7.8 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Israelul se apără cu viteza luminii. Noul sistem de apărare antirachetă

Noul sistem de apărare aeriană cu laser al Israelului poate doborî ținte cu viteza luminii. Israelul plănuia să implementeze un nou sistem de apărare aeriană în 2025, dar escaladarea conflictului cu Fâșia Gaza a accelerat semnificativ acest proces.

Israelul se apără cu viteza luminii. Noul sistem de apărare aeriană cu laser al Israelului, numit Iron Beam, este capabil să doboare rachete cu viteza luminii. Acesta este proiectat şi pentru a fi folosit şi pe câmpul de luptă.

Este vorba de un sistem mobil de apărare aeriană care trage fascicule puternice de lumină către cer. Acestea transformă țintele care se mișcă rapid în praf, scrie The Sun.

Iron Beam a fost dezvoltat ca o alternativă mai ieftină pentru a lucra alături de faimosul Iron Dome din Israel. Sistemul laser va completa sistemele de apărare antirachetă existente ale Israelului, care includ, David’s Sling și Iron Dome.

Noul sistem Iron Beam a fost dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems și a fost introdus pentru prima dată în 2014. Potrivit dezvoltatorului, sistemul este „conceput pentru a intercepta o gamă largă de amenințări la o distanță de la câteva sute de metri până la câțiva kilometri”. Cu un fascicul laser de 100 de kilowați și o rază de acțiune de 7 kilometri, Iron Beam distruge amenințările cu „înaltă precizie”. Totodată, provoacă puține daune colaterale și este practic liber de utilizat, spune compania. Când este utilizat atât pe uscat, cât și pe mare, sistemul poate proteja navele de roiuri de drone și rachete anti-navă.

Noul sistem de apărare, folosit mai repede decât era planificat

Publicația a menționat că anterior a fost planificat ca acest sistem să fie desfășurat în 2025. Dar izbucnirea războiului cu Fâșia Gaza a forțat Israelul să efectueze teste pentru a-l pune în funcțiune mult mai devreme.

Dr. Yehoshua Kaliski de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională consideră că sistemul ar putea intra în vigoare în curând. „Poate că lucrează la el în seara asta, iar mâine vor reuși. ​​Cred că va fi pus în funcțiune foarte curând”, s-a împărtășit expertul.

„Laserul funcționează. Singura problemă pe care o văd este să-l integrez în toate sistemele de avertizare timpurie. Nu este un sistem de sine stătător. Trebuie să fie legat de toate apărările antiaeriene. Dacă nu este integrat, atunci va fi inutil”, a explicat expertul.

În plus, după cum a spus Uzi Rubin, expert în apărarea antirachetă la Ministerul israelian al Apărării.

Iron Beam este o alternativă mai ieftină la sistemul Iron Dome. În loc de 60.000 de dolari pentru fiecare lansare Iron Dome, a spus el, o rază laser ar putea costa „doar câțiva dolari”.

Și nu este nevoie de muniție, facilitând mișcarea și ascunderea. Alte beneficii includ numărul nelimitat de fotografii, costuri de operare reduse și forță de muncă redusă. Dar, spre deosebire de Scutul de Fier, acest sistem de apărare aeriană nu este pentru orice vreme.

Sistem antirachetă

Israelul

Ce reprezintă cupola de fier

Scutul de fier poate fi operat în orice condiții meteorologice. Inclusiv de ceață, furtuni de praf, nori joase și ploaie. Dar sistemul Iron Beam nu funcționează eficient în condiții umede, deoarece particulele de apă absorb energia laserului. De asemenea, necesită o linie de vizibilitate clară între sistem și țintă. Ceea ce face ca amplasarea sa să fie mult mai critică și are o rată de foc mult mai lentă.

De asemenea, fasciculul laser pierde putere și este „diluat” pe măsură ce călătorește prin aer. Făcând impactul său asupra țintei mai puțin puternic. Aceasta înseamnă că Iron Beam poate fi un sistem mai bun pentru proiectilele care trag doar pe distanțe scurte, cum ar fi mortarele.

Iron Dome este una dintre primele rachete interceptoare de acest tip din lume. Acest sistem de apărare aeriană este conceput pentru a distruge rachetele cu rază scurtă de acțiune și obuzele de artilerie de 155 mm trase la o distanță de 4 până la 70 km.

Interceptează rachetele care zboară spre zonele urbane și le doboară. Israelul intenționează să mărească raza de interceptare la 250 km și să-l facă capabil să doboare rachete care zboară din două direcții. Sistemul a fost gata de utilizare în martie 2011, iar în aprilie 2021 a interceptat cu succes un BM-21 Grad lansat din Gaza pentru prima dată.

Fiecare lansare de rachete interceptoare costă 50 000 de dolari. Domul este format din baterii de rachete care au forma unor cutii de chibrituri uriașe și înclinate spre Fâșia Gaza.

Related posts

Taxă pentru cei bogaţi. Suma neaşteptată care se poate strânge în fiecare an

econtext

PATRU ANI DE CRIZA au rupt Romania in doua: salariile au urcat cu 40% in unele sectoare, dar s-au prabusit in altele. VEZI ce salariati au fost inghititi de criza

Asaftei Bogdan

Casa Albă ar putea aproba să trimită în Ucraina muniţii cu dispersie

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More