23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

ISW: Probabilitate scăzută pentru o ofensivă terestră de succes a Rusiei împotriva Harkivului

ISW: Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkiv, a-i pe convinge ucrainenii să fugă și să strămute în interior milioane de ucraineni înaintea unei posibile viitoare operațiuni ofensive rusești împotriva orașului sau în altă parte a Ucrainei.

Șeful Oblastului Harkiv, Oleh Synehubov, și Procuratura Oblastului Harkiv au raportat că forțele ruse au lovit un turn TV din orașul Harkiv, posibil cu o rachetă de croazieră Kh-59, în după-amiaza zilei de 22 aprilie și că lovitura a perturbat semnalele TV în zonă, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Mass-media ucraineană și rusă și bloggerii ruși au amplificat pe scară largă înregistrările și imaginile turnului TV avariat, care s-a rupt în jumătate și s-a prăbușit parțial ca urmare a loviturii. Mass-media de stat rusă și bloggerii au încercat să justifice lovitura susținând că forțele ucrainene au instalat echipamente nespecificate de comunicare și coordonare a apărării aeriene pe turn. Bloggerii ruși au lăudat acuratețea atacului rusesc și au insinuat că forțele ruse au încercat și nu au reușit să doboare turnul TV din orașul Harkiv și alte turnuri TV din regiunile Sumi și Cernihiv de mai multe ori, inclusiv în martie 2022. Forțele ruse au lovit în special un turn de televiziune în orașul Kiev la 1 martie 2022, la scurt timp după ce forțele ruse au lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Kremlinul ar putea intenționa să invoce memoria loviturii asupra orașului Kiev din martie 2022 și primele săptămâni ale invaziei Ucrainei de către Rusia pentru a crea panică în rândul ucrainenilor în timpul unui alt moment provocator al războiului.

Rușii încearcă distrugerea moralului ucrainienilor

Purtătorii de cuvânt de la Kremlin profită de îngrijorările cu privire la o viitoare operațiune ofensivă rusă împotriva orașului Harkiv pentru a desfășura o probabilă operațiune de informare coordonată, în efortul de a crea o panică imensă în rândul ucrainenilor. ISW evaluează că probabilitatea unei ofensive terestre de succes a Rusiei împotriva Harkivului este foarte scăzută dacă Ucraina primește rapid ajutor militar reînnoit al SUA.

Centrul Ucrainean pentru Combaterea Dezinformarii a avertizat încă din februarie 2024 că mai multe canale ruse de Telegram răspândesc afirmații conform cărora oficialii ucraineni fugeau din orașul Harkiv, iar surse ruse au susținut la începutul lunii aprilie că există un „exod în masă” de civili din orașul Harkiv.

Centrul Ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a identificat recent o operațiune de informare rusă în care susținea că oficialii ucraineni au împiedicat civilii să părăsească orașul Harkiv și au remarcat că forțele ruse profită de îngrijorarea cu privire la o posibilă operațiune ofensivă a Rusiei împotriva orașului Harkiv pentru a semăna panică și un sentiment de „catastrofă iminentă, inevitabilă” în Ucraina.

Propagandistul de la televiziunea de stat rusă Vladimir Solovyov a susținut pe 28 martie că forțele ruse ar trebui să distrugă orașul Harkiv „sfert cu sfert” și a sugerat să se ofere civililor ucraineni 48 de ore pentru a părăsi orașul, probabil înainte de a fi uciși în distrugerea orașului de către Rusia. Publicația neonaționalistă rusă Tsargrad a amplificat afirmațiile din mai multe surse militare nespecificate, pe 16 aprilie, conform cărora o operațiune ofensivă rusă de capturare a orașului Harkiv este inevitabilă și că situația din orașul Harkiv va deveni „mai rea decât la Bakhmut și Avdiivka”. Tsargrad a susținut că. nu există „nicio îndoială” că forțele ruse vor ocupa orașul Harkiv, dar că „tacticile de blocare”, cum ar fi „închiderea energiei electrice, a gazului și a apei” pentru civili, sunt cea mai rezonabilă modalitate prin care forțele ruse pot ocupa orașul și evita marile pierderi pe scară largă.

Un proeminent blogger rus a susținut că loviturile Rusiei din 22 aprilie împotriva orașului Harkiv sunt un indiciu că civilii ucraineni ar trebui să părăsească orașul Harkiv „cât timp încă pot” și că nu are sens ca civilii să se ascundă și să-și protejeze apartamentele dacă forțele ucrainene sunt „ascunse în subsol”, ceea ce implică faptul că forțele ruse pot viza în mod deliberat infrastructura rezidențială.

Un alt blogger rus a susținut că ucrainenii ar trebui să abandoneze orașul Harkiv înainte ca „vecinii” lor să-i omoare, probabil referindu-se la forțele ruse.

Oficialii ucraineni au discutat anterior despre posibilitatea ca forțele ruse să lanseze o operațiune la sol împotriva orașului Harkov mai târziu în această vară, iar ISW continuă să evalueze că rușilor le lipsesc forțele necesare pentru a ocupa orașul atâta timp cât forțele ucrainene care îl apără sunt aprovizionate în mod adecvat, deoarece vor fi dacă SUA reîncepe asistența militară în curând.

Rusia urmărește crearea unui „pământ al nimănui”

Rusia intensifică operațiunile de lovitură și informare împotriva ucrainenilor în orașul Harkiv pentru a exploata constrângerile actuale asupra apărării antiaeriene ucrainene și tensiunile sporite din Ucraina în fereastra probabil relativ scurtă de timp, înainte de sosirea anticipată a asistenței militare americane în zonele din prima linie.

