21.6 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

HARTA VERDE A ROMANIEI: Care sunt cele mai verzi judete ale tarii! Vezi ce judete nu au fost inca inghitite de betoane

Parcurile, gradinile publice si verdeata din jurul blocurilor sunt singurele arii verzi care ne protejeaza de aerul poluat in care traim, de cimentul oraselor moderne.

Deja, prezenta spatiului verde a devenit o obligatie pentru multi din oamenii care doresc sa aiba un trai decent, care doresc sa aiba o privileste frumoasa, relaxanta si un aer imbietor.

Spatii verzi

Din pacate, romanii se bucura prea putin de aceasta zona verde, de spatiile verzi din orase.

Econtext va prezinta harta verde a Romaniei: in ce judete avem cele mai marii arii de verdeata si cum au evoluat acestea in ultimii 20 de ani (din 1991 pana la finele anului 2010).

Prin arii de verdeata intelegem tot ceea ce inseamna spatiu verde (gradini publice, parcuri, scuaruri publice, chiar si cele de pe langa blocuri, etc) si se afla in administrarea statului.

Nu se iau in considerare serele, pasunile, padurile, etc. Doar ce inseamna spatiu verde in acceptiunea obisnuita. Mai mult, ne vom referi strict la zonele intravilane din orase si localitati. La zona urbana! Cat spatiu verde este in zonele urbane din fiecare judet si cum a evoluat acesta in ultimii ani.

Harta verde

Si vom prezenta doua aspecte: care sunt judetele unde exista cel mai mult spatiu verde si, doi, cu cat s-a diminuat sau a crescut spatiul verde in acest interval de 20 de ani.

Pentru primul aspect, vom prezenta o harta, harta verde a Romaniei, iar pentru cel de-al doilea vom incadra datele intr-un top.

Pe ansamblu, la nivel national, in cei douazeci de ani, volumul spatiului verde a urcat cu 366 de hectare, de la 21.639 hectare in 1991, pana la 22.005 in 2010.

 

Din cele 42 de judete ale Romaniei (41 + Bucuresti), spatiul verde s-a diminuat in 18 si a crescut in 24.

 

Dar iata cum arata HARTA VERDE A ROMANIEI. Unde a crescut si unde s-a diminuat spatiul verde intravilanul judetelor:

 

 

Situatia judeteana

Si iata care este evolutia pe judete in cei 20 de ani! Cea mai mare „defrisare” a spatiului verde a avut loc in judetul Constanta. Din 1991 si pana in prezent, Constanta a pierdut circa o treime din spatiul verde.

Mai precis, 453 kilometri, de la 1.366 de hectare in 1991, pana la 913 hectare in 2010. Evident, pierderea a avut loc pe filiera ritmului excesiv de constructie din zona.

Procentual, cel mai prost sta Gorjul, unde spatiul verde aproape s-a injumatit in acest timp. Nici Brasovul nu este departe!

La polul opus, cel mai bine stau judetele Galati, Dolj, Cluj, Satu Mare, etc., care au inverzit cu zeci de hectare de gradini si spatii verzi.

 

Dar iata aici situatia din fiecare judet: Topul spatiilor verzi:

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-verde-a-romaniei-care-sunt-cele-mai-verzi-judete-ale-tarii-vezi-ce-judete-nu-au-fost-inca-inghitite-de-betoane.html

Related posts

Armată obligatorie sau voluntariat? Răspunsul unui reputat general român la întrebarea care dă frisoane

econtext

România face urgent un drum de la granița cu Ucraina la Constanța. De ce mobilizează 3000 muncitori?

econtext

România, operațiuni de apărare a Deltei Dunării și Mării Negre. Participă nave britanice și ale SUA

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More