23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Germania cumpără din Israel o armă în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Tranzacția a fost posibilă doar cu aprobarea SUA

Germania și Israelul au încheiat un acord care va permite țării europene să cumpere sistemul avansat de apărare antirachetă Arrow 3 de la națiunea din Orientul Mijlociu, după negocieri care au început încă din aprilie.

Potrivit Euronews, acordul, Germania și Israelul în valoare de 3,5 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro), a fost încheiat doar după ce a primit aprobarea SUA, potrivit anunțului făcut de Ministerul israelian al Apărării, deoarece sistemul de apărare antirachetă a fost dezvoltat în comun de Israel și SUA.

„Aprobarea americană marchează o etapă importantă în relația strategică dintre Israel și Statele Unite”, a declarat oficialul israelian din domeniul apărării, Daniel Gold, într-un comunicat.

„Programul comun cu SUA privind sistemul avansat de apărare „Arrow 3″ întărește apărarea noastră națională”, adăugând că acesta va extinde capacitatea de apărare a Germaniei.

Este cel mai mare contract de apărare încheiat vreodată de Israel și unul care ar putea atrage atenția nedorită din partea Rusiei.

Israelul a respins în mod repetat cererile de a vinde arme Ucrainei de la începutul invaziei rusești din februarie 2022, de teamă să nu supere Moscova.

Mai exact, pe ce pune mâna Germania? Sistemul Arrow 3 este conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune în afara atmosferei și se pare că este suficient de puternic pentru a proteja atât Germania, cât și pe vecinii săi.

Potrivit News.ro, care citează AFP, acest sistem antirachetă este echipat cu radare, lansatoare şi rachete ghidate, capabile să distrugă ţinte dincolo de atmosferă. Raza de acțiune a acestuia poate acoperi mai multe state din flancul estic al NATO, inclusiv România.

Germania a făcut presiuni pentru a coordona un sistem european de apărare aeriană cu aproximativ 15 țări de pe continent și a lansat anul trecut inițiativa European Sky Shield, deschisă tuturor partenerilor europeni.

Uzi Rubin, fostul director al programului de apărare antirachetă al Israelului, a declarat că Arrow 3 ar putea fi mutat pentru a acționa ca scut antirachetă balistică cu rază lungă de acțiune și pentru alte țări europene.

El a spus că este cea mai bună apărare disponibilă împotriva amenințării rachetelor balistice, dar că nu poate oferi protecție împotriva rachetelor de croazieră sau a altora care zboară la altitudini mai mici.

Related posts

Preşedintele Consiliului European cere Rusiei socoteală pentru distrugerea barajului Kahovka: E o crimă de război

econtext

Numărul crimelor de război ruse în Ucraina a crescut puternic, spune un oficial german

econtext

NATO va intensifica supravegherea în regiunea Mării Negre. Anunțul oficial al Alianței

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix