Olena Bilozerska, lunetista ucraineană devenită faimoasă pe glob pentru cele zece victime făcute în tranşeele din Donbas, a declarat într-un interviu că Vladimir Putin nu va muri de moarte bună și că pacea este exclusă în războiul din Ucraina.
Olena Bilozerska, Lunetista eroină din Ucraina care s-a remarcat ca lunetistă în tranșeele din Donbas, a acordat un interviu.
Acum, la doi ani de când a început războiul din Ucraina, Olena
Bilozerska, care a revenit în armată din prima zi a războiului după ce în 2020 fusese demobilizată, a acordat un nou interviu exclusiv pentru „Adevărul”, interviu pe parcursul căruia a vorbit despre experiența războiului, despre ce a făcut-o să revină în armată și despre viitorul războiului și al lui Vladimir Putin.
Olena este acum ofițer în Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, în faimosul batalion Artan, ce are la activ numeroase misiuni de succes.
Fostă jurnalistă, Olena Bilozerska și-a început cariera ca lunetistă voluntară în 2014, luând parte la zeci de misiuni foarte periculoase împotriva separatiștilor.
În 2017, într-o singură noapte, lunetista din Ucraina a doborât trei separatişti de la 200 de metri. Originară din Kiev, Olena a publicat în 2020 cartea, „Jurnalul unui soldat ilegal”, volum în care a descris experiența sa de pe front.
Ce te-a făcut să te întorci pe front după ce ai fost demobilizată în 2020?
OLENA BILOZERSKA: Când am fost demobilizată, știam deja că dacă situația pe front se va înrăutăți mă voi întoarce imediat în armată. Cu câteva zile înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, când devenise clar că invazia era iminentă, m-am înrolat din nou, împreună cu soțul meu și cu camarazii alături de care luptasem din 2014. Și ne-am prezentat la datorie din prima zi a războiului, pe 24 februarie 2022.
– Cum este acum pe front comparativ cu 2024 și 2017?
A devenit mult mai dificil. Războiul a devenit mult mai intens. Artileria este folosită mai mult și s-au adăugat atacurile cu rachete, plus loviturile aeriene. Iar dronele inamicului sunt foarte deranjante, indiferent ce faci, inamicul te vede tot timpul.
Sunt însă și puncte pozitive, cum ar fi acela că loviturile nu sunt permise doar pe teritoriile ocupate temporar, ci și pe teritoriul inamic al Rusiei.
Un alt punct pozitiv este acela că dacă înainte eram cumva singuri cu dușmanul, după februarie 2022 întreaga lume civilizată a realizat că Rusia este un agresor periculos și a început să susțină Ucraina. Putem câștiga acest război și să protejăm lumea de agresorul rus, dar avem nevoie de mai multe arme.
– Care a fost cea mai grea zi pentru tine de la începutul războiului din Ucraina?
A fost chiar prima zi, pe 24 februarie 2022. Înainte, când am luptat în Donbas, știam că Kievul este un loc sigur, unde cei dragi mie erau în siguranță. Însă din 24 februarie 2022 nici Kievul nu mai era un loc sigur, toată Ucraina devenise o zonă fierbinte. Era înspăimântător. Dacă ocupanții capturau Kievul, părinții mei ar fi fost uciși. Când am reușit să alungăm inamicii departe de capitală, a devenit mai ușor din punct de vedere moral.
– Câți inamici ai doborât de la începutul războiului și în ce constau acum misiunile tale?
Voi putea să dezvălui numărul exact doar după încheierea războiului. Însă îți pot spune că la ora actuală sunt într-o unitate de informații, iar principalele îndatoriri ale ofițerilor de informații sunt de a strânge date despre dușman, nu de a trage. Acum sunt în Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, în batalionul special Artan, care a devenit faimos pentru multe misiuni îndrăznețe.
– Câtă teamă, câtă determinare și câtă mândrie ai pe front?
Nu este deloc teamă într-o bătălie, deoarece adrenalina lucrează. Într-o confruntare, pur și simplu îți faci meseria. E cumva înfricoșător înainte de o bătălie, mai ales înainte de plecare. Dar pot controla această teamă. Fiecare dintre noi are determinare, suntem toți voluntari, suntem toți motivați și vrem să ne protejăm țara, altfel nu am fi aici. Sunt unele ezitări când planificăm detaliile unei misiuni. Însă nu ezităm niciodată legat de faptul că misiunea trebuie să se desfășoare și trebuie să luăm parte la ea. Și ne simțim mândri după fiecare misiune îndeplinită cu succes.
– Dacă ar trebui să îl descrii pe Vladimir Putin în câteva fraze, care ar fi acele fraze?
Putin este o persoană inadecvată care, din cauza ambițiilor sale imperialiste, poate provoca întreaga lume. Dacă Putin va reuși să cucerească Ucraina, următoarele sale victime vor fi Moldova, Polonia, țările baltice și Finlanda. Putin deja a amenințat Finlanda pentru că a devenit membră NATO.
– Ce finalitate vezi pentru războiul din Ucraina? E pacea exclusă?
Ucraina trebuie să redobândească din nou controlul asupra teritoriilor sale recunoscute internațional în cadrul granițelor stabilite în 1991. După aceea, Ucraina trebuie să se izoleze de Rusia printr-o graniță foarte bine fortificată, să își întărească armata și apoi să se alăture NATO.
Pacea este exclusă deoarece Rusia luptă împotriva noastră nu pentru că nu îi place actualul guvern din Ucraina, ci pentru că o deranjează chiar existența Ucrainei.
Dacă Rusia nu va fi învinsă pe câmpul de luptă, va continua să încerce să cucerească Ucraina. În plus, așa cum au dovedit istoria și practica, politicienii ruși nu își țin vreodată promisiunile. Vor încălca orice tratat de pace semnat. Nu este nimic de discutat și de negocit cu politicienii ruși.
– Cum vezi viitorul lui Vladimir Putin? Cum s-ar putea încheia regimul său?
Cred că Vladimir Putin nu va muri de moarte bună. Și din păcate nu va trăi să vadă tribunalul internațional unde ar trebui să fie judecat. Când elita din Rusia va realiza că regimul lui Putin a devenit neprofitabil, el va fi otrăvit sau ucis în alt mod de către acoliții săi. Următorul lider al Rusiei nu va fi un prieten al Ucrainei, dar va trebui să caute pacea cu țările din Vest pentru a reconstrui Rusia devastată de război și tocmai de aceea va face unele concesii.