12.9 C
București
8 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Lukașenko: Belarus nu va ezita să folosească arme nucleare dacă este atacat!

Minsk urmează să găzduiască arme nucleare tactice rusești în câteva zile, spune liderul belarus.

Armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate în Belarus în „câteva zile”, a declarat președintele Alexander Lukașenko, potrivit presei de stat din Belarus. Lukașenko a declarat marți că Minsk este pregătit să găzduiască armele, la câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că armele vor fi desfășurate în perioada 7-8 iulie. „Totul este gata. Cred că vom avea ceea ce am cerut în câteva zile, și chiar puțin mai mult”, a spus el în comentariile citate de agenția de presă Belta.

Lukașenko a avertizat că nu va ezita să folosească rachetele nucleare ca răspuns la potențiala agresiune. „De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu mai pune piciorul pe pământul Belarus”, a spus el. „Doamne ferește că trebuie să iau o decizie de a folosi aceste arme. Dar nu va exista nicio ezitare în cazul unei agresiuni împotriva noastră.” Aceasta este prima dată de la căderea Uniunii Sovietice când Moscova a mutat focoase în afara țării.

Putin a prezentat războiul din Ucraina ca pe o bătălie între siguranța Rusiei și împotriva unei alianțe NATO în expansiune și a spus că Occidentul pompează arme în Ucraina într-un război proxy cu Moscova. În martie, el a anunțat decizia de a muta armele nucleare în Belarus, o rampă de lansare pentru „operațiunea militară specială” a Moscovei, indicând ca o justificare desfășurarea de arme americane în țările europene. Deși Statele Unite ale Americii au condamnat planul, afirmă că nu intenționează să-și schimbe poziția cu privire la armele nucleare strategice și nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina.

Ce rachete nucleare au mutat rușii în Belarus

Racheta Topol este un sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM) dezvoltat și utilizat de Rusia. Numele complet al rachetei este RS-12M Topol (denumirea NATO: SS-25 Sickle). A fost proiectată în perioada sovietică și a intrat în serviciu în anul 1985. Racheta Topol are o rază de acțiune de peste 10.000 de kilometri și poate fi echipată cu o încărcătură nucleară. Acest sistem de rachete a fost proiectat pentru a asigura capacitatea de a lansa un atac nuclear împotriva unor ținte de pe întreg teritoriul continental al Statelor Unite. Este unul dintre pilonii strategici ai forțelor nucleare ruse.

Variantele ulterioare ale rachetei Topol, cum ar fi Topol-M și Topol-MR, au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți performanțele rachetei și a evita sistemele de apărare antirachetă. Aceste rachete au capacitatea de a efectua manevre evazive în timpul zborului, ceea ce le face mai dificil de interceptat de către sistemele de apărare. Este important de menționat că racheta Topol și variantele sale sunt sisteme de armament de mare distrugere și sunt considerate parte a arsenalului nuclear al Rusiei.

„Pentru ce am nevoie de [rachete] strategice precum Topols? Deși acum pregătim site-uri și pentru aceste arme. Ele [site-urile din epoca sovietică] sunt toate în regulă și bine întreținute, cu excepția unuia. Deci, dacă avem nevoie, putem în orice moment să le folosim”.

„Da, Topol este o rachetă intercontinentală. Plănuiesc să intru în război cu America? Nu. De aceea aceste [arme nucleare tactice] sunt suficiente pentru mine acum”, a spus el. Războiul din Ucraina a dus la ceea ce atât Rusia cât și SUA spun că este cea mai tensionată relație a lor de la Războiul Rece.

Related posts

În zona Metalurgiei din Sectorul 4 a fost deschisă o nouă parcare publică pe bază de abonament

econtext

Despăgubirile pentru fermierii români, o glumă proastă! „vor primi, în batjocură, niște mărunțiș”

Cazaban Emilia

Prognoza meteo, 18 august. Vremea va fi călduroasă în toată țara

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More