5.2 C
București
1 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

În incendiul de la Ferma Dacilor au fost şapte morţi, copii arşi de vii şi niciun răspuns

Multe întrebări rămân încă fără răspuns în incendiul devastator de la Ferma Dacilor, din Tohani.

Zeci de pompieri, echipe de criminaliști, experți pirotehniști, polițiști și inspectori de muncă au scotocit, miercuri, centimetru cu centimetru locul tragediei, în încercarea de a stabili cum a fost posibilă o asemenea nenorocire.

Rămășițele ultimei victime sunt căutate încă și la această oră. Un lucru este însă cert: opt oameni, între care trei copii, au murit nevinovați, iar aproape toți cei care s-au stins, uciși de flăcări, erau abia la începutul vieții.

Văzute de sus, ruinele pensiunii Ferma Dacilor sunt dovada că acolo s-au petrecut lucruri înfiorătoare. Între resturile calcinate, pompierii au găsit și miercuri trupuri carbonizate.

Nepăsarea și vina autorităților, dar și rolul jucat de cel care se recomanda drept proprietarul fermei, au făcut posibilă această tragedie, născută dintr-o serie de complicități de neacceptat.

Flăcările au curmat opt vieți. Ceea ce șochează, în primul rând, este că șapte dintre victime aveau între 11 și 22 de ani. Pe baza probelor ADN, autoritățile au identificat șapte din cele opt persoane care au murit în incendiul de la Ferma Dacilor.

Dintre cei trei copii care și-au pierdut viața, unul este băiatul administratorului acestei pensiuni.

„M-ați lăsat singur cu mama, o să am grijă de ea, vă promit”

Maria Magdalena Rădulescu, purtător de cuvânt IPJ Prahova: Cercetarea la fața locului este continuată.

Reporter: Specialiștii INSEMEX au intrat acolo în zonă, fac cercetări și ei?

Maria Magdalena Rădulescu: Da, și ei fac cercetări în acest moment, alături de polițiști”.

Ceilalți doi copii sunt ai finului omului de afaceri Cornel Dinicu, cunoscut în lumea bodyguarzilor din cluburile de lux ale Capitalei. Bărbatul de 48 de ani s-a aruncat în flăcări ca să-și salveze fiii, dar a pierit și el. Unul dintre băieți avea 16 ani, iar cel de-al doilea 11. Ambii făceau fotbal de performanță.

Antrenorul mezinului a scris pe Facebook că băiatul va fi pentru el ca un înger păzitor.

„De azi înainte ești copilul cu care o să mă sfătuiesc zilnic și o să fii zilnic pe teren cu mine, cum ai fost în ultimul an și jumătate. Te iubesc! Drum lin, copile!”.

Fratele celor doi sportivi, geamăn cu unul dintre ei, a supraviețuit. La fel și mama lor. Cei doi au reușit să iasă din foc.

Tânărul a postat un mesaj impresionant.

„Tată, ai fost eroul meu, ești exemplul meu în viață, nu îmi vine să cred că ai plecat așa repede din viața mea, nu îmi văd viața fără tine. M-ați lăsat singur cu mama, o să am grijă de ea, vă promit”.

Și Cornel Dinicu, proprietarul complexului Ferma Dacilor, și-a pierdut în incendiu băiatul de 11 ani. Era jucător de hochei. Părinții i-au cules echipamentul ars dintre ruine.

Pensiunea ilegală avea sistem de alarmare la incendiu, dar nu funcționa
Marian Stan, martor: „Rămăsese cu un adidas al copilului în brațe, adică unde l-o fi găsit pe acolo și știa că e adidasul lui. Maică-sa avea crosele alea în brațe, deci oamenii sunt foarte tulburați, vă dați seama”.

Potrivit unor surse din anchetă, tot acolo s-a prăpădit și unicul fiu, în vârstă de 21 de ani, al unui general din Direcția de Informații a Armatei. Pe rețelele sociale, prietenii și apropiații au postat mesaje de condolenațe.

Neoficial, cei care se ocupau de complex au spus că aveau o centrală de alarmare, dar au recunoscut că era defectă. Mai mult, nu funcționa centrala pe lemne, așa că au folosit reșouri.

”Reporter: Seara atunci ați fost, ați pregătit masa?

Elena Popa, bucătar: Da, am fost… Nu știu de acte, nu știu de birouri, nu știu…

Reporter: Cum credeți că a izbucnit incendiul?

Elena Popa: Nu știu să vă spun, am plecat la ora 11 și s-a întâmplat la ora 5 dimineața. M-au anunțat colegii că este incendiu”.

Virgiliu Daniel Nanu, prefectul județului Prahova: ”În locația respectivă exista un sistem de alarmare incendiu, nu știu să vă spun dacă la momentul incendiului funcționa sau nu, trebuie făcută o cercetare, să vedem cine a montat acest sistem, cine l-a pus în funcțiune”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova face cercetări privind infracțiunile de ucidere, vătămare și distrugere, toate din culpă, însă implicațiile în acest caz sunt mult mai ample.

Care sunt cele trei ipoteze luate în calcul

Pe de altă parte, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a cerut către ISU Prahova un raport detaliat cu toate controalele și cu toate măsurile aplicate din 2013 până în ziua de azi la Ferma Dacilor.

Dar cei care ar trebui să dea explicații nu mai sunt în funcție. Unii au plecat, alții s-au pensionat în anul 2021, la un an distanță după ce DNA a clasat un dosar ce viza tocmai felul în care s-au desfășurat controalele.

Prima variantă este că incendiul să fi pornit de la aparate de încălzire, posibil reșouri, care erau băgate în priză la mansardă. Angajații pensiunii care au fost audiați au menționat existența unor astfel de aparate, conform surselor.

A doua ipoteză este că focul să fi pornit de la o problemă la sistemul de fotovoltaice. Scenariul este întărit de modul în care s-a propagat focul, acoperișul fiind cuprins total și rapid de flăcări.

A treia variantă este un scurtcircuit.

Related posts

USR: Ciolacu refuză să deblocheze posturi esenţiale în zeci de spitale din România. PSD şi PNL să înceteze bătaia de joc la adresa pacienţilor şi a cadrelor medicale!

econtext

Weekendul acesta va avea loc evenimentul „Străzi deschise – București Promenadă Urbană”, în Sectorul 6 al Capitalei

econtext

Hristos a Înviat! Echipa ExpressPress vă urează sărbători fericite

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More