Oficialii ucraineni au avertizat recent despre o posibilă viitoare operațiune ofensivă rusă pentru a ocupa orașul Harkiv, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a semnalat interesul Rusiei pentru o astfel de operațiune pe 19 aprilie, susținând că orașul Harkiv „joacă un rol important” în ideea președintelui rus Vladimir Putin. de înființare a unei „zone sanitare” demilitarizate în Ucraina pentru a proteja așezările rusești de la granița de atacurile ucrainene.

„Zona sanitară” preconizată a Rusiei ar putea reprezenta o serie de condiții pe teren, de la confiscarea orașului Harkiv și a zonelor înconjurătoare până la crearea unui „pământ al nimănui” nelocuit, răvășit, pe care niciuna dintre părți nu o controlează.

ISW a evaluat anterior că o operațiune ofensivă rusă care vizează capturarea orașului Harkov ar fi o întreprindere extrem de ambițioasă care arridica provocări semnificative forțelor ruse și că înaltul comandament militar rus va trebui probabil să-și reconsidere obiectivele pentru efortul ofensiv prevăzut pentru vara lui 2024 pentru a ține seama de forțele ucrainene mai bine echipate. Comandamentul militar rus ar putea încerca să distrugă orașul Harkiv cu lovituri aeriene, cu rachete și drone și să provoace o deplasare internă pe scară largă a civililor ucraineni, dacă armata rusă stabilește că nu poate ocupa cu succes orașul cu operațiuni terestre. Continuarea asistenței militare americane și occidentale la timp, în special furnizarea de sisteme de apărare aeriană și rachete, va fi esențială pentru apărarea Ucrainei și a orașului Harkiv.

ISW Ruși urmăresc o pătrundere largă la nord-vest de Avdiivka. 

ISW: Forțele ruse par să urmărească să facă o pătrundere largă în liniile ucrainene la nord-vest de Avdiivka, regiunea Donețk, dar capacitatea lor de a face acest lucru va fi probabil redusă de sosirea ajutorului SUA și al altor Occident în prima linie.

ISW

Forțele ruse au angajat aproximativ o divizie întărită (formată în principal din patru brigăzi din Districtul Militar Central [CMD]) pe linia Berdychi-Novokalynove la nord-vest de Avdiivka. Aceste forțe urmăresc trei impulsuri care se întăresc reciproc — împingând spre vest de Berdychi; împingerea în și spre vest de Ocheretyne de-a lungul drumului O0544 (Keramik-Myrhorod); și împingerea spre nord către Novokalynove – care au toate probabil ca scop sprijinirea obiectivului la nivel operațional rus de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk prin Pokrovsk (la vest de zona Avdiivka). Operațiunile ofensive rusești în aceste trei zone de la nord și nord-vest de Avdiivka au reușit să creeze trei puncte importante de-a lungul unei linii de front care are aproximativ șapte kilometri lungime, dar fiecare dintre aceste trei puncte este în prezent prea îngustă în mod izolat pentru a servi drept puncte de lansare semnificative pentru ulterioare ofensive care ar realiza o încercuire largă a zonei generale la vest de Avdiivka. Compoziția forțelor, densitatea și geometria generală a câmpului de luptă din această zonă sugerează că forțele ruse speră în prezent să combine forțele din toate cele trei puncte importante pentru a crea o breșă mai largă de-a lungul liniei Berdychi-Novokalynove, folosind predominant forțele CMD.

ISW

ISW: Primele livrări de muniție de artilerie sosesc la sfârșitul lui mai

Cu toate acestea, forțele ruse nu au un interval de timp nedeterminat în care să urmărească această străpungere mai largă. Ajutorul militar european va începe în curând să sosească în arsenalul Ucrainei împreună cu ajutorul militar reînnoit al SUA în cazul în care Senatul SUA va adopta proiectul de lege pentru credite suplimentare. Înaltul Comisar al Uniunii Europene (UE) Josep Borrell a declarat la 22 aprilie că primele livrări de muniție de artilerie provenite din inițiativa condusă de Cehia pentru Ucraina vor ajunge în țară de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie.

Capacitatea Ucrainei de a uniformiza raportul dintre focurile de artilerie în comparație cu forțele ruse de pe câmpul de luptă va fi esențială pentru capacitatea Ucrainei de a priva forțele ruse de inițiativă și de a încetini rata progreselor rusești în curs, în zone ale frontului, cum ar fi direcția Avdiivka. Forțele ruse intensifică în mod similar rata câștigurilor la nivel tactic în altă parte a teatrului, și anume în direcția Lyman și la vest și sud-vest de orașul Donețk, pentru a consolida câștigurile cât mai repede posibil.

Comandamentul militar rus este probabil conștient de închiderea ferestrei de oportunitate înainte de sosirea mai multor ajutoare occidentale și încearcă să asigure câștiguri ofensive înainte ca fereastra să se închidă.

Forțele ruse vor continua probabil să obțină câștiguri tactice de-a lungul liniei Berdichi-Novokalynove și în alte părți ale teatrului în următoarele săptămâni, pe măsură ce intensifică operațiunile ofensive în așteptarea sosirii ajutorului occidental.

Cu toate acestea, închiderea fereastrei de oportunitate legată de resursele ucrainene reduse va împiedica probabil forțele ruse să poată traduce progresele tactice în câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în cea mai mare parte, deși unele avansuri sunt posibile; iar primirea de către Ucraina a ajutorului occidental va poziționa probabil forțele ucrainene pentru a primi ofensivele viitoare pentru care forțele ruse se pregătesc intens.

Related posts

Ucraina a curățat cerul. Cum a doborât avioane rusești de 830.000.000$ în doar 30 zile?

econtext

China gâfâie din puct de vedere economic. Investițiile străine scad până la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani

econtext

UE se pregătește de război, iar vârful de lance este nava pe care Putin a încercat să o cumpere din Franța (Politico)

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix