10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Harta criminalitatii! Topul judetelor din Romania dupa rata criminalitatii

La inceputul acestei luni, Econtext a publicat o analiza asupra infractionalitatii din Romania.

In cadrul acestei analize, am ierarhizat toate judetele Romaniei in functie de numarul infractiunilor inregistrate in anul 2009, anul din care erau cele mai recente date.

Harta infractiunilor

In plus, am prezentat numarul infractiunilor consemnate in toate judetele in anul 2009, comparativ cu numarul infractiunilor raportate in 1990, pentru a vedea unde a scazut si unde a crescut numarul infractiunilor.

Obiectivul acestei analize a fost de a observa care sunt judetele in care se petrec cele mai putine/multe infractiuni. Pe scurt, care sunt cele mai (ne)sigure judete din tara noastra.

Vezi aici harta infractionalitatii: care sunt cele mai nesigure judete din Romania

Aceasta analiza a avut un efect rasunator in mass-media romaneasca. Totusi, au existat voci care au contestat cateva din concluziile acestui articol. Despre ce este vorba?

Din datele prezentate reiesea ca in judetele Hunedoara, Gorj si Alba sunt cele mai multe infractiuni, ca aceste judete ar forma un ‘centru’ al infractionalitatii.

Harta criminalitatii

Econtext merge mai departe cu cercetarea si va prezinta astazi o harta a criminalitatii. Va prezentam care este rata criminalitatii in toate judetele din Romania. Mai exact, cate persoane au fost condamnate definitiv la suta de mii de locuitori, cate persoane au fost condamnate pentru infractiunile comise. In plus, avem si date mai noi, din 2010!

Iar pe primul loc este acelasi judet care era lider si la numarul infractiunilor. Adica, Hunedoara! Anul trecut, in Hunedoara au fost condamnate definitiv de catre instantele judecatoresti 289 de persoane.

Alba si Gorj, celelalte doua judete ale axei infractionalitatii, se afla si ele pe pozitii ‘fruntase’ in acest clasament. Alba ocupa pozitia a cincea, cu 275 de persoane condamnate definitiv in 2010, in timp ce Gorj este pe locul sase, cu 250 de condamnati definitiv. Practic, Hunedoara, Alba si Gorj se afla in primele sase judete dupa numarul persoanelor condamnate definitiv!

Unde e cea mai buna politie. Si cei mai buni judecatori

Surpriza apare insa cand vine vorba de locul doi. Dupa cum reiesea din harta infractionalitatii, judetul Galati era cel mai sigur din toata tara: avea cele mai putine infractiuni si, in plus, avea cea mai slaba crestere a infractiunilor din 1990 si pana in prezent.

Doua explicatii fusesera furnizate pentru acest fapt: fie Galatiul chiar este cel mai sigur judet, fie Politia nu-si face treaba corespunzator, nu sesizeaza toate infractiunile.

Iar harta criminalitatii vine sa intareasca una din aceste concluzii! Da, judetul Galati se afla pe locul doi in topul judetelor cu cele mai multe persoane condamnate definitiv.

Astfel, chiar daca sunt mai putine infractiuni ca-n alte parti, numarul persoanelor condamnate definitiv pentru diferite infractiuni este printre cele mai mari din Romania. Ai fost prins, esti condamnat – aceasta ar putea fi deviza instantelor judecatoresti din Galati.

 

Dar iata harta judetelor in functie de numarul persoanelor condamnate definitiv de catre instantele judecatoresti in 2010:

 

 

 

Topul judetelor

Econtext va prezinta si topul judetelor in functie de rata criminalitatii. Mai trebuie spus un lucru: nu exista nici o tendinta regionala in ceea ce priveste rata criminalitatii.

Intr-adevar, exista acel ‘centru’ infractional, format din judetele Hunedoara, Gorj si Alba, dar nu exista o tendinta regionala, de genul: moldovenii, oltenii, etc comit mai multe infractiuni.

Mai mult, ponderea infractiunilor din cele trei judete ar putea necesita mai multe explicatii, explicatii care ar putea eroda aceasta titulatura de ‘centru infractional’.

 

 

Related posts

USR și Forța Dreptei, protest în Parlament. Deputații acuză manipularea bursei în procesul Roșia Montană

econtext

Amfiteatrul aflat în Parcul Drumul Taberei a intrat în reabilitare

econtext

Piedone, tun de 1.000.000.000 din bani publici ca să cumpere panseluțe și să amenajeze spațiul verde

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More