23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ludovic Orban: Singura decizie corectă a CSM nu poate fi decât excluderea din magistratură a celor trei judecători care au decis achitarea în cazul Gheorghe Ursu

Liderul partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban a solicitat ministrului Justiţiei, procurorului general, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCJJ) şi preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru declanşarea cercetării disciplinare a celor trei judecători de la ÎCCJ care au dispus achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Ludovic Orban: Singura decizie corectă a CSM nu poate fi decât excluderea din magistratură a celor trei judecători care au decis achitarea în cazul Gheorghe Ursu

„Solicit public ministrului justiţiei, procurorului general, preşedintelui ÎCCJ şi CSM să sesizeze inspecţia judiciară pentru declanşarea cercetării disciplinare a celor trei judecători de la ÎCCJ care au distrus ideea de justiţie în România. Consider că singura decizie corectă a Consiliului Superior al Magistraturii în această situaţie nu poate fi decât excluderea din magistratură a celor trei judecători care au decis achitarea lui Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, ofiţerii de securitate vinovaţi de uciderea lui Gheorghe Ursu. Sunt convins că există temei juridic solid pentru ca parchetul să apeleze la o cale extraordinară de atac împotriva hotărârii judecătoreşti revoltătoare de achitare”, a scris Ludovic Orban, vineri pe Facebook.

Acesta a mai spus că nu poate să accepte ca, „în urma unei hotărâri judecătoreşti abominabile, care distruge complet fundamentul sistemului de justiţie din România şi care pune în pericol democraţia din România, să nu se întâmple nimic”.

„Să nu fie pedepsiţi cei care şi-au exercitat funcţia cu rea- credinţă. În cazul în care niciunul dintre actorii instituţionali care pot să declanşeze demersurile legale nu o vor face, îmi va fi clar că, indiferent de declaraţiile date, sunt de acord cu verdictul scandalos dat de cei trei judecători şi că sunt complici la distrugerea oricărei şanse a justiţiei româneşti de a face dreptate pentru oameni”, a mai precizat Orban.

El a adăugat că tăcerea complice a preşedintelui Iohannis conducerilor PSD, PNL şi AUR pe acest subiect „ar trebui să ne dea fiori… dar şi să ne îndemne la mobilizare pe noi, cei care nu mai vrem niciodată dictatură în România!”.

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia este definitivă. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că şi-ar fi dorit, „ca simplu cetăţean al unei ţări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forţă care aruncă în obscur drepturi şi libertăţi fundamentale”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că analizează soluţia magistraţilor, pentru a identifica o cale extraordinară de atac.

Totodată, ÎCCJ a transmis, joi, detalii despre decizia în cazul Ursu şi a prezentat motivele care au dus la respingerea apelurilor declarate în dosar. Magistraţii apreciază că „prima instanţă a stabilit judicios situaţia de fapt, urmare a unei minuţioase evaluări asupra mijloacelor de probă”.

Related posts

Prognoza meteo, 5 ianuarie. Temperaturi neobișnuite, ploi, ceață şi vânt puternic

econtext

Se întoarce iarna în București. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru martie 2024

econtext

Stații GPL fără autorizații există și în Sectorul 2 al Capitalei. Radu Mihaiu: „Mi-ar fi plăcut să pot spune că stăm bine. Nu stăm bine”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix