Hamas analizează o propunere de încetare a conflictului în Gaza venită de la Israel și indică existența unor evoluții pozitive.
Ismail Haniyeh, un conducător al grupării teroriste, a declarat că se examinează cu optimism cea mai recentă ofertă și că va trimite delegați la Cairo pentru a continua tratativele. Asta alimentează speranțele de progres în încercările blocate pentru obținerea unui armistițiu.
Hamas analizează oferta de încetare a focului din partea Israelului. Cea mai recentă propunere de încetare a focului, promovată intens de administrația Biden în ultimele zile, vine după aproape șapte luni devastatoare de război.
Înțelegerea ar implica o încetare temporară a ostilităților pe o perioadă de săptămâni și eliberarea ostatecilor ținuți de Hamas și a prizonierilor palestinieni în Israel.
De asemenea, ar permite revenirea civililor în nordul Fâșiei Gaza, în mare parte depopulat, și ar facilita sporirea livrării de ajutoare umanitare în regiune.
Cu doar o zi în urmă, un purtător de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, a declarat la televiziunea libaneză: „Poziția noastră față de actuala propunere de negociere este negativă”.
Totuși, biroul de presă al Hamas a declarat ulterior că grupul nu a formulat încă oficial o poziție, iar comentariul lui Hamdan nu a fost o respingere categorică a propunerii.
În Israel, cabinetul de război s-a reunit joi seara pentru a discuta negocierile în desfășurare, precum și despre o posibilă invazie israeliană planificată în orașul Rafah din Gaza, conform unui oficial israelian care a cerut să-și păstreze anonimatul.
Benjamin Netanyahu nu dă semne că situația s-ar putea calma
Când s-a desfășurat întâlnirea cabinetului de război, prim-ministrul Benjamin Netanyahu se afla sub presiune din partea diverșilor politicieni israelieni cu privire la calea de urmat în război. Mai devreme în acea zi, el a insinuat neînțelegeri interne.
„Au existat și există în continuare divergențe între noi,” a spus Benjamin Netanyahu, fără să numească Hamas.
Mai târziu, în remarca sa, a spus: „Vom face tot ce este necesar pentru a învinge și a înfrânge dușmanii noștri, inclusiv în Rafah”.
„Dacă dușmanul desfășoară operațiunea din Rafah, negocierile vor înceta,” a declarat Hamdan miercuri. „Rezistența nu negociază sub foc”.
Negocieri tensionate între Hamas și Israel
Discuțiile dificile pentru încetarea ostilităților au durat o perioadă îndelungată. Situația este complicată și mai mult de faptul că Israelul și SUA nu interacționează direct cu Hamas, pe care-l clasifică drept organizație teroristă, preferând să comunice prin intermediarii din Egipt și Qatar.
Administrația Biden a presat intens Israelul să renunțe la planurile unei invazii majore în Rafah, avertizând asupra posibilității unor pierderi masive de vieți civile, și să se concentreze în schimb pe operațiuni precise pentru eliminarea sau capturarea liderilor și combatanților Hamas.
O acțiune militară terestră ar putea deteriora și mai mult relația tensionată dintre Israel și SUA, precum și reputația sa internațională, deja afectată de derularea războiului, potrivit nytimes.com.