4 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Mai multe pensii speciale. Avertismentul îngrijorător din partea fostului director BNR

Numărul pensionarilor speciali ar urma să se dubleze în următorii ani. Avertismentul a fost dat de unul dintre foști directori ai Băncii Naționale a României. Fenomenul ar pune și mai multă presiune pe bugetul statului.

Avertismentul îngrijorător. Numărul beneficiarilor care primesc pensii speciale ar urma să crească în următorii ani. Conform previziunilor fostului director al BNR, cifra celor care încasează astfel de beneficii generoase ar putea atinge pragul de 300.000.

Mai multe pensii speciale, presiune mai mare pe bugetul de stat

Eugen Rădulescu, fost director al BNR susține că numărul celor care primesc pensii speciale va crește cu 50%. Astfel, totalul celor care primesc aceste remunerații ar ajunge pa 300.000.

Fostul reprezentant al Băncii Naționale a României a precizat că în nicio altă țară europeană nu sunt oferite pensii speciale la 45 de ani. Mai mult, beneficiarii să ajungă să primească remunerații mai mari decât ultimul salariu încasat.

Fostul oficial BNR este de părere că numărul celor care primesc pensii speciale va ajunge de la 200.000 la 300.000 în viitorul apropiat.

„Nu se poate așa ceva, la noi se poate. Și am înțeles că s-a rezolvat problema, peste 40 de ani. Avem în sfârșit un program de țară. Rezolvăm pensiile speciale peste 40 de ani. Acum avem 200.000 de oameni care ies la pensie între 45-50 de ani, 200.000! În 10 ani vom avea 300.000. ”, a adăugat acesta.

Fenomen îngrijorător

Economistul susține că un astfel de fenomen ar pune o presiune uriașă pe bugetul de stat.

„Cât o să putem supraviețui cu așa ceva? Nu se poate”, a adăugat specialistul.

Eugen Rădulescu a fost director în cadrul BNR până de curând. Acesta a ieșit la pensie după întreaga activitate în sfera economică.

De-a lungul timpului specialistul a mai atras atenția asupra acestui aspect. Fostul director BNR preciza că guvernanții trebuie să revizuiască modul în care aceste remunerații sunt oferite.

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale.”, a adăugat acesta.

Avertismentul
Avertismentul îngrijorător din partea fostului director BNRPensii speciale, cheltuială bugetară prea mare

Cunoscutul economist a atras atenția asupra faptului că aceste pensii speciale nu respectă criteriile luate în calcul pentru restul beneficiarilor din România.

„ Dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă.”, preciza Eugen Rădulescu.

Țara noastră are un sistem de pensii speciale, inițiat încă de la începutul anilor ’90. Inițial, acestea erau acordate doar magistraților, însă ulterior, sfera a fost extinsă. În prezent beneficiază de aceste remunerații cei din structurile militare, diplomații, dar și parlamentarii.

Related posts

4 cutremure în 24 de ore în România în Ajun de Crăciun. Ce intensitate a avut. Record în decembrie

econtext

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

econtext

Prețurile la țigări vor crește din nou. Cât va costa un pachet începând din 8 aprilie 2024

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More