Marea Britanie testează o rachetă nucleară. „Al treilea război mondial e aici”. Marea Britanie va testa o rachetă nucleară într-o demonstrație majoră de forță. Racheta Trident 2, de 13 metri, va fi lansată pentru prima dată din 2016.
Marea Britanie, test surpriză cu rachetă nucleară. Secretarul Apărării Grant Shapps a avertizat săptămâna trecută că trăim într-o „eră de dinainte de război”.
Oficialii au emis un avertisment pentru transport maritim în timp ce submarinul nuclear HMS Vanguard, în valoare de 4 miliarde de lire sterline, se deplasează în Atlantic săptămâna aceasta.
Marea Britanie testează o rachetă nucleară. „Al treilea război mondial e aici”
Este pentru prima dată când Marea Britanie testează o rachetă de la o lansare greșită în 2016, pe fondul avertismentelor că lumea se îndreaptă spre al treilea război mondial.
The Sun a dezvăluit că submarinul HMS Vanguard este programat să testeze o rachetă după ce a finalizat o reparație de șapte ani în Plymouth.
Testele sunt ultimul obstacol pentru ca HMS Vanguard să reintre în serviciu ca parte a flotei de descurajare nucleară din arsenalul Marii Britanii.
Submarinul, vechi de 30 de ani, a fost fotografiat navigând din Port Canavarel din Florida, marți dimineață.
Marina a salutat „nava apocalipsei”, cum i se mai spune colosului de 150 de metri ce poate patrula nedetectat luni întregi.
Nava poate transporta până la 16 rachete Trident 2 D5, fiecare înarmată cu mai multe focoase de fabricație britanică, fiecare fiind de peste 20 de ori mai puternice decât bombele aruncate în Al Doilea Război Mondial pe Hiroșima și Nagasaki în Japonia.
Se așteaptă ca submarinul să lanseze o singură rachetă neînarmată de la 90 km de coasta de est a SUA.
Agenția Națională de Informații Geospatiale din SUA a emis un avertisment pentru transport maritim care a trasat cursul așteptat al rachetei către un impact în Atlanticul de mijloc.
Racheta urmează să parcurgă aproximativ 6.000 de km înainte de a cădea în mare între Brazilia și Africa de Vest.
Avertismentul „operațiuni periculoase” indică, de asemenea, zone mult mai apropiate de locul de lansare, unde se așteaptă să cadă resturi pe măsură ce părți ale rachetei de 60 de tone sunt arse și aruncate.
Rachetele Trident de 13 metri fabricate în SUA sunt proiectate să explodeze la marginea spațiului și să urmărească poziția lor față de stele înainte de a reintra în atmosferă și de a prăbuși pe pământ.
Autonomia lor maximă este de aproximativ 12.000 km.
O sursă a Royal Navy a spus că submarinele sale cu arme nucleare pot transporta fiecare mai multă putere explozivă decât a fost aruncată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Oficialii refuză în mod obișnuit să comenteze datele misiunilor nucleare, dar avertismentul SUA rămâne în vigoare de la 30 ianuarie până la 4 februarie, ora 4:00, interval când ar urma să fie lansată racheta.
HMS Vanguard a părăsit Plymouth anul trecut, după o revizie de 500 de milioane de lire sterline care a durat trei ani mai mult decât era planificat.
The Sun a dezvăluit că antreprenorii care reparau HMS Vanguard au efectuat reparații în camera reactorului.
În 2016, submarinul HMS Vengeance a lansat o rachetă a Trident, test nereușit. Racheta balistică intercontinentală urma să zboare 9.000 km de lângă coasta Floridei până la o țintă la sud-est de Insula Ascension, dar a virat periculos și s-a autodistrus.
Vine războiul, avertizează secretarul Apărării
Era a cincea oară când o rachetă Trident 2 era trasă în acest secol.
Testele anterioare – în 2000, 2005, 2009 și 2012 – au fost mediatizate pe scară largă de către Ministerul Apărării și Lockheed Martin, producătorul american al armei, ca dovadă a fiabilității armei.
Secretarul Apărării al Marii Britanii, Grant Shapps, și amiralul First Sea, Lord Ben Key, au vizitat Washington D.C. săptămâna aceasta pentru discuții cu omologii lor americani.
Shapps a avertizat că trăim într-o eră „de dinainte de război”, subliniind că Regatul Unit s-ar putea confrunta cu conflicte cu Rusia, Iranul, Coreea de Nord și China în termen de cinci ani.
Necesitatea de a proteja mijloacele de descurajare nucleară a Marii Britanii înseamnă că securitatea este foarte strânsă, doar patru persoane la bordul submarinelor știind unde se află nava în orice moment.
Niciun mesaj nu poate fi trimis de către membrii echipajului, deși aceștia pot primi o „familygram” de 120 de cuvinte o dată pe săptămână.
Echipajul de 140 de persoane este de obicei pe mare timp de trei luni o dată.