27 C
București
12 septembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL BANII NOȘTRI

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

Amenzile aplicate firmelor de catre institutiile statului pot reprezenta un indicator prin care se poate lua pulsul economiei romanesti.

Econtext va prezinta harta amenzilor aplicate companiilor din tara noastra de catre Protectia Consumatorului. Mai precis, va prezentam situatia amenzilor din fiecare judet din Romania, iar aceasta situatie va fi ilustrata prin intermediul unei harti si al unui tabel.

Sa mai spunem ca amenzile aplicate de catre comisariatele judetene pentru Protectia Consumatorilor nu sunt extraordinar de mari.

Ceea ce ridica un semn de intrebare: fie companiile respecta, in mare, legea, fie multe nereguli sunt solutionate pe cai mai putin legale!

Dar sa trecem la date. Astfel, valoarea amenzilor aplicate companiilor de catre Protectia Consumatorilor s-a situat la 44,8 milioane de lei in perioada ianuarie – aprilie 2011 (cele mai recente date din acest an). In total, comisariatele judetene pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat un numar de 38.909 de controale in intervalul de timp mentionat.

Numarul actiunilor de control

In mare parte, ponderea controalelor si amenzilor este mai ridicata in judetele mai dezvoltate, dar acesta nu este o regula batuta in cuie.

Dimpotriva! Intr-adevar, cel mai mare numar de controale a avut loc in Bucuresti, unde au fost desfasurate 2.634 de controale.

Dar, surprinzator, pe locul doi s-a clasat judetul Arad, unde comisarii au executat 1.563 de controale. Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de Prahova si Cluj, in fiecare din acest judet comisarii venind in 1.423 de controale.

Peste 1.000 de controale au mai fost executate in Iasi (1.389 de controale), Suceava (1.338), Mures (1.376), Bacau (1.349), Constanta (1.333), Alba (1.293), Hunedoara (1.1.62), Brasov (1.296), Arges (1.110). Subliniem, acestea sunt judetele cu peste 1.000 de controale. Bucuresti si Ilfov au fost trecute impreuna.

In schimb, cel mai relaxat este judetul Salaj, unde au fost efectuate doar 448 de controale.

Valoarea amenzilor

Situatia se schimba partial daca luam in calcul valoarea amenzilor. Astfel, cel mai amendat este municipiul Bucuresti, unde companiile au primit amenzi de 4,26 milioane de lei (circa 1 milion de euro). In total, firmele din Bucuresti si Ilfov au primit sanctiuni in valoare de 4,91 milioane de lei.

Al doilea judet dupa volumul amenzilor primite de companii este Prahova, unde comisarii Protectiei Consumatorului au penalizat sectorul corporatist cu aproape 4,06 milioane de lei.

Urmatorea pozitie in topul amendatilor este judetul Brasov. Urmeaza cateva din judetele medii si mari ale Romaniei: Arad, Constanta, Bihor, Arges, Hunedoara, Braila, Sibiu, etc.

 

Dar iata aici harta cu amenzile primite de fiecare judet din Romania:

 

 

Topul amenzilor

La celalalt capat al listei amenzilor, pe ultimul loc, se plaseaza Covasna, care este singurul judet unde amenzile au avut o valoare sub pragul de 100.000 de lei. Mai exact, firmele din Covasna au primit amenzi in valoare de 96.300 de lei in cele patru luni analizate.

Penultima pozitie este detinuta de Botosani, sanctiunile aplicate firmelor totalizand 182.100 de lei.

Cateva semne de intrebare

Cateva judete au un comportament atipic, in sensul ca se situeaza pe un loc oarecum misterios daca raportam volumul amenzilor la valoarea lor comerciala sau la valoarea lor economica. (O analiza despre valoarea comerciala a judetelor din Romania
poate fi citita aici. O analiza despre valoarea economica a judetelor din Romania poate fi vizualizata aici.)

Astfel, in opinia noastra, pozitii ‘ciudate’ ocupa Bihor (locul 6), Timis (locul 11), Cluj (locul 24) si Giurgiu (locul 18).

Dupa cum am mai afirmat si in cateva articole anterioare, Bihor este un judet atipic: se situeaza pe ultimul loc la salariul mediu (topul privind salariul mediu din fiecare judet poate fi consultat aici).

In schimb, este pe pozitia a sasea dupa numarul angajatilor (vezi aici harta angajatilor) si pe locul noua dupa valoarea judetului. Cu alt cuvinte, este un judet cu un nivel de trai scazut (cel putin, oficial!), dar cu o valoarea economica ridicata si cu un numar mare de angajati.

Mai departe: Timis si Cluj! Acestea sunt printre cele mai dezvoltate judete din Romania, dar nivelul amenzilor le plaseaza departe de podium (Cluj e la mijlocul clasamentului national, care e cuprins din 41 de judete). Si aici am putea avea urmatoarea explicatie: fie companiile isi respecta consumatorii intr-un grad mai inalt decat in alte judete, fie inspectorii nu aplica amenzi, dar primesc ‘taxa’ de rigoare.

Dintre toate insa, cel mai mare semn de intrebare se ridica asupra judetului Giurgiu. Este cel mai sarac judet din Romania, desfasoara printre cele mai mici schimburi comerciale.

Are cel mai redus numar de angajati din tara noastra! Si, totusi, este pe locul 18 (din 41) dupa valoarea amenzilor primite de firme! Cu alte cuvinte, amenzile prospera, chiar daca economia de abia respira.

https://web.archive.org/web/20111020151149/http://www.econtext.ro:80/dosar–2/analiza/harta-amenzilor-din-romania-vezi-in-ce-judete-primesc-companiile-cele-mai-multeputine-amenzi-top-national.html

 

Related posts

Xi Jinping, vizită în Rusia! Președintele Chinei va discuta cu Putin despre cooperarea dintre cele două mari state!

Axinte Dan

Bulevardul Magheru din București a intrat în reparații. Ce alte bulevarde centrale vor mai fi afectate de lucrări și cât durează

econtext

S-a decis! Trotinetele pentru inchiriat vor fi interzise!

Popescu Dan Cristian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More