33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Italia și Polonia cer închiderea frontierelor externe ale UE pentru a combate migraţia

Polonia și italia au convenit, miercuri, că migrația clandestină poate fi combătută doar prin închiderea frontierelor externe ale UE. Mateusz Morawiecki şi Georgia Meloni au avut o întrevedere la Varșovia iar printre temele abordate a fost și războiul din Ucraina.

În cadrul unei vizite efectuate în Polonia, Georgia Meloni, de şefa guvernului italian şi premierul polonez Matesz Morawieczki au manifestat poziţii foarte asemănătoare, dacă nu chiar identice în chestiuni precum migraţia, securitatea şi susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia.

„Polonia nu este de acord cu migraţia ilegală. Nu suntem de acord nici cu impunerea unor sancţiuni pentru refuzul preluării (de migranţi)”, a declarat Morawiecki, făcând referire la planul Comisiei Europene de relocare a migranţilor în interiorul UE prin cote obligatorii sau plata unor contribuţii financiare de către ţările ce refuză aceste relocări.

„Cine conduce într-o ţară anume? Este Comisia Europeană cea care poate impune cote, sancţiuni, taxe … sau un stat suveran este cel care decide în interiorul frontierelor sale şi hotărăşte pe cine acceptă şi pe cine nu acceptă?”, a întrebat premierul polonez.

Cote obligatorii de refugiați pentru statele UE

Un acord european convenit la începutul lunii iunie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) înăspreşte regulile privind dreptul de azil în UE, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre.

Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată şi va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind azilul şi migraţia.

Polonia a primit peste un milion de refugiați ucraineni

Polonia a propus ca alternativă la planul Comisiei Europene un „plan al frontierelor sigure” şi a transmis că nu va aplica noile cote de migranţi, urmând să organizeze în toamnă şi un referendum pe această temă odată cu alegerile legislative, amintind pe de altă parte că a primit deja din Ucraina peste un milion de refugiaţi de război.

La conferinţa de presă de la Varşovia, şefa guvernului italian a evidenţiat cooperarea şi „relaţiile bilaterale foarte strânse” între Italia şi Polonia. „De fapt, în aproape toate temele discutate la Consiliul European poziţiile noastre sunt comune”, a remarcat Georgia Meloni.

Cât despre ajutorul militar destinat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, ea a estimat că adoptarea acum a „unei atitudini de pasivitate ar fi extrem de periculoasă” şi a cerut trimiterea de „arme noi şi moderne” Kievului, precum şi muniţii, „atât timp cât va fi necesar”.

Related posts

Politico: Biden i-a transmis lui Netanyahu că zilele sale ca premier sunt numărate

econtext

Fiul lui Netanyahu, criticat de rezerviști. E în SUA, în loc să fie în armată

econtext

Ponta îl ameninţă cu moartea pe Băsescu: şapte ameninţări cu închisoarea, răpirea şi împuşcarea

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix