33.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Mii de pisici au murit în Cipru din cauza Covid-19

Mii de pisici au murit în Cipru din cauza Covid-19, iar specialiștii se întreabă dacă epizootia se va extinde și în afara țării.

De la începutul anului, mii de pisici au murit în Cipru din cauza unei mutații a coronavirusului care infectează animalele, scrie Naftemporiki.

Mai nou, crește îngrijorarea că virusul s-ar putea răspândi și în afara acestei insule din Marea Mediterană, fiind raportat deja un prim caz în Marea Britanie.

Coronavirusul, mutație periculoasă pentru pisici

Coronavirusurile la pisici sunt cunoscute de mult timp, dar deși multe pisici sunt purtătoare ale așa-numitului coronavirus felin (FCoV-23), majoritatea nu ajung să facă boala sau prezintă doar simptome ușoare.

Însă dacă virusul suferă mutații, infecția poate evolua spre peritonită însoțită apoi de simptome mai grave precum vărsături și diaree, scădere în greutate, febră și probleme de respirație sau chiar inflamații ale ochilor.

În cazurile severe, această mutație poate duce la deteriorarea sistemului nervos, iar dacă este lăsată netratată, boala poate fi fatală.

Medicamente pentru oameni și pisici

Potrivit unui studiu britanic, noua variantă este extrem de infecțioasă, adică se răspândește rapid, infectând pisicile de toate vârstele.

Transmiterea se face cel mai probabil direct de la pisică la pisică, cu un risc crescut de a dezvolta peritonită infecțioasă felină.

Este vorba de o nouă mutație a coronavirusului, F-CoV-23: o recombinare a coronavirusului felin (FCov) și a coronavirusului canin (CCov).

Medicamente umane folosite pentru feline

În Cipru, utilizarea medicamentului molnupiravir pentru coronavirusul uman a fost aprobată și pentru tratamentul felinelor care au contractat virusul.

Mai mult decât atât, conform studiilor, substanța antivirală GS-441524 s-a dovedit, de asemenea, a fi foarte eficientă în tratarea infecției cu acest tip de coronavirus care afectează pisicile.

Însă aceste medicamente pot trata cel mult pisicile domestice, însă nu sunt date și celor sălbatice. Iar cum Cipru este cunoscut și ca „insula pisicilor”, deoarece acolo trăiesc nenumărate feline fără stăpân, este puțin probabil să se poată administra tratament miilor de pisici care trăiesc pe străzi și în natură.

Related posts

Franţa, primele măsuri pentru fermierii din stradă. Se modifică legislația UE?

econtext

Schimbările importante care afectează Germania din martie 2024

econtext

Cutremur pe piața financiară: Un economist celebru a spus ce urmează să se întâmple

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix