțului internațional, promițând măsuri suplimentare de protecție dacă este necesar.

Americanii nu iartă atacurile asupra navelor

În contextul loviturilor aeriene efectuate de SUA și Marea Britanie împotriva țintelor Houthi din Yemen, Arabia Saudită a solicitat calm și prevenirea escaladării, potrivit unui raport al ministerului său de externe. Arabia Saudită, implicată în negocieri recente de pace cu Houthii, urmărește situația cu îngrijorare. SUA și aliații săi au avertizat Houthii la începutul anului să înceteze atacurile asupra rutelor maritime internaționale sau să se confrunte cu consecințe grave.

Însă, Houthii au răspuns provocării cu un atac masiv cu rachete și drone. Determinând acțiuni defensive din partea armatelor SUA și Regatului Unit și declanșând noi avertizări din partea ambelor țări. Atacul de marți, cu peste 20 de rachete și drone interceptate, a relansat dezbaterile privind posibilitatea ca SUA sau aliații săi să adopte o abordare mai directă în Yemen. Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a avertizat miercuri în Bahrain asupra consecințelor în cazul continuării acestor atacuri. „Regatul subliniază importanța protejării securității și stabilității regiunii Mării Roșii, esențială pentru libera navigație,” a adăugat ministerul de externe din Bahrein.

Mișcarea Houthi, aliată cu Iranul și controlând mare parte din Yemen, a arătat sprijin pentru Hamas în conflictul său cu Israelul. Prin atacuri vizând navele comerciale legate de Israel. Mohammed Abdulsalam, negociatorul principal al Houthiilor, a declarat că atacurile lor asupra navelor comerciale nu afectează negocierile de pace cu Arabia Saudită.

Related posts

ISW: Probabilitate scăzută pentru o ofensivă terestră de succes a Rusiei împotriva Harkivului

econtext

Război în Israel. Hamas, invazie în sudul țării. Ploaie de rachete, azi-noapte

econtext

Avioane F-35 ale NATO în Europa au obținut undă verde pentru misiuni de atac nuclear

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix