Romania are un nou Guvern, dar noua echipa ministeriala nu modifica prea mult configuratia geografica a originii ministrilor.
Ardealul si Muntenia continua sa fie in pole position la numarul de ministri pe care i-au dat tarii dupa 1989, dupa cum rezulta dintr-o analiza pe care v-o prezentam in continuare.
Provenienta
Econtext a realizat o analiza privind locul de nastere al ministrilor care au fost in guvernele Romaniei, de la Revolutie si pana in prezent. Mai exact, de la primul Guvern Petre Roman (26 decembrie 1989 – 28 Iunie 1990) si pana la actual Cabinet Mihai Razvan Ungureanu.
Astfel, am inclus premierii si ministrii care s-au perindat in aceasta perioada la conducerea tarii. In total, 15 guverne au condus Romania din 1989 si pana in prezent. Iar numarul celor care au detinut functia de ministru sau prim-ministru in acest timp a fost de 242 de persoane.
Multe din aceste personalitati au condus mai multe ministere, in perioade diferite, dar le-am numarat doar o data. Motivul: subiectul acestei analize il constituie originea persoanelor care au ocupat functia de ministru/prim-ministru si nu numarul ministerelor.
Si am realizat o harta nationala, dar si un top al judetelor dupa numarul ministrilor care s-au nascut in ele.
Neidentificati
Din cei 242, nu am putut identifica originea unui numar de 14 ministri, mare parte din acestia fiind membri ai primului Guvern Petre Roman. Cum sunt, de exemplu, Nicolae Militaru (primul Ministru al Apararii Nationale) sau Gh. Caranfil (Ministrul Industrei Chimice).
Cei mai multi sunt si vechi nomenclaturisti, fosti membri ai guvernelor comuniste (Gh. Caranfil a fost ministrul Industriei Chimice din martie 1980 si pana in mai 1982, intr-un guvern condus de Ilie Verdet). Totusi, sunt si ministri din cabinete mai recente (de ex.: Sorin Pantis, Vlad Rosca, Silvia Ciornei, etc.). Mai mult, acestia nu au fost inclusi in harta, nefiind cunoscut judetul lor de provenienta.
Inainte de a merge mai departe, sa mai spunem ca Econtext a mai prezentat si alte analize referitoare la ministrii Romaniei sau la alti bugetari, de la nivel local. Amintim cateva:
Harta ministrilor
Dupa cum era de asteptat, cei mai multi ministri (si prim-ministri) provin din Bucuresti.
Mai exact, 64 din cei 228 de ministri. Aproape o treime.
Foarte important: daca aveti informatii mai precise despre locul de nastere al unui ministru, va rugam sa ni le comunicati. In multe cazuri, provenienta acestora este destul de neclara.
Dar iata harta cu judetele de provenienta ale ministrilor:
Top
De asemenea, va prezentam si topul judetelor dupa numarul ministrilor pe care i-au dat. Dupa Bucuresti, urmeaza judetul Cluj (cu 13 ministri si prim-ministri), iar pe locul trei se situeaza, surprinzator, judetul Hunedoara (cu 9 ministri).
Sunt si cinci ministri care nu s-au nascut intre granitele actuale ale Romaniei, cum sunt Nicolae Vacaroiu (nascut in Cetatea Alba, Basarabia, astazi Bugeac, Ucraina) sau Nicolae M. Nicolae (nascut in Silistra, Bulgaria).
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-ministrilor-unde-s-au-nascut-ministrii-si-premierii-romaniei-din-ultimii-22-de-ani-topul-judetelor-dupa-numarul-de-ministri-pe-care-i-au-dat.html