10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

HARTA ECONOMICA A ROMANIEI! Vezi ce judete ne vor scoate tara din criza

Criza pare sa fie de domeniul trecutului pentru unele judete din tara noastra daca ne uitam la avantul economic inregistrat in ultimul timp.

In plus, cateva judete mici au inceput sa-si tureze motoarele economice intr-un ritm mai accelerat fata de multe din judetele mari si consacrate.

Evolutie

Asa ar putea fi sumarizata prognoza privind evolutia economica din acest an a Romaniei, publicata la finele saptamanii trecute de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Mai precis, CNP prezinta estimarile privind evolutia economica a fiecarui judet in acest an.

Cu cat se estimeaza ca va avansa produsul intern brut (PIB) din fiecare judet in 2012. Iar Econtext arata care sunt aceste estimari si, in plus, comparam si cu anul 2011.

Pe scurt: aratam cum va evolua economia in fiecare judet in 2012 fata de 2011!

Bugete si economii

Econtext nu este la prima analiza de acest gen. De exemplu, la inceputul acestui an, am prezentat un top in care judetele mici inregistrasera o dezvoltare mai puternica decat judetele puternice (vezi AICI topul in care judetele sarace domina economia romaneasca).

Din pacate, la nivel european, tara noastra nu sta deloc bine, nu stim deloc sa stimulam sectoarele care aduc cea mai mare crestere economica (vezi AICI cum Romania nu stie sa se imbogateasca).

Judete

Revenind la evolutia economica din acest an (comparativ cu 2011), mentionam din nou ca nu exista o dominatie a judetelor mari. Dimpotriva, avem parte de surprize uriase.

Dar sa vedem topul. Pe primul loc, cu cel mai mare avans in acest an fata de 2011, va fi judetul Brasov. Economia Brasovului va creste in 2012 cu 7,1% fata de anul precedent, de la 19,9 miliarde lei (in 2011) pana la valoarea de 21,3 miliarde lei (in 2012).

Pe al doilea loc se situeaza Arges, cu un avans in acest an estimat la 7%. Practic, turismul din Brasov si industria din Arges sunt, in acest moment, cele mai accelerate motoare ale economiei romanesti.

Surprize

Iar clasamentul continua sa fie plin de surprize. Astfel, pe locurile 3 si 5 se situeaza doua dintre judetele sarace ale tarii (Botosani si Bihor). O alta supriza este clasarea Capitalei pe locul 20 (?!), dar sunt si alte clasari surpiza (Sibiu pe 34, Cluj pe 35, etc.).

 

Dar iata cu cat va creste economia fiecarui judet in acest an:

 

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-economica-a-romaniei-vezi-ce-judete-ne-vor-scoate-tara-din-criza.html

Related posts

Exclusiv! Traian Basescu are o avere de circa 800.000 de euro

Asaftei Bogdan

Exclusiv! J. Lewandowski, comisar european: S-a imbunatatit modul in care Romania cheltuie fondurile UE

Asaftei Bogdan

Precizări oficiale: cum poți cumula salariul cu pensia! Vezi și lista cu interdicții!

Axinte Dan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More