27.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Furie la Moscova după ce Bulgaria a demontat un monument al armatei sovietice

Furie la Moscova după ce Bulgaria a demontat un monument al armatei sovietice. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că dezmembrarea va înrăutăți relațiile cu Bulgaria.

Furie la Moscova după ce Bulgaria a demontat un monument al armatei sovietice, după ani de zile de dezbateri aprinse.

„Considerăm distrugerea monumentului trecutului nostru comun ca un alt pas ostil al oficialilor de la Sofia, care agravează situația deja blocată în relațiile bilaterale. Bulgaria alege din nou partea greșită a istoriei”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.​

Furie la Moscova după ce Bulgaria a demontat un monument al armatei sovietice

După ani de dezbateri aprinse, autoritățile din Bulgaria au început să demonteze un monument înalt de 45 de metri al armatei Uniunii Sovietice ce domina capitala Sofia și era văzut pe scară largă ca un simbol al influenței Rusiei în țară.

Bulgaria a început miercuri să demonteze monumentul ce înfățișa un soldat sovietic în mână cu o pușcă automată, o femeie cu copilul ei și un muncitor. Demontarea va dura peste o lună.

Monumentul a fost ridicat în 1954 pentru a sărbători a 10-a aniversare a intrării forțelor sovietice în Bulgaria, care fusese aliată cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Sosirea sovieticilor în 1944 a marcat începutul a 45 de ani de guvernare comunistă dură.

După prăbușirea comunismului în 1989, consiliul local din Sofia a votat pentru îndepărtarea monumentului, dar guvernele succesive s-au ferit să facă pasul final.

În ultimii ani, monumentul a devenit un punct focal al diviziunilor profunde dintre grupurile proruse și prooccidentale din societatea bulgară.

A fost adesea acoperit cu vopsea, iar în ultima vreme cu culorile albastru și galben ale drapelului ucrainean.

Forțe de poliției a fost trimisă pentru a securiza zona din jurul monumentului și pentru a preveni eventualele ciocniri între cei care sunt în favoarea și cei care se opun înlăturării monumentului.

Related posts

Trezoreria americană spune că Turcia joacă un rol „proeminent” în finanțarea Hamas

econtext

Bulgaria trimite în Ucraina vehicule militare de fabricaţie sovietică

econtext

O navă de croazieră de lux, cu sute de oameni la bord, a eșuat în Groenlanda. Cel mai apropiat ajutor, la mii de kilometri

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix