17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

MApN neagă știrea conform căreia un avion F-16 al României a lovit forțele ruse în Ucraina

MApN a demontat un fake news de proporții al propagandei ruse, care a fost răspândit pe rețelele de socializare, și care susținea că un F-16C al României a bombardat forțe ruse din apropiere de Herson, Ucraina.

MApN semnalează o știre falsă apărută pe un cont din platforma X (fostă Twitter), care pretinde că o aeronavă F-16C din dotarea Forțelor Aeriene Române ar fi decolat sâmbătă, 27 ianuarie de pe Baza 86 Aeriană din Constanța și ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forțe ale Federației Ruse din apropiere de Herson.

În mod evident, afirmația de mai sus este absurdă nu doar pentru un specialist în aviație, ci și pentru publicul larg. De altfel, o mare parte a utilizatorilor platformei a identificat corect dezinformarea, în comentarii lăsate în subsolul postării.

Iată câteva dintre elementele principale care devoalează acest fals menit să inducă îngrijorări nejustificate: Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călărași, nu la Constanța, iar Forțele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 și MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această așa-zisă știre, Forțele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16″, arată MApN.

De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, ca parte a Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințărilor la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a dreptului internațional, a mai precizat MApN.

Related posts

ANALIZĂ Econtext: Numărul șomerilor cu diplomă s-a înjumătățit în ultimii ani. Care este CAUZA

econtext

Dosarul „Băneasa”. Puiu Popoviciu, victorie în instanță. Acuzațiile DNA, șubrezite de judecători

econtext

Scurgeri de gaz au avut loc, în această dimineață, dintr-una dintre cisternele din stașția GPL Crevedia

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More