5 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Harta infractionalitatii! Unde este cel mai nesigur de trait in Romania. Topul judetelor dupa numarul infractiunilor

Care este cea mai sigura zona din Romania, cel mai linistit oras, judet? Unde sunt cele mai multe, dar si cele mai putine infractiuni, in ce judete?

Si unde a crescut cel mai putin/mult numarul infractiunilor? Intrebari la care multi romani isi doresc un raspuns!

Econtext a realizat harta infractionalitatii din Romania.

In primul rand, am ierarhizat toate judetele in functie de numarul infractiunilor inregistrate in anul 2009, anul din care sunt cele mai recente date.

In al doilea rand, am comparat numarul infractiunilor consemnate in toate aceste judete in anul 2009, comparativ cu numarul infractiunilor raportate in 1990. Datele provin de la directiile judetene de statistica.

Trebuie spus ca numarul infractiunilor a urcat in toate judetele Romaniei din 1990 si 2009. Explicatii ar fi multiple pentru acest fenomen: scaderea nivelului de trai, somajul si chiar o crestere a calitatii fortelor de politie, care reusesc sa captureze mai multi infractori.

Tipuri de infractiuni

Infractiunile pot fi definite astfel: impotriva persoanei (vatamare, omor, viol, lovituri), impotriva patrimoniului (furt, talharie, delapidare, inselaciune), contra avutului privat si public (furt, talharie, delapidare, inselaciune), infractiuni silvice, infractiuni de serviciu (dare de mita, luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite), infractiuni contra autoritatii (ultraj), infractiuni economice (specula), infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala (ultraj contra bunelor moravuri), infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice. Acestea sunt toate tipurile de infractiuni, dar in aceasta analiza am inclus doar numarul lor, nu si o diferentiere pe categorii.

Inca un lucru: pentru a se stabili rata infractionalitatii se ia in calcul numarul infractiunilor inregistrate si solutionate la 100.000 locuitori (se utilizeaza populatia stabila 1 iulie, in anul de referinta). Astfel, nu va conta numarul locuitorilor din aceste judete.

Harta infractionalitatii

Putem spune cu fermitate ca exista un centru al infractionalitatii in Romania. El este format din judetele Hunedoara, Gorj si Alba. Acestea sunt judetele care au inregistrat cel mai mai ridicat numar de infractiuni in 2009. Mai mult, cele trei judete au fost mai tot timpul pe primele locuri in ultimii ani.

Dar sa revenim la anul 2009. In 2009, Hunedoara a fost cap de afis la capitolul infractionalitate, cu 2549 de infractiuni la 100.000 de locuitori.

El este urmat de Gorj (cu 2.352 de infractiuni la 100.000 de locuitori) si Alba (2.207 de infractiuni la 100.000 de locuitori). De altfel, doar in aceste judete numarul infractiunilor depaseste pragul de 2.000.

 

Dar iata harta infractionalitatii – numarul infractiunilor inregistrate in toate judetele Romaniei in 2009:

 

 

Evolutia infractionalitatii

 

Dincolo de distributia geografica, sa vedem si cum a evoluat numarul infractiunilor din 1990 si pana in 2009. Dupa cum spuneam, numarul infractiunilor a crescut in toate judetele Romaniei in aceasta perioada.

Cea mai mare crestere a avut loc in judetul Harghita, numarul infractiunilor din acest judet majorandu-se in acest interval de peste opt ori (724% in termeni procentuali). Alba este pe locul doi, cu un avans de 547%.

De altfel, cele trei judete, Hunedoara, Gorj si Alba, se afla in primele zece si la evolutia din perioada mentionata (Alba pe locul doi, Hunedoara pe pozitia a cincea, iar Gorj pe opt).

 

Dar iata topul judetelor in functie de evolutia numarului de infractiuni din 1990 si pana in 2009 (numar de infractiuni la 100.000 de locuitori):

 

 

 

 

 

 

Related posts

Mario Mutu, fiul „Briliantului”, cu paharul în mână pe stradă! Iubita acestuia, cu chiloții la vedere!

Moise Lidia

Spaima Europei! România a trecut pe locul 1 la numărul de infractori din țările UE!

Avramescu Radu

Nicușor Dan a susținut duminică, 25 iunie, o conferință de presă, pe parcursul căreia a semnalat aspectele nocive ale proiectului de lege Codul Urbanismului

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More