Viitorul economic al unei regiuni sau al unei tari depinde in mare masura de imprumuturile contractate de populatie si de companii.
Aceasta balanta, credite companii – credite populatie, este decisiva in a radiografia modul si ritmul in care se va dezvolta un judet, o regiune, un stat, etc.
De exemplu, in cadrul unui judet, cu cat predomina creditele luate de populatie, cu atat economia se va dezvolta mai greu. In schimb, unde companiile au luat mai multe credite, atunci acolo ne putem astepta la o crestere economica mai rapida si mai ridicata.
Consum sau investitii?
De ce? Explicatia este urmatoarea: creditele contractate de populatie merg preponderent in consum, nu aduc valoarea adaugata. Dar creditele luate de companii inseamna investitii, ele produc bunastare, ele cresc bogatia unei regiuni.
Astfel, judetele in care predomina imprumuturile contractate de companii au o economie mai sanatoasa. Aceste judete au un fundament mai sanatos de dezvoltare. La polul opus, cu cat populatia imprumuta mai multi bani decat motoarele economiei, cu atat se impotmoleste mai mult avansul acelei regiuni, cu atat redresarea economica va fi mai dificila.
Companii versus populatie
Iar Econtext va prezinta exact acest lucru: harta cu judetele in care companiile au luat mai multi bani din banci decat populatia. Unde sunt premisele pentru o insanatosire mai grabnica a economiei. Bineinteles, prezentam si cealalta fata a monedei: judetele unde populatia a contractat o valoarea mai ridicata a creditelor.
Pentru a obtine sumele luate cu imprumut, am adunat toate creditele, atat cele in lei, cat si cele in valuta, si le-am echivalat in euro. Datele sunt valabile pentru luna august si provin de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Din nefericire, numarul judetelor unde companiile au luat mai multe credite este mai mic fata de cel unde dominatia apartine persoanelor fizice. Mai exact, sunt doar 13 astfel de judete.
Dar iata harta Romaniei cu judetele in care companiile s-au imprumutat mai mult, respectiv, cu judetele in care populatia a luat mai multe imprumuturi:
Topul judetelor dupa creditele luate de companii
Dincolo de balanta imprumuturilor, Econtext a realizat si un top al judetelor in functie de creditele obtinute de companii si populatie.
Ierarhizarea judetelor a fost realizata dupa imprumuturile societatilor comerciale. De asemenea, toate creditele au fost cumulate si echivalte in euro, dupa cum am precizat si anterior.
De altfel, in acest top putem observa si valoarea totala a creditelor, valoare pe care am utilizat-o in realizarea hartii anterioare.
Astfel, cea mai mare suma imprumutata apartine companiilor din Bucuresti. Aproape 40 de miliarde de euro au imprumutat companiile din Capitala pana la finele lunii august! Valoarea creditelor corporatiste a depasit 1 miliard de euro numai in 17 judete. Cei mai putini bani au fost imprumutati de firmele din Teleorman: aproape 150 de milioane de euro.
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-creditelor-cine-se-imprumuta-mai-mult-in-romania-companiile-sau-populatia-vezi-situatia-din-fiecare-judet.html