19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Jens Stoltenberg cere intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina. „Să ne asigurăm că ei au arme şi resurse”

Jens Stoltenberg a solicitat din nou intensificarea ajutorului militar occidental pentru armata ucraineană, pentru continuarea contraofensivei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat miercuri pentru noi ajutoare militare pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată continua contraofensiva în pofida pierderilor deja suferite, consemnează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Trupele ucrainene au atacat săptămâna trecută pe două sectoare ale frontului din sud-estul Ucrainei, lansând mult aşteptata contraofensivă. O săptămână mai târziu, bilanţul provizoriu al operaţiunii, conform datelor prezentate de responsabilii militari ucraineni, este recucerirea a şapte sate şi recuperarea a doar circa 90 de kilometri pătraţi de teritoriu.

În schimb, armata ucraineană a pierdut în aceste confruntări numeroase arme grele occidentale, inclusiv tancuri germane Leopard-2 şi mai ales blindate americane Bradley, dar o mare parte din trupele ucrainene pregătite pentru contraofensivă nu au fost încă angajate în lupte, astfel că o concluzie asupra desfăşurării ei este prematură, arată sursele citate.

Este încă prea devreme pentru a şti dacă această contraofensivă va fi un „punct de inflexiune” în războiul declanşat de Rusia, a avertizat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind la o conferinţă de presă premergătoare unei reuniuni a miniştrilor apărării ai statelor Alianţei care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles. În centrul discuţiilor urmează să fie furnizarea de arme către Ucraina şi reconstituirea stocurilor de muniţii ale ţărilor NATO diminuate în urma ajutorului militar oferit Kievului.

„Lucrul cel mai evident de făcut este să ne asigurăm că ei (ucrainenii) au arme şi resurse pentru a-şi putea continua ofensiva”, a subliniat Stoltenberg. „Ministrul (ucrainean al apărării Oleksii) Reznikov) şi comandanţii militari ucraineni vor informa asupra nevoilor urgente”, a precizat el.

„Nimeni nu poate prezice evoluţia pe câmpul de luptă. Când te confrunţi cu forţe statice bine pregătite, cu câmpuri de mine şi linii defensive, trebuie să te aştepţi la pierderi şi luptele sunt crâncene”, a mai atenţionat Stoltenberg.

Prin urmare, el a transmis că aşteaptă „noi anunţuri” de furnizare de armament şi muniţii pentru Ucraina la noua reuniune a „formatului Ramstein”, grup condus de SUA şi care reuneşte ţările ce oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, ajutor care până în prezent însumează peste 65 de miliarde de dolari.

„Armele furnizate de ţările NATO sunt folosite pentru contraofensivă şi ele fac diferenţa”, dar „stocurile noastre sunt tot mai reduse. Nu putem continua în acest ritm”, a rezumat secretarul general al Alianţei, care a cerut statelor membre să-şi asume obiective mai ambiţioase în producţia de arme şi muniţii şi să încheie contracte comune. Reprezentanţi ai industriei militare vor avea o întâlnire cu miniştrii apărării ai ţărilor NATO după reuniunea grupului Ramstein.

Care sunt direcțiile de contraatac

Potrivit unor analişti citaţi de Reuters, numai trei din cele 12 brigăzi ucrainene de infanterie mecanizată pregătite pentru contraofensivă au participat la acţiunile ofensive din ultima săptămână, iar o astfel de brigadă are în mod obişnuit 3.500-4.000 de soldaţi. Dintre cele 12 brigăzi, nouă sunt instruite şi echipate de ţările occidentale, conform aceloraşi surse.

Direcţiile de atac sugerează că armata ucraineană se axează mai ales pe provincia Zaporojie şi pe sudul provinciei Doneţk, către Marea Azov, pentru a întrerupe „podul terestru” al Rusiei către teritoriile ocupate în sudul Ucrainei. Generalii ucraineni par acum să urmărească o înaintare spre Tokmak, un oraş ocupat de trupele ruse şi aflat la circa 25 de kilometri de actuala linie a frontului, iar 50 de kilometri mai la sud se află oraşul Melitopol, dar ambele oraşe au fost puternic fortificate de trupele ruse.

Related posts

Rusia a folosit prima oară racheta cu 2 focoase KH-101, de 14.000.000$. Ucraina a doborât-o

econtext

Revolta ca job part time? Vezi cu cat se plateste ora de protest

Asaftei Bogdan

Cum vede Casa Albă înlocuirea lui Zalujni

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix