26.6 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Măsurile socialiste, un nou eșec. Ciucă recunoaște: plafonarea prețurilor la alimente nu funcționează

Nicolae Ciucă nu crede că funcționează plafonarea prețului la alimente. În urmă cu trei luni, Guvernul prelungea proiectul prin care erau plafonate anumite prețuri.

Nicolae Ciucă a declarat duminică că plafonarea prețurilor la alimentele nu este o variantă optimă. Acesta a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, și au ajuns la concluzia că un retailer poate să menţină preţul la anumite produse, dar poate crește prețurile la celelalte, ca să nu piardă din profit.

Nicolae Ciucă recunoaște că plafonarea prețurilor la alimente nu funcționează

Președintele PNL a observat că există practici ale retailerilor prin care este evitată măsura Guvernului. Astfel, consumatorul ajunge să plătească același preț:

„În perioada in care am fost prim-ministru au fost câteva momente care au elevat, au sărit preţurile foarte mult la carburant, la produsele lactate, la ulei, ajunsese la un moment dat să nu se mai găsească. Au fost temerile acelea generate de situaţia din Ucraina, plus inflaţia, plus criza energetică şi aşa mai departe.

Am căutat soluţii şi atunci am avut întâlniri cu toţi jucătorii din piaţă. După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţioneaza tot timpul, pentru că atunci când discuţi cu un retailer poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse, dar poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse pentru că dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ciucă

Marcel Ciolacu a fost informat despre plafonarea prețurilor

Liderul PNL a fost întrebat de ce s-a insistat în continuare cu acest proiect dacă fusese propus numai pe trei luni:

„Se venise atunci cu o idee să se aplice pe termen mai mare. Am discutat de şase luni şi la sfârşit am insistat şi l-am rugat pe premier să folosească un proiect pilot. Urma să vedem dacă funcţionează pe trei luni. Acum s-a extins cu încă trei luni şi s-a lărgit şi gama de produse, doar că am putut să constatăm cu toţii că nu funcţionează aşa şi din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii a rezultat foarte clar că practic astfel de măsuri se răsfrâng la nivelul lor, pentru că ei sunt cei care generează preţul”, a mai afirmat Nicolae Ciucă la News.ro.

Guvernul, îngreunat de părerile pro și contra din coaliție

Dialogul din interiorul coaliției îngreunează luarea unei decizii politice rapide:

„Nu se minte singur pentru că nu poate să se mintă singur. Este vorba de dialog. Vă rog să mă credeţi că în toată această administrare a oricărei situaţii de la nivel guvernamental sunt păreri pro şi păreri contra. În funcţie de context se generează o anumită decizie. La vremea respectivă probabil că cei care au zis că funcţioneaza au influenţat şi decizia”, a declarat Ciucă.

Pe 17 octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că măsura plafonării adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024. Lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat va fi extinsă. Aceasta va include şi orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.

Related posts

Prognoza meteo, 3 aprilie. Vremea va fi perfectă în toată țara. La ce valori ajung temperaturile

econtext

Prognoza meteo, 30 iunie. Creștere bruscă a temperaturilor, căldura începe să devină o povară

econtext

Zeci de spații comerciale aflate în Piața Valea Ialomiței și alte 3 piețe din Sectorul 6 vor fi scoase la licitație publică

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix