6.5 C
București
5 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Franța schimbă legislația pentru viol, după scandalul cu cei 51 de bărbați

Ministrul Justiției din Franța se întâlnește, zilele acestea, cu legislatorii, pentru a defini legal „sexul neconsensual” ca fiind „viol”. Reforma vine după scandalul femeii violate de 51 de bărbați.

Violul, redefinit în Franța 

Senatoarea franceză Mélanie Vogel a propus pentru prima dată modificarea definiției legale a violului acum aproape un an. Dar a fost nevoie de o crimă groaznică, ce a tulburat profund societatea franceză, pentru a pune în mișcare reforma.

Franța și întreaga lume a urmărit cu groază cum 51 de bărbați au fost judecați sub acuzația de viol asupra lui Gisèle Pelicot, o pensionară de 71 de ani. Fapta s-a petrecut cu ajutorul fostului ei soț, care a recunoscut că a drogat-o timp de ani de zile pentru a putea recruta bărbați online să facă sex cu ea în timp ce era inconștientă, în timp ce el filma întâlnirile. Toți acuzații se confruntă cu pedepse maxime de 20 de ani de închisoare.

În timp ce cazul a forțat Franța să se confrunte întrebări dificile despre autorii violenței și discriminării împotriva femeilor, a dat, de asemenea, avânt cruciadei lui Vogel de a include consimțământul în definiția
violului.

„Ceea ce este în joc aici este o schimbare crucială de percepție,”(…) „pentru a stabili că corpurile femeilor nu sunt disponibile pentru a fi folosite.”, afirmă Vogel.

Didier Migaud susține reforma legislativă

Atenția pentru reformă a crescut după luni de stagnare în limbul legislativ și acum pare să fi găsit un nou aliat puternic: ministrul Justiției Didier Migaud.

Vogel s-a întâlnit cu Migaud joi și a declarat pentru politico.com că este optimistă în privința perspectivei adoptării legislației.

Gisèle Pelicot vrea să schimbe societatea

Cazul Pelicot a devenit un simbol feminist în Franța după ce a cerut ca procesul să fie făcut public. Vorbind în instanță, Gisèle Pelicot a spus că a făcut-o pentru că era „hotărâtă să schimbe societatea.”

„Când ești violată, te simți rușinată, dar nu noi ar trebui să ne simțim rușinate, ci ei,” a spus ea, referindu-se la abuzatorii ei.

Necesitatea consimțământului nu este menționată explicit în definiția violului
Undele de șoc resimțite în întreaga Franță din cauza procesului au provenit atât din amploarea cazului, cât și din profilurile deranjant de obișnuite ale acuzaților. Cu vârste cuprinse între 22 și 67 de ani în momentul evenimentelor, majoritatea acestor bărbați păreau obișnuiți, nu aveau reputații negative în comunitățile lor și lucrau în slujbe obișnuite, de la grădinari la consilieri locali.

Avocații unora dintre ei au susținut că acești bărbați credeau că participă la un fetiș sexual împărtășit de cuplu, în ciuda faptului că Gisèle Pelicot era inconștientă în timpul întâlnirilor. Acești avocați și-au construit o apărare legală pe baza faptului că necesitatea obținerii consimțământului fiecărei părți nu este menționată explicit în definiția legală a violului.

Violatorii au argumentat că în Franța nu este „necesară dovada intenției”

Legea franceză definește în prezent violul ca „orice act de penetrare sexuală de orice fel, sau orice act oral-genital comis … prin violență, constrângere, amenințare sau surpriză.”

„Fără intenția de a o comite, nu există viol”, a argumentat în instanță avocatul Guillaume de Palma, care îi apără pe șase dintre acuzați. „În Franța, este necesară dovada intenției.”

Vogel nu crede că apărarea va avea succes

Având în vedere cantitatea de dovezi, Vogel, un membru al Verzilor francezi, nu crede că această apărare va avea succes. Cu toate acestea, ea a remarcat că însăși încercarea de a folosi acest argument subliniază necesitatea reformării definiției violului pentru a include consimțământul.

„Acoperirea mediatică a procesului și apărarea folosită de avocați au evidențiat că aceasta este o greșeală, iar astăzi societatea nu mai tolerează această greșeală,” a adăugat ea.

