5 C
București
2 decembrie 2023
econtext.ro
ACTUAL Recomandate

Iohannis, mesaj la 33 de ani de la Revoluţie: „Sângele vărsat şi vieţile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării…”

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis joi, la 33 de ani de la Revoluţie, că cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democraţia şi statul de drept şi de a respinge orice formă a extremismului şi populismului, conform news.ro. „Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre. Faptul că nici până la acest moment Justiţia nu a identificat şi sancţionat vinovaţii pentru crimele comise în timpul Revoluţiei nu face decât să întreţină sentimente de durere şi frustrare”, a afirmat preşedintele.

Sunt 33 de ani de când ne bucurăm de libertate. Dar şi tot atâţia de comemorări şi întrebări despre „cine a tras în noi?”. Întrebări fără răspuns mai ales ale celor care şi-au pierdut apropiaţii sau au fost răniţi, în acele zile de decembrie geros: din 21 decembrie 1989, numai în București, 564 de oameni au fost ucişi, iar 1761 răniţi. Şi, tot de mai bine de trei decenii, Justiţia se chinuie să găsească vinovaţii. Ieri, în Capitală, oamenii au ieşit din nou în stradă. Au depus flori şi au aprins lumânări în locul simbol al luptei anticomuniste, Piaţa 21 Decembrie 1989. Şi şeful statului a depus acolo o coroană de flori.

Astăzi, Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

Mesajul integral:

„Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credinţa şi voinţa românilor care nu au mai suportat umilinţele regimului comunist, ţara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democraţie, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii şi jumătate.

În România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violenţe, abuzuri şi crime, aceleaşi arme care au dus la instaurarea lui la putere. Sângele vărsat şi vieţile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră naţională.

Related posts

Extraordinar! Declarații în premieră de la soția lui Jorge despre Vica Blochina!

Nemeșan Iulian

Un accident grav a avut loc în această dimineață pe DN1 București – Ploiești, în localitatea Otopeni

econtext

Mari orchestre ale lumii concertează la Festivalul George Enescu din București, care începe la finalul lui august. Cât costă un bilet

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More