4 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Lavrov, despre atacul ucrainean cu rachete americane: Se dorește escaladarea conflictului

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că atacul Ucrainei asupra regiunii Briansk din Rusia cu rachete ATACMS furnizate de SUA este un semnal clar că Occidentul doreşte să escaladeze conflictul din Ucraina.

Serghei Lavrov, a declarat faptul că (rachete) ATACMS au fost folosite în mod repetat în regiunea Briansk peste noapte este, desigur, un semnal că se doreşte escaladarea”, a declarat Lavrov reporterilor la Rio de Janeiro, unde participă la summitul G20.

„Implicarea directă a ţărilor NATO”

„Fără americani, este imposibil să fie folosite aceste rachete de înaltă tehnologie, aşa cum preşedintele Putin a spus în mod repetat”, a arătat Lavrov.

Putin a declarat pe 12 septembrie că aprobarea occidentală pentru astfel de lovituri ucrainene ar însemna „implicarea directă a ţărilor NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară şi personalul NATO ar trebui să fie implicate în stabilirea ţintelor şi lansarea rachetelor.

Rusia a declarat marţi că Ucraina a tras şase rachete ATACMS de fabricaţie americană în regiunea sa vestică Briansk.

Lavrov a mai spus că „speră” ca noua doctrină nucleară a Moscovei, în care preşedintele Vladimir Putin a extins situaţiile în care poate recurge la un atac nuclear, „va fi citită cu atenţie”.

Lavrov

Modificările la doctrina nucleară rusă

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat astăzi, în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la invazia rusă în Ucraina, un decret care permite utilizarea mai largă a armelor nucleare ruse, măsura intervenind după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachetele sale cu rază lungă de acţiune.

Anterior, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarase pentru agenţia TASS că modificările la doctrina nucleară rusă au fost operate şi că oficializarea acestui pas va fi făcută „după cum este necesar”. Noua doctrină extinde circumstanţele în care Moscova poate recurge la arma nucleară.

Potrivit agenţiei TASS, documentul, care se intitulează „Fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare” pleacă de la principiul că armele nucleare sunt o ultimă soluţie pentru a proteja suveranitatea ţării.

În acelaşi timp, din cauza apariţiei unor noi ameninţări şi riscuri militare, Rusia a trebuit să clarifice parametrii care permit utilizarea armelor nucleare, explică agenţia oficială de presă a statului rus.

Related posts

Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina

econtext

Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă SUA dau undă verde Kievului să atace Rusia cu ATACMS

econtext

Ponta si Boc au lovit puternic in someri si in absolventii de facultate. VEZI LOVITURA DUBLA a celor doi prim-ministri

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More