Franța se înarmează la greu. A comandat de un miliard € obuziere autopropulsate, blindate și elicoptere. Agenția de Achiziții pentru Apărare a comandat, de peste un miliard de dolari, obuziere autopropulsate, vehicule blindate și elicoptere, ca parte a modernizării armatei.
Franța se înarmează la greu. A comandat, de un miliard de euro, obuziere autopropulsate, blindate și elicoptere și muniții.
Agenția DGA cumpără 109 obuziere Caesar de nouă generație montate pe camioane de la Nexter Systems, pentru 350 de milioane de euro, a declarat agenția de achiziții DGA.
Franța se înarmează la greu. A comandat, de un miliard €, obuziere, blindate, elicoptere, rachete
Comenzile plasate în decembrie includ și transportoare blindate Serval de la KNDS și Texelis și opt elicoptere NH90 pentru forțele speciale franceze.
Franța a alocat un buget de 413 miliarde de euro pentru forțele armate pe 2024-2030, o creștere cu 40% față de perioada anterioară.
Guvernul a spus că urmărește ca Franța să rămână o putere mondială majoră, transformând forțele armate în contextul revenirii la conflicte de mare intensitate.
Totalul comenzilor de echipamente militare în 2023 s-a ridicat la 20,3 miliarde de euro, cu 9 miliarde de euro doar în decembrie, incluzând achiziționarea a 42 de avioane Rafale pentru 5 miliarde de euro.
„Aceste comenzi au scopul de a reînnpi și moderniza capacitățile forțelor armate în toate domeniile: aerian, terestru, naval și spațial”, a declarat DGA, potrivit defensenews.com.
Caesar MkII comandat pentru armata franceză va avea o cabină blindată împotriva minelor și a armelor de calibru mic, o nevoie care a devenit evidentă în urma desfășurărilor franceze în Afganistan și regiunea Sahel din Africa.
Motorul va fi dublu decât cel precedent, camionul va avea un nou șasiu cu șase roți furnizat de Arquus.
Obuzierul va păstra tunul existent de 155 mm, cu o rază de acțiune de peste 40 de kilometri, și va fi echipat cu un software actualizat de control al loviturilor.
Legea de planificare militară a Franței prevede 109 Caesar de nouă generație până la sfârșitul anului 2030.
De asemenea, DGA a comandat încă 420 de vehicule blindate ușoare Serval în valoare de 500 de milioane de euro. Vehiculul pe patru roți poate transporta 10 soldați complet echipați și înlocuiește parțial VAB-ul produs de Arquus, care a intrat în funcțiune în urmă cu mai bine de 40 de ani.
Armata va primi un total de 978 de vehicule Serval până în 2030. 60 au fost deja livrate în 2022 și 129 în 2023.
Serval face parte din programul Scorpion al armatei franceze de modernizare a vehiculelor sale blindate, care include, de asemenea, APC Griffon și Jaguar, ambele dezvoltate de Arquus.
Legea de planificare militară prevede 1.405 Serval până la sfârșitul anului 2030, precum și 1.437 Griffon și 238 Jaguar.
Franța a comandat încă opt elicoptere NH90 Caiman Standard 2 pentru 305 milioane de euro în decembrie, adăugându-se la o comandă anterioară pentru 10 dintre aeronave, a spus DGA.
Elicopterele de 11 tone vor fi construite de Airbus Helicopters.
De asemenea, agenția de achiziții a contractat Naval Group pentru modernizarea portavionului cu propulsie nucleară Charles de Gaulle în 2027, când cea mai mare navă a marinei franceze trece prin a treia revizie tehnică majoră.
Livrarea lucrărilor este așteptată în 2028, cu un radar modernizat de către Thales, un nou sistem de luptă de suprafață Setis 3.0 de la Naval Group și un nou sistem antirachetă de la MBDA care echipează interceptorul Aster.
DGA se așteaptă la o primă livrare de 200 de rachete antitanc Akeron cu rază medie de acțiune de la sfârșitul anului 2025, dintr-o comandă de 1.300 plasată în noiembrie.
Agenția a achiziționat, de asemenea, 329 de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Mistral 3 în decembrie pentru a reumple stocurile armatei și marinei.
Valoarea combinată a celor două comenzi pentru MBDA este de peste 300 de milioane de euro, a spus DGA.