12.9 C
București
8 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Impactul noilor măsuri fiscale: Va crește rata efectivă de impozitare

Impactul noilor măsuri fiscale. Rata efectivă de impozitare va crește considerabil, iar unele domenii vor fi grav afectate, au spus specialiștii de la Deloitte România.

Impactul noilor măsuri fiscale. Rata efectivă de impozitare va crește considerabil, la 20%-30%, după intrarea în vigoare a noilor reglementări. Specialiștii de la Deloitte avertizează că legea ar putea intra în vigoare chiar din luna octombrie. Aceasta mai trebuie doar promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. Apoi, publicată în Monitorul Oficial. Cei de la Deloitte au mai spus că acest pachet de măsuri
tratează „un simptom” acut. Dar nu și cauza „bolii”. Ei se așteaptă la efecte adverse în economie.

Printre măsurile cu aplicabilitate imediată se numără restrângerea facilităților acordate angajaților din anumite domenii, precum scutirea de impozit pe veniturile care depășesc 10.000 de lei pe lună pentru angajații din IT, și reintroducerea contribuției la sănătate pentru angajații din construcții și sectorul agricol.

Mai multe domenii, afectate de noile măsuri fiscale

70% din companii ar urma să fie taxate la cifra de afaceri. Doar 30% vor rămâne la impozitul pe profit. Cele mai afectate vor fi companiile din tehnologie și telecomunicații, pentru care impozitul total urcă la 31%, industria auto (la 30%), retail (la 29%), domeniul farmaceutic (la 29%) și industria prelucrătoare (la 28%). Este de reținut faptul că impozitul pe cifra de afaceri se aplică și societăților din aceleași categorii care au pierdere fiscală, aproximativ 100 din totalul menționat.

Impactul noilor măsuri fiscale. Va crește rata efectivă de impozitare

Impactul noilor măsur

„Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Asta ar putea aduce la buget aproximativ 6,5 miliarde de lei anul viitor”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Măsuri care vizează impozitarea veniturilor

Specialiștii de la Deloitte au analizat și prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din salarii. Ele vor fi aplicabile din prima lună după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Reintroducerea contribuției de sănătate pentru salariații din construcții va determina o scădere a venitului net pentru aceștia. Din cauza măsurilor propuse de Guvern, multe salarii vor fi afectate.

„Prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din salarii, spre deosebire de majoritatea măsurilor, vor fi aplicabile din prima lună după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. În aceste condiții, angajatorii trebuie să fie pregătiți pentru conformare imediat. Asta, deoarece fiind vorba de impozite cu reținere la sursă. Renunțarea la scutirea de impozit pe veniturile angajaților din IT care depășesc 10.000 de lei pe lună va afecta salariul net sau costul salarial pentru angajator.

Spre exemplu, în prezent, pentru un salariu brut de 14.000 de lei/lună, angajatul rămâne cu 9.100 de lei net, după reținerea contribuțiilor în sumă de 4.900 de lei. În noua formulă, angajatul din IT va putea opta să renunțe la contribuția la pilonul II de pensii (care în prezent este de 3,75%, însă va crește la 4,75% de anul viitor), caz în care va rămâne cu un salariu net de 9.350 de lei pe lună (sau 9.486 de lei începând cu 2024), deci mai mult decât în prezent. Opțiunea pentru menținerea contribuției la pilonul II de pensii va atrage scăderea salariului net la 8.840 de lei lună”, a spus specialista.

Creșterea cotei de impozit pe venit

S-a analizat și creșterea cotei de impozit pe venit pentru banii a căror sursă nu a fost identificată. Această măsură însă va fi aplicabilă după 1 iulie 2024.

„Printre alte măsuri, mai este de remarcat creșterea cotei de impozit pe venit de la 16% la 70% pentru veniturile a căror sursă nu a fost identificată, constatate în cadrul unei verificări a situației fiscale personale. Această măsură însă va fi aplicabilă pentru veniturile identificate în urma verificărilor începute după 1 iulie 2024. Deci se acordă indirect o perioadă pentru contribuabili de a se conforma voluntar, situație care le-ar permite utilizarea cotelor curente de impunere (semnificativ mai mici), în funcție de tipul de venit obținut”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România pentru Hotnews.

Related posts

Primăria Capitalei a primit o amendă uriașă. Nicușor Dan face un gest disperat

econtext

Ursula von der Leyen a fost aleasă, la Congresul PPE, candidata pentru un nou mandat în fruntea CE

econtext

Prețurile la țigări vor crește din nou. Cât va costa un pachet începând din 8 aprilie 2024

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More