Iranul pregătește riposta împotriva Israelului după operațiunile militare din Gaza, împotriva Hamas. Serviciile de informații americane sunt de părere că regimul de la Teheran și aliații săi iau în calcul să provoace daune adversarilor, dar fără a declanșa un război direct. Pe de altă parte, Statele Unite privesc cu îngrijorare spre Hezbollah, organizația teroristă care ar putea provoca o escaladare a conflictului.
Iranul își pregătește riposta împotriva Israelului pentru războiul declanșat în Gaza, contra organizației Hamas. Serviciile de informații americane monitorizează situația și transmit analize cu privire la evoluția tensiunilor. Conform CNN, regimul de la Teheran își mobilizează aliații ca să calibreze răspunsul. În ciuda declarațiilor belicoase, totuși, șefii iranieni și acoliții lor dorescă să evite un război direct cu Israelul sau cu SUA. Totuși, intenționează să provoace unele daune inamicilor.
Statele Unite au informații, pe de altă parte, că Iranul nu reușește să țină sub control, în totalitate, organizațiile pe care le finanțează. În special, organizația Hezbollah, din Liban, stârnește îngrijorări foarte mari. Dispunând de forțe importante, dotate cu echipament militar, Hezbollahul libanez este un aliat al Hamas. Oficialii americani sunt îngrijoraţi că Hezbollah ar putea să escaladeze tensiunile, chiar și contrar a ceea ce-și dorește Iranul.
„Problema este că nu toţi interpuşii sunt la fel de deferenţi faţă de Teheran – punerea lor la un loc este o greşeală. (…) Întrebarea este: dacă Hamas pare într-adevăr să aibă probleme, Hezbollah şi Iranul vor fi de acord ca Hezbollah să lanseze un atac la scară largă pentru a salva Hamas sau nu vor fi de acord – şi nu cred că ştim încă acest lucru”, atrage atenţia Jonathan Panikoff, fost analist senior al serviciilor de informaţii, specializat în problemele din Orientul Mijlociu.
SUA nu au întotdeauna o vizibilitate perfectă asupra comunicaţiilor dintre Iran şi diferiţii săi reprezentanţi. Astfel, analizele serviciilor de infornații cu privire la situația din zonă au destule lipsuri.
Iranul nu are motive să-și dorească un război direct
Teheranul știe că o escaladare a conflictului cu Israel, din partea Hezbollah ar provoca probabil contraatacuri directe împotriva Iranului. Iar acestea ar putea fi devastatoare pentru regimul care a trecut prin revolte sociale majore.
Atacurile lansate de diferite grupuri proxy, după 7 octombrie, au determinat SUA să desfăşoare mijloace militare semnificative în Orientul Mijlociu. Israelul a fost nevoit să riposteze, iar acest lucru a arătat că Iranul „face ceva” pentru palestinieni. Toate acestea s-au întâmplat, totuși, evitând un conflict direct.
Oficialii americani sunt de părere că este vorba despre o strategie coordonată a șefilor iranieni. Generalul iranian însărcinat cu gestionarea reţelei de interpuşi a făcut mai multe deplasări la Beirut după 7 octombrie. Aici a avut întâlniri cu membri ai Hezbollah, Hamas şi ai altor grupuri islamice. Toţi se consideră parte a „Axei Rezistenţei” împotriva Israelului.
O astfel de strategie ar putea avea consecințe nedorite care să ducă la extinderea conflictului. Este lucrul pe care toate părțile îl evită, avertizează mai mulţi oficiali americani. Oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au atras atenţia în mod repetat şi public că Iranul şi interpuşii săi nu trebuie să escaladeze războiul.
Israelul va răspunde prin acțiune la un atac Hezbollah
Israelul este detrerminat să răspundă cu forță la un eventual atac al Hezbollah. Orice escaladare a războiului, dinspre Liban, în nord, va avea consecințe pentru Hezbollah, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF). Și, n-ar fi exclus ca și Iranul să fie vizat.
Armata israeliană a avut repetate schimburi de tiruri cu militanţii Hezbollah în ultimele săptămâni. IDF a anunțat că a lovit mai multe ţinte Hezbollah din Liban ca răspuns la tirurile de rachete spre Israel.
Hezbollah a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că a lovit o cazarmă militară israeliană din zona Fermelor Shebaa. Organizația a susținut că a fost vorba despre „lovituri foarte directe în interiorul cazărmii”. Fermele Shebaa sunt un teritoriu disputat de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban.
Iranul susține financiar și cu echipamente militare organizația. Iar Hezbollah este considerat un jucător ce ar putea transforma războiul într-un conflict regional. Are un arsenal mai sofisticat decât Hamas, iar implicarea sa ar putea atrage partenerii paramilitari.