23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ludovic Orban la Chişinău: Ruși nu se vor opri dacă noi nu le arătăm că suntem hotărâți să le opunem rezistență

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul „Viitorul Moldovei în UE” organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că „de când a apărut Rusia, imperiul ţarist, are în genă să râvnească la pământurile româneşti” care nu le aparţin, dar şi ale altor popoare vecine, şi că „ruşii nu se vor opri niciodată” dacă nu li se va opune o „rezistenţă democratică şi de caracter”.

„Ludovic Orban spun din capul locului, aş fi vrut ca acest frumos eveniment să aibă loc pe 27 martie, care este data în care s-a făcut dreptate pentru Basarabia, în care a fost dat peste cap raptul rusesc făcut în 1812, nu prin calea armelor, ci prin coruperea unor negociatori turci, prin care Basarabia a ajuns sub cizmă rusească. A fost dat peste cap de românii care şi-au dorit cu adevărat să facă parte din adevărată ţară a tuturor românilor, România. (…) Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: de când a apărut Rusia, imperiul ţarist, are în genă să râvnească la pământurile româneşti, la pământurile care nu le aparţin, indiferent că sunt ale polonezilor, ale lituanienilor, ale letonilor, ucrainenilor şi ale tuturor neamurilor care au avut nenorocul să fie în apropiere de graniţa rusească. Ruşii nu se vor opri niciodată decât dacă noi cu adevărat vom arăta că suntem hotărâţi să le opunem rezistenţă. O rezistenţă democratică, o rezistenţă de caracter şi mai ales o rezistenţă care să îi pună pe gânduri şi să îi facă să înţeleagă că este momentul să se oprească între graniţele lor, să nu mai râvnească la pământuri care nu le aparţin!”, a spus liderul Forţa Dreptei.

El a arătat că acest mesaj l-a transmis întotdeauna de când este în viaţa politică din România, cât şi în plan european, către toţi oficialii europeni cu care s-a întâlnit.

„Ruşii nu se vor opri în Ucraina, Basarabia, în ţările baltice, ruşii vor dori să ajungă nu până la Berlin, ci până la Bruxelles dacă nu se trezeşte Europa şi naţiunile europene trebuie să fie alături de românii din Basarabia, de ţările baltice, de Polonia, de Ucraina care luptă cu un eroism şi o determinare cu care a uimit lumea!”, a adăugat Ludovic Orban.

De asemenea, acesta a subliniat că românilor din ţara vecină nu li s-au putut scoate din suflete limba şi simţirea românească.

„Suntem fraţi, surori, simţim la fel, oricât au încercat 100 şi ceva de ani să scoată simţirea românească, limba română, hora, doina, tradiţiile, obiceiurile din sufletul vostru, nu au reuşit. Nu au reuşit să vă pună altceva în suflet decât că sunteţi moldoveni. Sunteţi români, sunteţi fraţii noştri, nu mai putem lăsa o biată apă curgătoare, Prutul, să ne ţină la distanţă unii de alţii. Suntem la fel, gândim la fel, simţim la fel şi indiferent ce va vrea lumea, mai devreme sau mai târziu, vom fi împreună”, a mai spus Ludovic Orban.

Totodată, liderul USR, Cătălin Drulă, prezent la evenimentul de la Chişinău Arena, a arătat că Alianţa Dreapta Unită reprezintă pentru românii din ţara vecină „garanţia” unui viitor comun european.

„Trebuie să credem împreună că există soluţii în interiorul politicii, că nu trebuie să fie politica neapărat ceva de care fugim, care ne dezamăgeşte, ci este în fapt acel lucru care ne ţine democraţiile vii şi ne face să oprim tirania. Dincolo de politică, nu este decât tirania, absolutismul, despotismul, violenţa, lipsa de libertate”, a afirmat Drulă, care i-a îndemnat pe cetăţenii români din Republica Moldova să meargă la vot pe 9 iunie.

Şi liderul PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a subliniat că reîntregirea naţională a românilor din cele două ţări va avea loc sub umbrela europeană. „Avem obligaţia să fim determinaţi şi să nu mai ratăm oportunităţi. Acum se naşte cea de-a doua şansă şi aveţi nevoie de politicieni credibili şi determinaţi, care să vă reprezinte interesele atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. (…) Ne vom reîntregi aşa cum ne-am propus, la fel cum vom obliga Rusia să ne restituie integral patrimoniul nostru care să află sechestrat ilegal la Moscova. Ne vom atinge aceste două obiective pentru că ele ţin de demnitatea noastră ca naţiune europeană”, a declarat Tomac.

La evenimentul de la Arena Chişinău au participat peste o mie de persoane, cei mai mulţi dintre ei cu dublă cetăţenie, menţionează un comunicat de presă al Alianţei Dreapta Unită transmis presei. În ultimele zile, o delegaţie numeroasă de lideri şi reprezentanţi ai Alianţei Dreapta Unită a avut în ţara vecină o serie de întâlniri cu profesionişti din mai multe domenii, cu studenţi, oameni de afaceri, aleşi locali şi parlamentari moldoveni.

„Dreapta Unită îşi propune să crească sprijinul financiar pentru Republica Moldova, identificând surse de finanţare suplimentare din bugetul UE. O altă preocupare a europarlamentarilor Dreapta Unită va fi promovarea alocării de fonduri pentru contracararea subversiunilor ruseşti, precum şi sporirea participării Republicii Moldova la programe UE precum Horizon Europe, Fiscalis, Customs, LIFE, EU4Health, Erasmus+, Erasmus Mundus şi alte proiecte ce au impact direct asupra calităţii vieţii cetăţenilor. Dreapta Unită îşi propune să crească sprijinul financiar pentru Republica Moldova, identificând surse de finanţare suplimentare din bugetul UE”

Related posts

Răspunsul dezarmant al președintelui Iohannis la întrebarea de ce a cheltuit România mai puțini bani decât trebuia pentru apărare

econtext

Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile prezidențiale din R. Moldova. „Unealta” folosită de Moscova împotriva Maiei Sandu

econtext

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, se vede și astăzi cu bucureștenii, pe Bulevardul Chișinău

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix