26.6 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Liderul cecen Ramzan Kadîrov își trăiește ultimele zile. Rușii îi caută succesor

Liderul cecen Kadîrov suferă de necroză pancreatică, o boală care nu-i dă șanse mari de supraviețuire. Kremlinul pregătește succesiunea.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov își trăiește ultimele zile, cu un diagnostic de necroză pancreatică, a informat luni publicația rusă Novaya Gazeta Europe, citând surse de la spitalul prezidențial din Moscova unde este tratat.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov își trăiește ultimele zile. Rușii îi caută succesor

Starea de sănătate deteriorată a lui Kdîrov a determinat deja Kremlinul să înceapă să lucreze la un plan de succesiune pentru a menține stabilitatea în republica Caucazului de Nord, scrie The Moscow Times, care preia Novaya Gazeta Europe.

Afirmații neverificate care au circulat pe rețelele de socializare în toamna anului trecut spuneau despre Kadîrov că suferea de probleme cu rinichii, ceea ce l-a determinat să apară în videoclipuri atent regizate, în încercarea de a spulbera zvonurile.

Potrivit Novaya Gazeta Europe, medicii l-au diagnosticat inițial pe Kadîrov cu necroză pancreatică acută – o afecțiune gravă care poate duce la deces – în ianuarie 2019.

Luna următoare, Ramzan Kadîrov a anunțat prin decret că a cedat pentru scurt timp puterea președintele parlamentului regional „pentru perioada invalidității mele temporare”, fără a-și dezvălui boala. El a emis un alt decret privind un transfer de putere la fel de scurt în ianuarie 2020.

”Chiar dacă își revine, nu va fi nici viu, nici mort”

Novaya Gazeta Europe a raportat că starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze rapid în primăvara lui 2022, forțându-l să rateze o serie de apariții televizate și ridicând suspiciuni cu privire la starea lui.

În septembrie 2023, Novaya Europe scria că Ramzan Kadîrov a fost internat la Spitalul Clinic Central din Moscova, o unitate medicală de elită, timp de aproximativ o lună, cu insuficiență pulmonară acută, după o supradoză de somnifere care l-au ajutat să atenueze durerea.

Deși medicii au reușit să-i stabilizeze funcția respiratorie în acel moment, rezultatele RMN au determinat familia lui Kadîrov să ajungă la concluzia că el nu va mai fi capabil să-și revină complet.

„Bătrânul lider nu va mai fi, boala îl va afecta grav. Chiar dacă își revine acum, nu va fi nici viu, nici mort”, a declarat Novaya Europe, citând o sursă apropiată de aliatul lui Kadîrov, Adam Delimkhanov.

Între timp, Kremlinul a început să lucreze la un plan de succesiune în cazul dispariției lui Kadîrov.

La câteva ore după publicarea acestei știri, canalul oficial al lui Ramzan Kadîrov de pe aplicația de mesagerie Telegram a distribuit un videoclip de 4 minute cu liderul cecen care discută despre rolul regiunii sale în războiul cu Ucraina.

Videoclipul este în mod evident decupat pentru a nu oferi niciun prim-plan lui Kadîrov, care nu își mișcă corpul și poate fi auzit vorbind cu dificultate.

Oficialii nu au comentat articolul din Novaya Gazeta Europe și detaliile acestuia nu au putut fi verificate în mod independent.

Kadîrov a condus Cecenia, o regiune rusă din Caucazul de Nord care a fost devastată de două războaie sângeroase între Moscova și forțele separatiste în anii 1990 și începutul anilor 2000, cu o mână de fier de când Putin l-a numit oficial în 2007.

Criticii l-au acuzat pe Kadîrov de abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv de tortură sistemică și crime extrajudiciare.

Related posts

Iranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul

econtext

Regimul Putin lansează noi provocări pentru Chișinău, prin Lavrov

econtext

Ramzan Kadîrov vrea câte un glonț în cap pentru insurgenții din Daghestan care pleacă la „vânătoare de evrei”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix