Un război în Europa va izbucni în următorii doi ani în condițiile unui acord de pace lipsit de garanții de securitate în Ucraina și dacă Rusia nu este descurajată, prevede generalul britanic în retragere Richard Shirreff, care detaliază un atare scenariu pentru Daily Mail.
Un contingent civil care să se ocupe de extracția resurselor minerale și eventual de centralele nucleare ale Ucrainei, susține Donald Trump, ar fi singura prezență a SUA necesară, deoarece Rusia nu ar îndrăzni niciodată să atace dacă asta ar însemna să pună în pericol viețile americanilor.
Un fel de prezență din europa de asigurare a păcii va trebui să fie în Ucraina, fără implicarea activă a SUA, dar Rusia va rezista cu fermitate oricărei prezențe în prima linie. Oriunde ar fi trasată granița dintre Ucraina liberă și teritoriile anexate, Putin nu va fi niciodată de acord să aibă trupe NATO la ușă.
Scenariul cel mai negru ar fi o forță insuficientă în centrul și vestul Ucrainei, în jurul Kievului și Liovului, prea departe pentru o reacție rapidă față de o potențială incursiune rusă și lipsită de puterea de foc pentru a se apăra împotriva unui atac fulgerător.
Este foarte puțin probabil ca Putin să lanseze un atac surpriză asupra forțelor de menținere a păcii. Instinctul lui este să procedeze printr-un flux constant de provocări, testând cu ce poate scăpa.
Deși consideră Marea Britanie un inamic special, toate țările NATO sunt ținta lui. Rusia are deja aliați în cadrul guvernelor de extremă dreapta din Slovacia și Ungaria, iar România este următoarea.
Scopul final al lui Putin este reunirea Blocului de Est, din Bulgaria până în Polonia, sub un nou imperiu rus. Cu cât acest obiectiv se poate obține mai degrabă prin subminarea democrației decât prin mijlocelele militare, cu atât va fi mai ușor pentru Rusia.
Cazul României
Calin Georgescu, populistul român de extremă-dreaptă, a pierdut apelul în această lună împotriva unei hotărâri care îi interzice să candideze la alegerile prezidențiale din ma
Georgescu a câștigat primul tur de scrutin anul trecut, dar a fost descalificat când serviciile secrete românești au descoperit că sute de conturi TikTok care îi susțin candidatura au fost create de agenți ruși.
Dar pagubele au fost deja făcute. Mii de susținători ai lui Georgescu au organizat proteste furioase, instigate fără îndoială de serviciul militar de informații al Rusiei, GRU. Ei îi proclamă victoria și îi denunță pe judecătorii care l-au interzis drept trădători.
Fiecare țară NATO care arată sprijin pentru Rusia va slăbi alianța occidentală care a menținut pacea de aproape 80 de ani. Dar o pierdere mult mai mare pentru unitatea vestică ar fi retragerea efectivă a SUA.
Trump a spus clar că articolul 5, angajamentul comun dintre membrii NATO că se vor proteja unii pe alții, nu se mai aplică în toate circumstanțele, și chiar lansează amenințări împotriva unei țări NATO, Danemarca, cu privire la refuzul acesteia de a-i ceda insula Groenlanda.
Europa are poate doi ani să se pregătească pentru o confruntare frontală cu Rusia și încă de pe acum trebuie să se pregătească pentru războiul neconvențional de sabotaj, incendiere, atacuri cibernetice, propagandă și asasinat, care va crea condițiile unui război la scară largă, scrie generalul britanic în retragere.
Scenariul izbucnirii unui război pe scară largă în Europa
În cazul unui război, evenimentele se vor desfășura cu o viteză devastatoare.
O posibilă cronologie ar fi următoarea:
Luni, 1 martie 2027: O unitate rusă care patrula în Donețk ocupat este atacată și, după un scurt schimburi de focuri, se predă. Soldații sunt executați cu sânge rece. Rusia dă vina pe forțele speciale ucrainene.
Kievul neagă imediat. Înregistrările cu camera corporală a unuia dintre soldații morți arată că ambuscadă a fost efectuată de bărbați în uniforme ucrainene.
Marți, 2 martie: Kremlinul anunță că, pentru siguranța cetățenilor și soldaților săi și pentru protecția instalațiilor miniere americane de-a lungul graniței, va stabili o „zonă tampon” de 100 de mile.
Forțele rusești puternic echipate intră imediat în Ucraina.
Președintele Vitali Klițciko, care i-a succedat lui Volodimir Zelenski după alegerile din 2025, neagă din nou implicarea trupelor ucrainene și acuză Rusia de o operațiune de „steagul fals”.
„Putin este un psihopat”, spune el, „care își ucide propriii soldați pentru a crea o minciună”. Klițciko cere Nato să sprijine Ucraina pentru a respinge avansul rusesc.
La peste 500 de mile depărtare, forța de menținere a păcii se pregătește să se mobilizeze, dar Trump intervine. Casa Albă salută crearea unei zone tampon, spune el, pentru a menține operațiunile miniere americane în siguranță de rebelii ucraineni.
Joi, 4 martie: La o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, SUA votează alături de Rusia pentru redesenarea hărții. Premierul polonez Donald Tusk avertizează că Putin testează hotărârea Europei.
Dacă nu avem hotărârea de a forța o retragere a Rusiei, fără implicarea SUA și în luptă directă dacă este necesar, el va interpreta slăbiciunea noastră ca pe o invitație de a merge mai departe. Rusia se oferă să negocieze o retragere.
Klițciko respinge trucul, respingându-l drept un truc cinic: cu cât Occidentul amână mai mult, cu atât mai mult timp are Putin să-și consolideze pozițiile. Dar șefii NATO sunt de acord cu discuții.
Duminică, 7 martie: Tusk are dreptate. Putin a decis că suntem fără dinți. La ora 4:30, o divizie blindată rusă completă începe să treacă peste graniță în Estonia și Letonia. În patru ore se apropie de capitala Estoniei Tallinn.
Grupul de luptă înaintat îmbunătățit condus de britanici din Estonia opune rezistență, dar suportă pierderi grele înainte de a fi copleșit și forțat să se retragă.
Aceasta este o forță tripwire, care numără puțin peste o mie, dintre care aproximativ 90% sunt britanici, iar restul din alte națiuni. Peste 50 de soldați britanici se numără printre cei uciși și răniți grav în prima acțiune feroce.
La ora 11, Sir Keir Starmer anunță că Marea Britanie este în mod oficial în război cu Rusia.
Declarațiile televizate sunt făcute de cancelarul german, președintele francez și premierul italian.
Dar nu toate țările NATO sunt unite în reacție. La fel ca România, Ungaria și Slovacia, SUA refuză să ofere sprijin.
Pe rețeaua sa Truth Social, Donald Trump postează: „Aceasta este mizeria Europei. Le-am dat pace. Au dat-o peste cap. America rămâne în afara acestei lupte, atâta timp cât marii noștri ingineri din Ucraina sunt în siguranță sub protecția Rusiei. Vitali, acest avertisment este pentru tine.