15.3 C
București
6 iunie 2023
econtext.ro
BANII NOȘTRI

LEUL, la cea mai slabă valoare din ultimele șase luni. DEPRECIEREA aduce și prețuri mai mari

Moneda națională s-a depreciat azi cu un ban față de ziua precedentă, ceea ce ar putea fi catalogată ca o stagnare. Azi, Banca Națională a României (BNR) a cotat euro la 4,6663 lei, cea mai ridicată valoare din ultimele șase luni. Mai precis, o valoare mai ridicată a valutei europene a fost consemnată în ianuarie 2018, pe data de 23, când cursul a fost de 4,6679 lei pentru un euro.

Prețuri și rate mai mari

Deprecierea monedei naționale aduce și prețuri mai ridicate, întrucât produsele din import, plătite cu euro, vor costa acum mai mulți lei.

În plus, și ratele continuă să atingă noi culmi. Astfel, indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei, a crescut 2,93%, cel mai mare nivel din octombrie 2014, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României.

După ce săptămâna trecută, indicele a stagnat la 2,90%, încă de luni, inidcele urcă la 2,93%, cel mai mare nivel dinoctombrie 2014.

Toți ceilalți indici Robor au crescut, față de valorile de luni, cu 0,01.

Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%. Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut luni la 3,03%, cel mai mare nivel din 30 septembrie 2014, când a fost 3,03%.

BNR a anunţat, în 7 mai, creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

 

 

 

Related posts

Ciucă respinge reducerea TVA-ului, deși prețul la alimente a atins cote alarmante!

Nemeșan Iulian

Vești proaste pentru români. Prețul motorinei și al benzinei se scumpește din nou

Axinte Dan

CORONAVIRUS bagă economia României în colaps. TOP 10 EFECTE NEGATIVE generate de pandemie

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More