16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Generalul rus Serghei Surovikin ar fi fost arestat după revolta Wagner. „A ales partea lui Prigojin”

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operaţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, a fost arestat după revolta Wagner, potrivit The Moscow Times, care citează două surse apropiate Ministerului rus al Apărării.

Ministerul Apărării de la Moscova nu a comentat încă despre presupusa arestare a lui Surovikin, care nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, când șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei.

„Situația cu el nu era „OK”. Pentru autorităţi. Nu pot spune nimic mai mult”, a declarat una dintre surse pentru the Moscow Times.

Potrivit celei de-a doua surse, arestarea a fost efectuată „în contextul lui Prigojin”.

„Se pare că el [Surovikin] a ales partea lui Prigojin în timpul revoltei și l-au prins”, a spus sursa.

Întrebată unde se află în acest moment generalul, sursa a răspuns: „Nici măcar nu comentăm aceste informații prin canalele noastre interne”.

New York Times a scris că generalul Serghei Surovikin ştia dinainte că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o rebeliune împotriva oficialilor din domeniul apărării de la Moscova.

Publicaţia, care citează oficiali americani informaţi de serviciile secrete americane despre acest subiect, a relatat că responsabilii „încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acţiunilor lui Evgheni Prigojin la sfârşitul săptămânii trecute”.

New York Times a relatat că oficiali americani au declarat, de asemenea, că există semne că şi alţi generali ruşi s-ar putea să-l fi susţinut pe Prigojin.

Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” de către media ruse, a fost numit la comanda tuturor trupelor ruse angajate în războiul în Ucraina în octombrie 2022. Însă în ianuarie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu l-a desemnat pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, să supervizeze campania rusă în Ucraina, Surovikin rămânând adjunctul său.

Înaintea lansării rebeliunii, Prigojin se dezlănţuise împotriva lui Şoigu şi Gherasimov, blamându-i pentru eşecurile operaţiunii ruse în Ucraina şi pentru lipsa de sprijin din partea armatei pentru combatanţii grupului Wagner.

Surovikin a îndemnat grupul Wagner să renunţe la opoziţia sa faţă de conducerea militară şi să se întoarcă la bazele lor chiar înainte ca Prigojin să-şi conducă luptătorii într-un aşa-numit „marş al dreptăţii” spre Moscova. Plecând din oraşul Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, în weekend, Prigojin a dat ordin unităţilor Wagner să se întoarcă din drum când acestea ajunseseră la mai puţin de 200 de kilometri de Moscova, potrivit Reuters.

Related posts

Serbia ia avioane de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Ce a cumpărat România?

econtext

Tensiuni la Kiev. Zelenski nu se mai înțelege cu conducerea militară. „Toată lumea este obosită”

econtext

Cum reușește un batalion ucrainean să atragă voluntari pentru a lupta contra rușilor: „Vreau să fiu cu cei mai buni”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix