20.2 C
București
29 septembrie 2023
econtext.ro
ACTUAL Recomandate ȘTIRI

Greve și proteste în Franța după aplicarea reformei prensiilor de către președintele Macron!

Serviciile feroviare sunt perturbate şi unele şcoli sunt închise joi în Franţa, în timp ce gunoaiele neridicate se acumulează pe străzi, în cea de-a noua zi de greve la nivel naţional împotriva nepopularei legi de reformă a pensiilor, transmite Reuters.

Protestatarii au blocat joi dimineaţă o autostradă în apropiere de Toulouse, în sud-vestul ţării, şi un depou de autobuze la Rennes, în vest, a scris cotidianul Le Parisen.

Marşuri de protest sunt programate în multe locuri din ţară în cursul zilei de joi.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara.

‘Cel mai bun răspuns pe care i-l putem da preşedintelui este că milioane de oameni sunt în grevă şi pe străzi’, a spus Philippe Martinez, liderul confederaţiei sindicale CGT.

Protestele împotriva reformei – care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani şi accelerează creşterea numărului de ani până la care un angajat trebuie să lucreze pentru a beneficia de pensie integrală – au atras mari mulţimi în marşurile organizate de sindicate începând din ianuarie.

Cele mai multe proteste au fost paşnice, dar furia a crescut după ce guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămâna trecută.

Ultimele şapte nopţi au fost marcate de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi s-au produs ciocniri cu poliţia.

Sindicatele anticipează că ziua de greve şi proteste de joi va atrage o participare uriaşă împotriva a ceea ce ele spun a fi ‘dispreţul’ şi ‘minciunile’ lui Macron.

Laurent Berger, liderul celui mai mare sindicat din Franţa, CFDT, moderat, a declarat la postul BFMTV că guvernul trebuie să retragă legea pensiilor.

Related posts

HARTA LENESILOR DIN ROMANIA: Vezi in ce regiuni din tara se trage chiulul de la munca, dar si unde se munceste pe rupte

Asaftei Bogdan

Bani depozitați cu 1,7% mai mult de către populație și bănci în Februarie 2023!

Popescu Dan Cristian

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, în vizită la Kiev, a treia de la începutul războiului

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More