23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Lemnul taiat ilegal din Romania echivaleaza cu 0,3% din totalul lemnului recoltat

Volumul de masa lemnoasa taiata ilegal din padurile statului in primele noua luni ale acestui an a fost de 39.244 de metri cubi (mc), informeaza Regia Nationala a Padurilor – Romsilva intr-un comunicat de presa.

Romsilva prezinta si situatia de anul trecut. „In privinta taierilor ilegale de arbori in padurile statului administrate de regie, volumul acestora a fost in anul 2010 de 49.306 mc.

Din acest volum, 24.233 mc (49%) nu a fost justificat cu documente de personalul silvic si s-a imputat acestuia, diferenta de 25.073 mc (51%) facand obiectul actelor de infractiune, contraventie etc”, se arata in comunicat.

Pe de alta parte, dupa cum a aratat Econtext recent, volumul de lemn recoltat anul trecut in Romania s-a situat la 16,99 milioane de metri cubi.

Vezi aici cat lemn se taie in fiecare judet din Romania

Iar daca raportam lemnul taiat ilegal la cel recoltat legal, ar rezulta ca lemnul ilegal reprezinta 0,3% din volumul legal. Pe scurt, acesta ar fi volumul taierilor ilegale.

Mai putin ca anul trecut

De asemenea, pentru anul 2011, Codul silvic admite recoltarea din padurile statului a unui volum maxim de 13,5 milioane metri cubi de masa lemnoasa. Adica, mai putin decat anul trecut. Volumul maxim admis anul trecut pentru exploatare din padurile statului a fost de 17,3 milioane metri cubi, iar recoltarea efectiva a fost apropiata de acest standard, sitaundu-se la 16,99 milioane de metri cubi.

Padurile din Romania

Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. In prezent, Romsilva are 18.700 angajati.

Suprafata totala a fondului forestier national acopera 6,4 milioane ha, din care proprietatea publica a statului administrata de Romsilva este de 3,34 milioane ha. Terenurile acoperite efectiv cu padure se intind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publica a statului este de 3,22 milioane ha.

 

http://old.econtext.ro/economie/agricultura/lemnul-taiat-ilegal-din-romania-echivaleaza-cu-03-din-totalul-lemnului-recoltat.html

 

Related posts

Prognoza meteo pentru luna iunie. Vremea se schimbă în prima lună a verii

econtext

Câți români au încredere în Rusia și în Vladimir Putin, potrivit sondajelor

econtext

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix