Franța oferă informații de natură militară Ucrainei după ce Statele Unite au anunțat că suspendă schimbul de informaţii cu Kievul. Donald Trump a oprit ajutorul militar și informațional ca să-l preseze pe Volodimir Zelenski ca să-i accepte condițiile de pace cu Rusia.
Franța oferă informații militare Ucrainei. SUA a suspendat acordul privind schimbul de informații cu Kievul
Ministrul francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu, a confirmat că Franţa oferă deja informaţii militare Ucrainei. Oficialul de la Paris a făcut aceste declarații la o zi după ce Washingtonul a suspendat schimbul de informaţii cu Kievul și ajutorul militar, miercuri după amiază. Donald Trump caută să-l determine pe Volodimir Zelenski să fie mai conciliant în perspectiva discuţiilor de pace cu Rusia.
„Avem resurse de informaţii pe care le folosim pentru a-i ajuta pe ucraineni. (…) Cred că acest lucru este mai complicat pentru prietenii noştri britanici, care fac parte dintr-o comunitate de informaţii cu Statele Unite”, a declarat Lecornu la postul de radio France Inter.
Ministrul francez a declarat, de asemenea, că stocul de arme nucleare al Franţei, dezvoltat în perioada Războiului Rece este suficient pentru a apăra teritoriul ţării şi pe cel al aliaţilor europeni. Franța a dezvoltat armamentul nuclear pentru a fi idependentă de puterile dominante de la acea vreme, SUA şi URSS.
El a reluat declarațiile președintelui Emmanuel Macron care s-a declarat deschis unei dezbateri cu privire la extinderea protecţiei oferite de arsenalul nuclear al Franţei partenerilor europeni în faţa ameninţării Rusiei.
Donald Trump a suspendat ajutorul pentru Kiev
Donald Trump a pus capăt unui acord de lungă durată privind schimbul de informaţii dintre Statele Unite și Ucraina. Decizia a avut un efect imediat asupra sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate pe care armata ucraineană le-a primit din SUA. Conform Washington Post, unele l lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană nu mai primesc coordonatele țintelor rusești aflate la 65 km sau mai departe.
„America a tăiat o conexiune de informaţii-cheie la 14:00 (ora Kievului). (…) Înainte de asta: coordonate de ţintire pentru HIMARS. De asemenea, Ucraina nu primeşte informaţii în timp real pentru loviturile cu rază lungă de acţiune”, a transmis Oliver Carroll de la The Economist.
HIMARS, ca și alte sisteme de artilerie, are nevoie doar de coordonate cartografice – calculate manual sau cu ajutorul GPS – pentru a lovi țintele cu precizie. Coordonatele pot proveni din orice sursă de informaţii, satelit, dronă, interceptări radio sau observator uman.
Resursele de informaţii ale Ucrainei sunt concentrate direct deasupra sau lângă linia frontului. Peste 40 de mile, resursele de informații ale SUA, cum ar fi sateliţii, oferă mai mule date. Asta nu înseamnă că Ucraina nu poate identifica ţinte pentru HIMARS mulțumită informațiilor proprii sau a celor furnizate de aliaţii europeni.
Ucraina ar putea compensa lipsa informațiilor americane cu ajutorul aliaților europeni care au multe capacităţi spaţiale, deşi la o scară mai mică. Furnizorii comerciali deţin altele, iar ei pot fi plătiţi pentru a le furniza.