Părerile sunt împărțite în legislativul francez

Fostul ministru al Justiției, Éric Dupond-Moretti, și-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unei modificări a legislației franceze din cauza „riscului ca relațiile sexuale să devină contractuale,” a declarat el în timpul unei audieri în Senat în februarie.

Succesorul său nu este de acord, a spus Vogel. Migaud este în favoarea schimbării definiției violului și, în cuvintele lui Vogel, „definitiv dornic să lucreze la acest lucru.”

Migaud a declarat în septembrie că este în favoarea rescrierii legii, dar nu a explicat exact cum ar arăta legislația.

De asemenea, s-a întâlnit cu Véronique Riotton, un membru al Camerei Inferioare a Parlamentului Francez care lucrează și ea la această problemă.

Un consilier al lui Migaud, care a vorbit cu politico.com cu condiția anonimatului conform obiceiurilor profesionale franceze, a declarat că discuțiile purtate de ministrul justiției cu parlamentarii ar trebui văzute ca un semn al dorinței sale de a avansa pe această problemă.

Probleme precum formularea și procesul legislativ pentru adoptarea acestei reforme nu au fost încă rezolvate, a adăugat consilierul.

Susținătorii redefinirii violului au văzut în acest caz o oportunitate

Susținătorii unei noi definiții a violului subliniază necesitatea de a profita de fereastra de oportunitate actuală.

Sarah Legrain, o deputată din partidul de stânga La France Insoumise, care a propus și o redefinire a violului, a insistat asupra necesității de a avansa rapid în această chestiune, având în vedere instabilitatea politică din Franța și întrebările legate de cât timp va rămâne Migaud în funcție.

x

Ministrul justiției este singurul greutate din cadrul noului guvern de dreapta al prim-ministrului francez Michel Barnier care a lucrat ca oficial ales de stânga în cea mai mare parte a carierei sale politice și a amenințat deja cu demisia din cauza a ceea ce consideră a fi un buget insuficient pentru ministerul său.

„Avem un ministru care susține ideea în acest moment, dar nu pare că va rămâne aici și nu știm ce ar putea urma”, a spus Legrain.

Drogurile folosite pentru viol, o problemă stringentă în Franța

Sandrine Josso, deputat din partea Mișcării Democratice, a declarat că crede că procesul va marca un punct de cotitură în modul în care Franța percepe violența împotriva femeilor.

„Va fi un înainte și un după cu acest proces.” „Politicienii trebuie să abordeze această problemă,” a spus Josso.

Problema drogurilor folosite pentru viol, care sunt centrale în procesul Mazan, este una cu care Josso are experiență directă.

19 țări din Europa au definit violul ca fiind sex fără consimțământ

Franța nu este prima țară europeană care se mișcă pentru a schimba definiția consimțământului în urma unui caz șocant de viol.

Spania a schimbat definiția legală după așa-numitul proces al haitei de lupi, când cinci bărbați, parte a unui grup WhatsApp numit „La Manada” (în spaniolă pentru haita de lupi), au fost inițial condamnați pentru abuz sexual, o infracțiune mai ușoară, după ce au fost găsiți vinovați de violul în grup al unei adolescente în timpul festivalului alergării taurilor din Pamplona în 2016. Știrile despre caz au declanșat proteste la nivel național.

Ministra spaniolă pentru Egalitate, Irene Montero, a adoptat legislația care impune inculpatului să prezinte dovezi de consimțământ în 2022.

Alte țări europene au adoptat, de asemenea, în ultimii ani legi privind consimțământul sexual bazate pe principiul „doar da înseamnă da”. Organizația pentru drepturile omului Amnesty International, care a analizat legislația a 31 de țări europene, a declarat că 19 dintre acestea și-au schimbat legislația pentru a defini violul ca fiind sex fără consimțământ.

Related posts

Relațiile slabe dintre Franța și Germania încetinesc deciziile cheie în UE

econtext

Lecţia pe care strategii NATO ar trebui să o înveţe de la ucraineni: A existat o aroganță

econtext

Cat castiga presedintii statelor din Uniunea Europeana! Basescu are cel mai mic salariu dintre toti sefii de stat din UE

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More